Погромът над демокрацията

7

Процесът по пълното умъртвяване на българската демокрация е на път да приключи. Последният пирон в ковчега й забиха ГЕРБ и ДПС с предложението да се замени държавното финансиране на партиите с частно. И така харизаха българската партийна система в ръцете на олигархията. На тяхната собствена олигархия, състояща се от обръчи от партийни фирми.

Този процес ГЕРБ стартираха отдавна – с овладяването на съдебната власт, със създаването на органа за политическа репресия КПКОНПИ, маскиран като комисия за борба с корупцията, с превземането на медиите от момчето на Доган и Борисов – Делян Пеевски, и чрез манипулирането на изборния процес. Така Борисов разруши основните стълбове на едва начеващата демократична система у нас – характеризираща се с честни избори, плурализъм, разделение на властите и свобода на словото.

Ако бъдещето на политическите партии бъде поверено в ръцете на бизнеса, какъвто е замисълът на негласните коалиционни партньори ГЕРБ и ДПС, подкрепяни от техните придатъци ОП и „Атака“, порочният кръг се затваря.

Оттук нататък не хората, а парите ще избират кой и как да управлява държавата. Да се разбира- не кой, а как Борисов да управлява държавата. И досега между парите и партиите съществуваше скрита симбиоза. За сметка на париите „презрени“. Обществени поръчки се раздаваха на обръчи от фирми, които от своя страна връщаха част от печалбата към властта. Черни каси пълнеха джобовете на партийните върхушки. Но осветяването на тези практики предизвикваше скандал. Сега дори скандалът става невъзможен. Корупцията се узаконява. Порокът е въздигнат в норма.

Официализира се схемата пари-политика-пари прим.

Неслучайно през годините се търсеха възможности как, чрез закона, да бъде прекъснато това опасно кръвосмешение. Така се стигна до забраната фирми да правят дарения на партиите. А лимитът за даренията от физически лица бе закован на 10 000 лв. За да няма зависимости. И за да бъде защитен, доколкото е възможно, общественият интерес. Да, вярно, и с тези правила се злоупотребяваше. Крупните предприемачи използваха служителите си, за да симулират лични дарения, но все пак имаше неудобства. Докато сега се слага кръст на тези малки демократични завоевания.

Кой крупен бизнесмен би финансирал социална партия в опозиция като БСП, при положение, че няма гаранции за възвръщаемост? И срещу какво? Отсега е ясно, че занапред автентична опозиция на партията-държава ГЕРБ няма да може да съществува. Ако ли някой реши да инвестира в партия, различна от управляващата, то ще е само за да осигури продължаването на схемата за облагодетелстване. Тоест- пари ще се наливат единствено в партии-патерици на ГЕРБ, когато титулярната им властова гарнитура се износи- за следващ кабинет от поредицата „Борисов-1, 2, 3, 4…“.

Някой ще възрази –  а нима опозиционната БСП няма свои приятелски фирми, които да я финансират? Диктатурата на ГЕРБ и това е предвидила. За несъгласните с „правата“ евроатлантическа и неолиберална линия предприемачи има специален набор от инструменти за вразумяване – КПКОНПИ, прокуратура, НАП… Мнозина вече изпатиха. Някои още лежат по арестите, къде с доказателства, къде без. Всеки, който се противи на режима, ще търка наровете да изнемога. Кой ще е тоя смелчага, който ще се опъне на партията-държава, при положение, че целият крупен бизнес в България се храни от десницата й?

Впрочем, този ход ще е пагубен и за самия бизнес. В това наддаване ще оцелеят само големите.

Този „американски модел на финансиране“, както го нарече Карадайъ, превръща политическите избраници в търговски пътници на бизнеса. Достатъчно е да видим какво се случва отвъд океана. Когато оръжейният бизнес търси печалба – издига на власт войнолюбци. Когато петролно-газовото лоби се бори за пазари – САЩ налагат санкции. И т.н. У нас бизнесът изпитва недостиг на работна ръка. Колко му е да си внесе мигранти?

При този модел на финансиране политиката изчезва и отстъпва място на пазара – в образованието, в здравеопазването, в екологията. Вече официално. За социална политика забравете! Бедните, болните и онеправданите остават на милостта на Господ! За тях място в новата неолиберална диктатура не е предвидено.

Това предложение е далеч по-опасно от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. С него Пеевски директно става премиер. Но протести няма.

Затова подкрепата за автентичната опозиция на последните европейски избори беше фундаментално важна. Не заради Нинова и БСП, а в името на оцеляването на демокрацията. При евентуална промяна на съотношението между двете водещи партии, трудно щеше да е възможна подобна разюзданост. Но народът не го разбра. Партиите в опозиция също. Сега всички ще сърбат това, което сами си надробиха. Skandalno.net

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

  1. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ ДОУБИВАТ БЪЛГАРИЯ СЪС НАТО И ЕС И ПРКУЖДАТ ДЕЦАТА НИ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНО И САМО СЪС БРАТСКА РУСИЯ САМО БРАТСКА РУСИЯ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ДЕЦАТА НИ В РОДИНАТА ЗАЩОТО ГИ ОБИЧА КАТО СВОИ САМО БРАТСКА РУСИЯ ЩЕ СЪЖИВИ ИКОНОМИКАТА НАТО ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВЪСТАВАЙ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ И ВИЖ ЕДИНСТВЕНО БСП ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА САМО ЗАЕДНО СЪС БСП ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ

  2. ЗА ПОГРОМЪТ НА БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И МАФИОТСКАТА МУ ШАЙКА ГЕРБ ДА СЕ ДОКЛАДВА ВЪВ ЕК И ЕП ЕС И АКО НЯМА РЕАКЦИЯ ЗАПОЧВАМЕ ГЪС РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС НЕ МОЖЕ НАЙ МРАЗЕНИЯ ДА ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ ОТ НАРОДНА ОМРАЗА МРАЗИМ БАНКЯНСКИЯ ПРОСТАК КОЙТО НАМА СРАМ И СВЯН ТОЙ ОТКРАДНА ПОБЕДАТА НА БСП ЗА ДА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ СЪБУДИ СЕ И ПРОГЛЕДНИ НАРОДЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ МАХАМЕ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ЗАЕДНО СЪС БСП И НАРОДНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ЗА ЕДНА ПЕТИЛЕТКА ЩЕ ВЪСТАНОВИМ ПЪРВИТЕ ЖИЗНЕНОНЕОБХОДИМИТЕ ПОТРЕБНОСТИ И ЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ ЗА НАРОДА ИКОНОМИКАТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБРАЗОВАНИЕТО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО СЪС БРАТСКА РУСИЯ ТОВА ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ НАРОДЕ ГЕРБ НАТО ЕС СА ГЕНОЦИДА НА БЪЛГАРИЯ

  3. Народът? Кой народ, българският ли? Такъв народ не се е проявявал от години. Може и да има, но е в дълбока нелегалност някъде в или извън територията със същото название. Преди да ме обвините в нихилизъм, си подгответе пример, кога за последно населението на милата ни Родина се е обединявало от нещо. 1994г. на световното по футбол? Не, дори това не е съвсем обединение. 1990г., митингите на опиянението? Имаше еуфория, но беше срещу, а не за и в нея също не участваше целият народ. Май ще излезем от спомените на живите в това трескаво търсене… Ето това е проблемът на България, има си всичко, но си няма народ, народ, който въпреки различните си виждания да има една обща ценност и поне едно общо желание, заради което е готов на всичко. Ние сме идеалният градивен материал на глобализма, група разединени хора, готови за всякакви манипулации. Доста черногледо. Мечтая си някой да ме обори и да разбие на пух и прах написаното, отдавна мечтая.

  4. Народът ни е дотолкова опростачен, че е страшно! Тотално невежество с процесите, които ни убиват! Бедни, гладни, загубени в собствената си простотия! Не ги интересува нищо, освен да си пият кафето и да цъкат с език. Още някога, когато се подведоха по Дедото, та и досега. Чудя се какво още трябва да се случи, за да си отворят гуреливите очи?

    • До като се гласува срещу поръчването на кафе ……И ПОЛУЧАВАШ РЕСТО ОТ КАФЕДЖИЯТА 50 ЛВ.така ще е !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *