Пладнешки грабеж! Банките оглозгаха спестяванията ни! Вижте с колко ни „наказват“, ако им поверим парите си!

2
Банките у нас се превърнаха в пладнешки обирджии.
Само от началото на годината те декларират  приходи от такси и комисиони над 655 млн. лв., което прави по 100 млн. на месец, според  данните на БНБ.

Заради падналите лихви по кредитите, парите се избиват от дребните вложители, като основното перо на доене се оказват пенсионерите.

Всеки доживял до пенсионна възраст влиза в списък, в който задължително му издават дебитна карта. Ако си няма отпреди това …Пенсията се превежда там и започва доенето. Наша читателка пише, че се е сдобила с пенсия от „зашеметяващата“ сума от 220 лева. Жената се оплаква, че й взимат каска обслужване на сметка от 4 лева и един лев, при изтеглянето на парите от банкомата. Реално тя може да вземе 215 лв, другото остава в банката.

За човек, който борави с милиони, това не е съществена сума, но за старец са много пари. 3 процента от цялата пенсия!

В България пенсионерите са 1,5 милиона души. Като се вземат от всеки по пет лева, дори само половината да имат дебитни карти, сумата е доста сериозна.

Насила заплатите се дават по банков път в много фирми. Ако щеш! И отново се получава отчисление „банки“.

Доста дребни вложители пък се оплакват, че са оставили по няколко хилядарки на депозит, но лихвата е толкова мижава, че даже не се забелязва. Държавата пък им взима 10 процента данък от печалбата и се оказва накрая, че са подарили парите си на банките да ги ползват безвъзмездно година-две и могат да си ги получат по време на падежа с цели десет лева печалба! Ако имат късмет де.

Още по-зле, високите такси и комисиони са причина гражданите да не усещат усещат реално поевтиняването на заемите, а в същото време спестяванията на практика се обезценяват, защото покупателната стойност на замразените пари спада.

Въпреки че у нас  официално  няма отрицателни лихви, реално се оказва, че много вложители плащат на банките, за да държат парите си в тях, вместо да е обратното.

Лихвите по разплащателни сметки в някои банки пък паднаха до 0.1%.

Според икономисти, банките в България са три пъти повече, отколкото на нужни на хората и във всяка от тях шефовете вземат баснословни заплати на гърба на вложителите.

А българите пък се върнаха към бурканите и дюшеците. Спастрят си спестяванията там.

Поне бурканът не им иска такса, когато се наложи да вземат от него някой лев.

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *