Нинова: Учебниците са пълни с Шокиращи неща, които Осакатяват Децата ни!

2

Българските учебници изобилстват от шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни – заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината. Това каза днес лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на БСП.

„Уважаеми български граждани, днешната икономическа криза, която ни се проектира като здравна, има своите последици – спад в икономиката, ръст на безработицата и намаляване на доходите в почти всяко българско семейство, но сложи своя отпечатък върху образователната система. Кризата доказа необходимостта от използването на компютри, обучение в мрежата, достъп до интернет във всяко населено място. Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високите технологии в процеса на обучение. Не по-маловажен от въпроса как учат нашите деца е и този- какво учат. Подготвяйки нашата програма (на БСП) заедно с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци направихме преглед на съдържанието на българските учебници по история, литература и „Човек и общество“. Това са над 80 учебника за различните класове, в които изобилства от шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца“, посочи лидерът на БСП.

Нинова даде пример с поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков. „Ще ви прочета само няколко строфи, за да си припомните за какво става дума:

„Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка,
че каил за нас не стават моя татко, твойта майка.

Верни думи, верна обич, има ли за тях развала?
За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла.“

„Уважаеми български граждани, в учебника за 7 клас на българското училище тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин: „Хиляди пъти ѝ каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора“. Цитат от учебника“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП даде пример още с „По жътва“ на Елин Пелин, както и с „Българският език“ на Иван Вазов.

„Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2 – „докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат“. Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации, а културните внушения са в посока – джендър идеология, политика на идентичността, егоизма. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки и стотици езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние българските данъкоплатци и граждани плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени“, заяви Нинова.

По думите й българските ученици стават все по-неграмотни, а информацията и „знанията“, с които им пълнят главите, ги осакатява завинаги.

„Близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни. Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие и семейни ценности. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното“, каза още Нинова. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Всички се канят преди избори да направят велики неща след тях и като се настанят в меките депутатски кресла забравят за наука,здравеопазване, пенсии и даже за целия народ .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *