Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ООН: Джулиан Асандж е жертва на политическо преследване и юридически произвол

Според Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията, Джулиан Асандж е „преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция“.

Фактите по делото на Джулиан Асандж, основател на WikiLeaks, чиято екстрадиция от Обединеното кралство искат властите на САЩ, неопровержимо свидетелстват за политическо преследване и юридически произвол. До това заключение стигна специалният докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията Нилс Мелцер, след като разгледа досието на австралийския правозащитник.

„След като проучих делото на Асандж, открих неопровержими доказателства за политическо преследване, правен произвол, изтезания и умишлено малтретиране“, съобщи Мелцер в августовския брой на френското списание Le Monde diplomatique. Отговорните за това държави отказват да сътрудничат за започването на разследването въз основа на изискванията на международното право.

Според оценката на специалния докладчик на ООН основателят на WikiLeaks „е бил преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция“. Мелцер нарече делото на Асандж „история на преднамерен правен произвол в западните демокрации, които се опитват да се представят за еталон в областта на правата на човека“. „Това е също така история за разузнавателни агенции, които се сговарят в тайна от националните парламенти и обществеността“, добави експертът.

Двойни стандарти

Специалният докладчик на ООН обърна внимание на „медийната манипулация с цел изолиране и демонизиране на Асандж“. С изключение на няколко вестникарски колони, отбелязва авторът, нито едно голямо издание не е протестирало срещу „грубото нарушаване на законовите процедури и унижаването на човешкото достойнство“. „Никой не е призовал съответните правителства да отговарят за своите престъпления и корупция“, отбелязва Мелцер. – Никой нямаше смелостта да задава неудобни въпроси на политическите лидери.“

Мелцер критикува двойните стандарти и посочва, че през 1998 г. британските власти отказват да екстрадират бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет, по време на чието управление десетки хиляди чилийски и испански граждани са убити и изчезват безследно. Лондон обаче демонстрира диаметрално противоположен подход в случая с Асандж: миналия месец британските власти решиха да го екстрадират в САЩ, където 51-годишният австралиец е изправен пред 175 години затвор по кумулативни обвинения в разкриване на класифицирана информация.

Френските експерти припомнят, че Асандж публикува милиони поверителни документи, свързани с действията на американската армия в Ирак. WikiLeaks публикува множество документи, които показват, че ЦРУ на САЩ може да използва компютърни вируси, за да извършва кибератаки „под фалшив флаг“.

Жертва на психологическо изтезание

Бившият адвокат на Асандж Ерик Дюпон-Морети, който сега оглавява френското министерство на правосъдието, нарече обвиняемия „жертва на дългогодишно психологическо мъчение“. Адвокатът предупреди, че екстрадирането в САЩ ще противоречи на идеалите за правата на човека и ще създаде опасен прецедент по въпроса за свободата на словото. Адвокатът припомня, че Асандж е помогнал да се разкрие, че САЩ са шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

През последните три години австралийският правозащитник е държан в строго охранявания затвор Белмарш. През юни Уестминстърският магистратски съд в Лондон издаде заповед за екстрадирането на Асандж в САЩ.

Източник: tass.ru

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за ООН: Джулиан Асандж е жертва на политическо преследване и юридически произвол

 1. Анонимен Отговор

  01.08.2022 в 1:52

  СВОБОДА ЗА АСАНЖ ИСКА ЦЕЛИЯ СВЯТ

 2. Колев Отговор

  01.08.2022 в 16:01

  Случаят с Асанж, който разкри цялата мизерия на американския шпионаж и робското мълчание на т.н. международна общност и най- вече на Запада е крещящо доказателство за духовния упадък на западните страни, начело с Англия и Щатите, както и с престъпното им мълчание. В случая става въпрос не за живота на един журналист, разкрил пред света американската низост, става въпрос за лицемерието на целия Запад, на васалните европейски страни, които са на път да получат своята компенсация за пет вековната си мерзост по света.Този западен свят който приемаше за естествено докарването на хиляди африканци като добитък за работа в американските плантации, този свят, който се радваше на колониалните победи на островна Британия, както и на всички европейски колонизатори. Африканските народи и тези в латинска америка не са забравили,и сега, когато Щатите вече не държат световния камшик, всички надигат глава. Светът ще бъде освободен от Руския дух-така ни каза и Ванга. Който иска да се прави на тъпак и да ближе ботуша на колонизаторите си е негово право.

 3. Колев Отговор

  01.08.2022 в 21:01

  Така и не видях в тая наша държава някой да обърне внимание на масовото вандализиране на запустялите домове по селата, един напълно забравен свят.Няма училища, няма медобслужване, няма даже кьорав полицай. Такова духовно сгромолясване, такава лакейска нагласа на целия ни политически състав, невиждано подлагане на американския диктат до ниво на добитък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *