Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Нинова: Време е Борисов да плати сметката, затова че предаде държавата на Мафията! (С ВИДЕО)

„В последните седмици сме заляти от записи, записки, есемеси, джира, приели и неприели джирата… Правителството на Борисов управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не чрез контрол върху държавната комисия по хазарта и НАП, а чрез ценни указания към девойки в тези държавни служби от министъра на финансите. Докато ни обясняват как отпускането на 20 милиона лева за деца с увреждания ще сринат бюджета и въобще ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. лв. се размятат за финансиране на медиите. Свобода на словото ли? Това в България е илюзия. Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, като изсмуква и последните й жизнени сили. Ето я наяве, виждате тази паралелна държава в последните седмици.

Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът Борисов, а не бушоните му, да даде отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник в тежко престъпление – и днес той трябва да отговаря какви „ценни указания“ се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават тези указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган.“ Това заяви от парламентарната трибуна днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Публикуваме цялата й реч:

Уважаеми български граждани, кризата с коронавируса доказа необходимостта от промени, за които ние от коалиция „БСП за България” говорим отдавна. Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и в социалния модел и грижата за хората – никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване до края на мандата. Икономическите и социални мерки не работят.

Доказват го фактите: близо 150 000 нови безработни, 1% получили помощ по мярката „60:40”, два месеца милиони хора обеднели без работа и доходи, при ръст на цените между 10 и 15%,  излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги, общини на прага на фалита, данъчни промени, направени по думите на премиера: ”Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим.” Работа на парче, на принципа „проба-грешка”, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава. Необходими са ни 5 неща, които ние започнахме да правим: 

Първо-професионалисти икономисти и финансисти, не калинките на властта правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира  минус 3% на БВП, а Европейската комисия минус 10%. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 милиарда лева заем. Но ако  е минус десет- какво ще се случи, уважаеми управляващи?

Второ, планират се финансите. А някой разбра ли все пак какво е състоянието на бюджета, че  миналата седмица отново министърът на финансите каза, че сме на излишък от милиард и половина, а премиерът отново, че сме на минус 3 млрд. 

Трябва това да започне сега, да не се чака есента. Ясна ни е вашата цел- да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори. Да се потушава напрежението. Но това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен.

Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям процент от БВП и където има най-много работници.

Четвърто, цялостен план за държавно подпомагане на тези сектори, които ще издърпат и другите – съпътстващите ги. Пето – определят се засегнатите от кризата групи хора – бедни, безработни, в неплатен отпуск, пенсионери  и се се осигурява безвъзмездна помощ, както прави цял свят и цяла Европа. Това е инвестицията в най-ценното – човека. Целият държавен и институционален ресурс би трябвало да е ангажиран да работи в тази посока.

Вместо това в последните седмици сме заляти от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели джирата. Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол към държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания на девойки в тези държавни служби от министъра на финансите. Докато ни обясняват как 20 милиона лева за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медиите. Свобода на слово ли? Това изглежда илюзия в България. Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, изсмуква силите й. Ето я наяве, виждате я в последните седмици.

Уважаеми народни представили,

Има една мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика – „Защо нациите се провалят“ на Дарон Аджемоглу  и Джеймс Робинсън. Тя се занимава с това къде са корените на силата, просперитета и бедността. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията, или в незнанието за правилните политики? Нито един от тези фактори не е определящ. От римско време до днес, в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата.

Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник – и днес той трябва да отговаря какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган.

Г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-тото място, което България заема по свобода на словото? И финансират ли се медии срещу политически поръчки? Най-важният въпрос – ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост?

Обръщам се към всички вас – смели и здравомислещи, милеещи за България, за семейство, за деца хора. Не се страхувайте, ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:


източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

9 кометара за Нинова: Време е Борисов да плати сметката, затова че предаде държавата на Мафията! (С ВИДЕО)

 1. Анонимен Отговор

  21.05.2020 в 6:41

  НИНОВА БСП ИЗЛЕЗТЕ ЗАЕДНО С НАРОДА НА ПРОТЕСТА ЗА ДА ВИ ПОВЯРВА ИЗЛЕЗТЕ КАТО ГРАЖДАНИ

 2. Безпартиен Отговор

  21.05.2020 в 8:28

  И Нинова е в кюпа с олигарсите. И повечето в партията й са корумпета, гнилоч! Смяна на модела, по всички правила!

  • Иван Отговор

   21.05.2020 в 15:07

   От самото начало на така нареченият „преход“, БСП е колоната, която удържа народното недоволство, достигнало точката на кипене. Поредицата им провали и безпринципни коалиции отчайваха във времето много хора и благодарение на тях масата негласуващи се увеличи до критичен размер. БСП не е работническа партия, нито партия на бедните, тя е символ на излъганите надежди. Сега защо не са на улицата?

  • Веско Отговор

   21.05.2020 в 18:10

   Вие нали знаете, че като плюете по Нинова и БСП, бетонирате ГЕРБ във властта?!

   • Иван

    21.05.2020 в 20:29

    Веско, ГЕРБ са изчерпали всякакъв ресурс на одобрение, но половината ръководство на БСП играе за тях. Ако БСП вземат властта(ние трябва да им я дадем) кои точно ще управляват, ниновисти, герговисти, станишевисти, кои? Аз лично не виждам разлика между партийните и комсомолски секретари, които се разпределиха по разните партии, а още по-малко се влияя от названието на самата партия. Нинова има заложник в САЩ, самота тя е далеч от пролетарий и дори средна класа. Да очаквам, че ще се метне в огъня заради мен или някой друг? Едва ли. Някога харесвах доктор Петър Дертлиев, светла му памет и когато комунистите заложиха на Желю Митев Желев, а не на него, за пръв път разбрах, че не са леви. Сега няма изобщо такова разделение. Въпросът за оцеляване на нацията стана основен. И друг път съм казвал, партии в тази посока няма, има личности, искам мажоритарен парламент, ако ще още едно ВНС да изтърпим.

   • Веско

    21.05.2020 в 21:32

    Разбирам аргументите ти и ги уважавам. Но пак ти казвам- като плюеш по БСП, на практика гласуваш за четвъртия мандат на Мутрата. Няма такова нещо – „еднакви са ми и БСП, и ГЕРБ“. Все една от двете партии е по-приемлива. А ако съвсем не правиш разлика между двете, тогава не виждам защо изобщо имаш интерес към политиката. Хора с възгледи от типа – „и едните, и другите са боклуци за затвора“ обикновено гледат филми, слушат музика, люпят семки пред блока…

   • Иван

    22.05.2020 в 0:16

    От по-малкото зло сме на този хал и винаги е на власт ДПС.

 3. Иванов Отговор

  22.05.2020 в 3:45

  Нинова, зтияасрами се, щом партия „Възраждане“, наброяваща един файтон хора можа да спретне такъв грандиозен протест, а БСП с милион глаоподаватели и над 100-годишна история само се джавкате.
  Нинова, само кажи датата и мястото и ще видиш как хиляди хора ще се съберат да протестират срещу бедността, колупцията, простащита ва управляващата мафия начело с „великия стратег“.

 4. Иванов Отговор

  22.05.2020 в 3:48

  Нинова, засрами се, щом партия „Възраждане“, наброяваща един файтон хора можа да спретне такъв грандиозен протест, а БСП с милион глаоподаватели и над 100-годишна история само се джавкате.
  Нинова, само кажи датата и мястото и ще видиш как хиляди хора ще се съберат да протестират срещу бедността, колупцията, простащита ва управляващата мафия начело с „великия стратег“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *