„Пейтриът“ в Украйна: Изстрелването на една ракета за $4 милиона по дрон за $50 хиляди е губеща стратегия

2

Автор: cbsnews.com.

Противоракетните системи „Пейтриът“ отдавна се търсят от съюзниците на САЩ в спорните райони на света като щит срещу падащи ракети. В Европа, Близкия изток и Тихия океан те предпазват от потенциални удари от Иран, Сомалия и Северна Корея.

Затова беше изключително важно да се отбележи, че по-рано този месец САЩ се съгласиха да изпратят една ракетна батарея „Пейтриът“ в Украйна – украинският президент Володимир Зеленски искаше ракетната система, за да подсили противовъздушната отбрана на страната си.

В сряда, 21 декември – денят, в който Зеленски беше на посещение в САЩ – държавният секретар Антъни Блинкен официално обяви отпускането на 1.8 млрд. долара за Украйна, което за първи път ще включва системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както и допълнителни боеприпаси и оборудване.

Системата „Пейтриът“ е способна „да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана“, се казва в изявлението на Блинкен.

Експертите обаче предупреждават, че ефективността на системата е ограничена.

Какво представлява „Пейтриът“?

Това е система за управляеми ракети земя-въздух, която за пръв път е разгърната през 80-те години на миналия век и може да прихваща и неутрализира самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обсег. 

Всяка батарея Patriot се състои от монтирана на камион пускова система с осем пускови установки, всяка от които може да побере до четири ракети-прехващачи, наземен радар, контролна станция и генератор. Сухопътните войски съобщиха, че понастоящем разполагат с 16 батальона „Пейтриът“. В доклад на Международния институт за стратегически изследвания от 2018 г. се посочва, че тези батальони оперират с 50 батареи, които разполагат с повече от 1200 ракети-прехващачи.

Батериите на САЩ редовно се разполагат по целия свят. Освен това Patriots се експлоатират или са закупени и от Нидерландия, Германия, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Испания, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар, Румъния, Швеция, Полша и Бахрейн.

Системата „Пейтриът“ е „една от най-широко експлоатираните, надеждни и доказани системи за противовъздушна отбрана“, а капацитетът за противоракетна отбрана на театъра на военните действия би могъл да помогне за защитата на Украйна от балистични ракети, доставяни от Иран, казва Том Карако, директор на проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Колко струва „Пейтриът“?

През годините системата и ракетите Patriot са били непрекъснато модифицирани. Сегашната ракета-прехващач за системата „Пейтриът“ струва приблизително 4 млн. долара на изстрел, а пусковите установки струват по около 10 млн. долара всяка. Стойността на цялата система – 1 батарея е 1 млрд. долара, съобщава CSIS в доклада си за противоракетната отбрана от юли. При тази цена не е рентабилно или оптимално да се използва „Пейтриът“ за сваляне на далеч по-малките и драстично по-евтини ирански безпилотни самолети, които Русия произвежда по ирански лиценз и използва в Украйна.

„Изстрелването на ракета за 4 милиона долара по дрон за 50 000 долара е губеща стратегия“, казва Марк Канчиан, пенсиониран полковник от запаса на морската пехота и старши съветник в CSIS.

Загриженост относно внедряването му

Една батарея „Пейтриът“ може да се нуждае от 90 военнослужещи, които да я обслужват и поддържат, и в продължение на месеци САЩ отказваха да предоставят сложната система на Украйна, тъй като изпращането на американски сили в Украйна, които да я обслужват, не е опция за администрацията на Байдън.

Съществуваха обаче и опасения, че разполагането на системата ще провокира Русия или ще създаде риск изстреляна нейна противовъздушна ракета да падне на територията на Русия, което може да доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта. Според официални лица спешните молби на украинските лидери и опустошителното разрушаване на гражданската инфраструктура на страната, включително загубата на електричество и отопление през зимата, в крайна сметка са преодолели резервите на САЩ относно доставката на „Пейтриът“.

Ключово препятствие ще бъде обучението. Американските войски ще трябва да обучат украинските сили как да използват и поддържат системата. Военнослужещите от армията, назначени в батальоните „Пейтриът“, преминават през интензивно обучение, за да могат ефективно да откриват целта, да я фиксират с радар и да стрелят.

САЩ са обучавали украинските войски на други сложни оръжейни системи, включително на високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS. В много случаи те са успели да съкратят обучението, като са извели украинските войски на фронта за седмици. Длъжностните лица отказаха да предоставят подробности за това колко време ще отнеме обучението на „Патриотите“ и къде точно ще се проведе то.

Възможностите на „Пейтриът“

Украйна е изправена пред редица руски заплахи и „Пейтриът“ е добър срещу някои от тях, но не е толкова полезен срещу други.

Един бивш висш военен служител, запознат със системата „Пейтриът“, заяви, че тя ще бъде ефективна срещу балистични ракети с малък обсег и представлява силно послание за подкрепата на САЩ, но една батерия няма да промени хода на войната.

Служителят, който говори при условие за анонимност отбеляза, че една батарея „Пейтриът“ има голям обсег на стрелба, но може да покрие само ограничен широк район. Като пример, „Пейтриът“ могат ефективно да защитят малка военна база, но не могат да защитят голям град като Киев. Те биха могли да осигурят покритие само за малка част от града.

„Пейтриът“ често се разполагат като батальон, който включва четири батареи. Случаят с Украйна няма да бъде такъв, тъй като според официални представители тя ще получи само една батарея – т.е. една система „Пейтриът“. За пълното покриване на украинското небе обаче са необходими около 100 такива системи.

„Пейтриът“ разполага с по-мощен радар, който по-добре разпознава целите от системата С-300 от съветската епоха, която украинците използват, но тя има ограничения, казаха Карако и Канчан.

Въпреки това способността на „Пейтриът“ да неутрализира някои балистични ракети и самолети би могла да защити Киев, ако руският президент Владимир Путин реши да го атакува с тактическо ядрено оръжие. Но това би зависело както от конкретното оръжие, така и от начина му на изстрелване, каза Карако. Ако става въпрос за гравитационна бомба, хвърлена от военен самолет, системата би могла да унищожи самолета; ако става въпрос за крилата или балистична ракета с малък и среден обсег, тя също би могла да прехване ракетата, каза Карако.

Компанията Raytheon, която произвежда системата „Пейтриът“, твърди, че от 2015 г. насам е участвала в 150 случая на прехващане на балистични ракети. Успеваемостта на „Пейтриът“ обаче многократно е била поставяна под въпрос. В доклад на Правителствената служба на САЩ за отчетност от 1992 г. се казва, че не могат да се намерят доказателства в подкрепа на съобщенията, че системата е постигнала 70% успеваемост срещу ракети „Скъд“ по време на войната в Персийския залив. През 2018 г. успехът на Саудитска Арабия при използването на Patriot срещу ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Йемен, беше поставен под въпрос, когато се появиха видеоклипове, на които се вижда, че системите не работят срещу ята от напълно аматьорски безпилотни дронове с прикрепени към тях взривове, купени от интернет за по 200 долара парчето.

Също така системите „Пейтриът“ са абсолютно безпомощни срещу руските хиперзвукови ракети, но пък ако се разрази подобна битка, определяща ще е финансовата рентабилност – скъпи хиперзвукови ракети срещу скъпи ракети-прихващачи „Пейтриът“.

Това е актуализирана версия на статия, публикувана първоначално на 15 декември 2022 г.

Източник: CBS

Подробности за американските системи „Пейтриът“, както и за това как Нанси Пелоси целуна ръка на Зеленски насред Конгреса ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/Q_BjdEywvZo

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *