Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Петър Волгин: Електорални джуджета с претенции! Естествена е само коалицията между ИТН и БСП!

„Има такъв народ“ съвършено правилно ошамариха политическия умнокрасивитет – ДБ и ИБГНИ – тези соросоидни неолиберални храненици на американското посолство. Всяка жаба трябва да си знае гьола. И ако жабата вземе, че забрави, колко малко хора всъщност са гласували за нея, трябва да й бъде напомняно. Понякога дори с по-остър тон.

Когато една партия е спечелила 10% или 5% на изборите, трябва да се държи по-скромничко. Не е възпитано, най-малкото, политически сили със скромни изборни резултати като „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да имат поведение на победители с милиони последователи зад гърба си. Няма никаква логика лидерите на тези партии да настояват за назначаването на този или онзи министър, или пък, обратното – да тропат с юмручета по масата и изрично да настояват, че някакви хора изобщо не ставали за министри. Нека, ако обичат, тези претенциозни политически лица първо да спечелят някакви избори и едва след това да поставят изисквания.

Ето защо от „Има такъв народ“ съвършено правилно ошамариха политическия дясно-либерален умнокрасивитет. Всяка жаба трябва да си знае гьола. В нашия случай – изборния резултат. И ако жабата вземе, че забрави, колко малко хора всъщност са гласували за нея, трябва да й бъде напомняно. Понякога дори с по-остър тон.

Предсрочните парламентарни избори бяха спечелени от „Има такъв народ“. Ето защо това е партията, която ще казва кой да бъде премиер и кои да са министрите. Партиите, заели четвърто или пето или шесто място на изборите, разбира се, имат право на мнение, но нямат право на тропане по масата. Откъде накъде електорални джуджета ще налагат мнението си и по няколко пъти на ден ще повтарят – ама, не, ще вземете тези трима министри или даже по-добре тези четирима, или я най-добре тези 7-8 вземете. Защитниците на джуджетата казват, че без тях нямало да има правителство. Възможно е. Само че отговорността за липсата на кабинет и за нови предсрочни избори ще падне именно върху тези с големите претенции и нахалните изисквания.

В същото време за да сме обективни, сме длъжни за признаем, че от партиите, които в момента водят преговори с „Има такъв народ“, най-адекватно се държи БСП. Да, те също казаха, че искат да видят персоналния състав на бъдещия кабинет, преди да дадат подкрепата си за него. И това е напълно нормално. Няма как да гласуваш в подкрепа на нещо, което не познаваш. Пък и първият вариант за кабинет, който ИТН предложи, беше толкова неадекватен, че е естествено сега всички да искат да чуят предварително кои ще са следващите министри и, особено важното, кой ще бъде предложен за премиер.

Защото именно министър-председателят е този, който определя посоката. Този човек трябва да има модерно виждане за развитието на държавата, а не да черпи идеите си от наръчниците за пазарни неолиберални фундаменталисти, издадени в края на 70-те години и доказали своята отровна несъстоятелност. Сектантски идеи, които отричат самото съществуване на държавата. Идеи, които и към днешна дата метрополията Вашингтон подшушва на колониалните си губернатори като свръхмодерни и задължителни за прилагане в колониите. Идеи, които в крайна сметка унищожават държавите и техните народи, превръщайки ги в насипна био маса.

Предстои да видим каква е визията на кандидат-премиера Пламен Николов. Впрочем, първата червена лампичка вече ни светна – по време на вчерашното си участие в „Панорама“ кандидат-премиера на ИТН се изцепи, че възнамерява да ревизира Договора за добросъседство с РС Македония и да ги пусне по облекчена процедура в ЕС. Засега ще се направим, че не сме го чули и ще му препоръчаме малко повече да чете за международна политика. Да се надяваме, че изречените от него думи са от неопитност, а не част от напълно осъзната неолиберална и глобалистка стратегия за развитието (деградирането) на страната ни. Ще наблюдаваме какво ще се случи.

Защо смятам, че е естествено основните политически сили в бъдещото правителство да бъдат „Има такъв народ“ и БСП? Първо, партията на Слави Трифонов спечели изборите. Второ, самият Трифонов, както и цялото му предаване в продължение на дълги години критикуваха яростно ГЕРБ. Трето, БСП пък беше единствената парламентарно представена партия, която беше принципна опозиция на партията на Бойко Борисов в продължение на години. Членове на социалистическата партия нито са били министри на Борисов, като Христо Иванов, нито са ставали омбудсмани с негова подкрепа, като Мая Манолова. Има и още една причина, поради която БСП трябва да играе основна роля в бъдещото правителство. Именно присъствието на левицата ще е гаранция, че този кабинет ще води социална политика.

Именно БСП ще бъде онази преграда пред либералния икономически екстремизъм, който доминираше в управлението на страната ни през последните тридесет години. Философията на този управленски модел беше: Важен е единствено пазарът, държавата да се маха, всичко да се приватизира – това е мантрата, която всевъзможни премиери, министри, НПО-та и платени от „Козяк“ „експерти“ и скрити лобисти не само повтарят, ами и прокарват в управлението на България вече трийсет години. В резултат на този тип мислене и действане сме на последно място по доходи в Евросъюза, а българската обкност е пред разпад  в собствената си страна. БСП може да помогне на полуаматьорската формация ИТН да се отърве от неолибералните ранно-седесарски клишета и да възприеме една много по-социална, продържавна и консервативно -кенсианска политика.

В крайна сметка много по-добре за обикновените българи ще бъде, ако в едно бъдещо правителство присъства партия със сериозна социална програма, а не политическото крило на кръга „Капитал“ и неговия соросоиден гуру Иво Прокопиев. Най-малкото защото през годините този спонсориран с американски пари кръжец е доказал, че винаги е на страната на милионерите и на силните на деня. Само да ви припомня, че през различните години тази финансово-медийна група подкрепяше Костов, после НДСВ, а по-късно хвърли една камара усилия и средства за да превърне медийно и всякак Бойко Борисов в народен герой. Ключовите министри в първия кабинет на ГЕРБ бяха осигурени тъкмо от въпросния кръг.

А сега политическото крило на тази компания – „Демократична България“ се правят на активни борци срещу Борисов. Никак не е възпитано това. Също колкото е невъзпитано и да искаш да определяш министрите в бъдещия кабинет, при положение че си четвърта политическа сила. Очевидно политическият про-американски умнокрасивитет има проблеми с възпитанието. Skandalno.net

Автор: Петър Волгин

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *