ОПИТЪТ ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ – ДЕЛО НА ЦРУ! Защо САЩ пак скочи на съюзника си Ердоган! Виж Тук:

0

prevrat5Турски военни  опитаха тази нощ да свалят правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

Около полунощ бе обявено, че военните взимат властта в името на демокрацията в страната и срещу едноличното управление на президента и антидържавната му политика.

Веднага столичното летище  „Ататюрк“ бе затворено и обградено с танкове. По медиите излезе информация, че цялото правителство е арестувано.

Това предизвика паника у хората и през нощта те хукнаха към банкоматите, като ги блокираха в опита си да изтеглят пари и да се запасят.

Пет минути след полунощ  военните обявиха, че са поели управлението на Турция и превзеха държавната телевизия. Оттам те заявиха, че  страната вече е под контрола на „мирен съвет“, който ще я управлява.

Хората на Ердоган го евакуираха от Анкара и скриха президента от метежниците. От неизвестното си укритие той призова хората да излязат по улиците и да го подкрепят. Президентът каза, че разбунтувалите се военни са малка част от армията и превратът няма да бъде успешен.

Част от народа го послуша и излезе по улиците на няколко от най-големите турски градове. Група цивилни граждани дори блокираха и превзе бронетранспортьор, запътил се към президентството.

Въпреки това турският парламент бе обграден от танкове на превратаджиите, които откриха огън по него. Изстрели имаше и около летището в Истанбул и в Анкара.

Путин и Обама веднага изразиха притеснението си от случващото се в Турция.

Като на кино улиците се изпълниха с поддръжници на Ердоган и самият той се появи сред тях, за да им благодари за подкрепата! А в същото време военни хеликоптери обстрелваха тълпата, но кой знае защо никой от тях не се целеше в президента.

До сутринта бунтовниците и официалната армия стреляха по въздух в Анкара и Истанбул.

Според официално съобщение, над 130 души са задържани във връзка с опита за преврат, а един от генералите – организатори е убит.

prevrat4

До сутринта превратаджиите бяха смачкани. Летището бе отворено , а 1 536 предполагаеми участници в преврата – арестувани. Сред тях са много военни, има и висши магистрати.

194 души, сред които 47 цивилни, са убити, съобщават турските информационни агенции.  Над 1 500 са ранени,  а още толкова – арестувани.

Анализаторите тепърва ще нищят това бутафорен опит за преврат ли е бил с цел Ердоган да се циментира окончателно във властта, или истинска акция на военните-кемалисти (радетели за светска държава-б.р.), на които им е дошло до гуша от едноличния ислямистки режим в страната, потъпкването на човешките права, десетките забрани на светски прояви, призивите жените да си стоят вкъщи и само да раждат деца и връщането на държавата десетилетия назан на ниво османски феодализъм.

От друга страна обаче, имайки предвид кой финансира настоящия опит за преврат (ислямския проповедник Хетхуллах Гюлен, който от години живее като доброволен изгнаник в Пенсилвания, САЩ), става ясно, че ако метежът беще успял, то Турция несъмнено щеше да поеме по-светски курс на управление. Но пък щеше да изгуби голяма част от суверенитета си, защото новото правителство със сигурност щеше да е съставено от марионетки на пряко подчинение на САЩ и ЦРУ.

prevrat3

А защо ЦРУ изведнъж се активизира спрямо режима на Ердоган, който уж е съюзнически на САЩ?! Отговорът е в сближаването от последните седмици на Турция с Русия. Припомняме, че Ердоган се извини на Путин за сваления руски самолет, вследствие на което двете страни възобновиха търговските си и икономически контакти. А днешният ялов опит за преврат може да се тълкува като просто едно предупредително намигване от страна на Америка към непослушния си съюзник Тайип Ердоган. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *