Осъдиха Албена Вулева, обиждала ромите и бежанците

2

Албена атакаКомисията за защита от дискриминация наложи глоба от  500 лева на водещата Албена Вулева и 1000 лева на тв „Евроком”.

Мотивът за наказанието е заради  дискриминация на определени групи хора на расова и религиозна основа, и етническа принадлежност, която водещата е допуснала в предаването си „PSYCHOдиспансер”. Самото предаване е било  излъчено преди две години.

Точно тогава бе началото на  бежанския поток към България, който започна поради  войната в Сирия.

Това дело започна  по сигнал на Българския хелзинкски комитет, който се възмути от предаването на Вулева и от потъпкването на човешките права на бежанците и ромите. Адвокат Маргарита Илиева, която е и  директор на Правната програма на БХК нарече предаването език на омразата в действие и поиска строго наказание на водещата.

Първите подсъдни думи на Вулева са „надупени иноверци“. Това става по време на репортаж от района на джамията в София. Определението е използвано от водещата заради позата, в която се молят мюсюлманите. Същевременно се дават доста кадри със съответната поза. По-късно камерата проследява същите тези богомолци, в чиято религия алкохолът е забранен, как пият концентрат направо от бутилката на улицата, оживяват се, после стават агресивни. Там се използват думите „алкохолюбиви пришълци“, които в съда се оказват също обида. Още по-обидни пък са определенията  „напористи, арогантни, изискващи и нахални”, които водещата използва в репортажа зад кадър.

В друго издание на предаването Вулева проследява живота на българските роми на улицата и ги нарича  „аборигенни кръвопийци” и  „паразитиращи върху българското общество организми”, както и „напаст“.

Заради тези си квалификации тя е призната за виновна и осъдена на глоба по сигнал на БХК.  Решението журналистката  може да  обжалва пред Административния съд в София.

Повече от коментарите в социалната мрежа обаче са в нейна защита.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *