Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Нинова: БСП Връща Мандата! Смяната на Криминалния Модел „Борисов“ се отлага!

Ние можехме да вземем мандата и да печелим време, но искам да кажа следното – всеки един ден без правителство, означава удължаване на управлението на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова малко след като нейната партия обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство на 5 май. „С връщането на мандата  ние даваме шанс на президента Румен Радев да състави служебен кабинет от експерти“, подчерта Нинова на пресконференция в централата на БСП.

„Ние 4 години се борим за смяна на порочния престъпен модел на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха алтернативата на този модел в Слави Трифонов и „Има такъв народ“. Изразихме предварително подкрепа, подадохме им ръка на няколко пъти, която обаче беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от ИТН и останалите два нови политически субекта, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост и липса на култура за политически диалог. В 45-ия парламент всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието на БСП за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно.” Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията веднага след заседанието на Националния съвет, на което колективният орган реши как да се действа с проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Нинова поясни, че днес на Националния съвет са били обсъждани всички варианти с една цел – да се поеме отговорност и да се изведе България от кризата. „Вариантите бяха сведени до следните 4: Първо, правим чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела “Борисов”. Този вариант беше отхвърлен от колегите.

Второ, правим експертно правителство, надпартийно, с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекта, знаейки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят правителство на БСП – все пак да направим отговорно последен опит, за да се стабилизира страната. И това предложение беше отхвърлено след дискусия, защото крие рискове да бъдем окачествени като жадни за власт. Такова експертно правителство, внесено в парламента може да бъде подкрепено, въпреки публичните заявки, открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет. Но това за нас от БСП е абсолютно неприемливо. Няма как да борим криминалния модел „Борисов“ и да го променяме, правейки това заедно с Борисов и Доган”, подчерта лидерът на БСП.

Нинова посочи и третия обсъждан вариант – БСП да вземе мандата, да започне консултации, и да печели време, за да даде възможност на парламента да приеме важни закони: „ Но от това, което видяхте последната седмица в парламента – той е неспособен на това. Законодателството, което се приема е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет”, заяви Нинова.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Корнелия Нинова посочи, че приоритетите на БСП, които отдавна са сложени на масата в парламента, са напълно отхвърлени. Тя припомни и кои са те: социално-икономически мерки в кризата в помощ на домакинствата и на икономиката, ревизия на управлението на Борисов, Планът за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс. „Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално-икономически въпроси плюс актуализацията на бюджета не се разглеждат в парламента“, припомни Корнелия Нинова.

Нинова отново напомни философията си, че е най-добре да бъдеш откровен и честен с хората: „Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време. Да направим опит да съставим правителство, което предварително знаем, че е обречено – просто, за да си направим ПР, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Но искам всички българи да са наясно – взимането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство, постига само една цел – удължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че този престъпник остава на власт”, изтъкна председателят на БСП.

Корнелия Нинова информира, че четвъртата възможност, която всъщност Националният съвет БСП е избрал с голяма мнозинство – 108 гласа на 5 въздържали се, е веднага мандата да бъде върнат: „С това даваме възможност на президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандат и да се бавим, и да продължава Борисов да върши престъпления във властта или да върнем бързо мандата, и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет – избрахме второто. Още повече, че президентът Радев при откриването на сесията в парламента заяви, че е готов със служебен кабинет.

Вярваме, че с днешното си решение даваме възможност на един безпристрастен служебен кабинет да омекоти през следващите месеци задаващата се остра икономическа кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет – на 5-ти получаваме мандата и го връщаме.”

Нинова коментира, че се отива на предсрочни избори, отговорността, за което трябва да бъде понесена от т. нар. „нови“ политически субекти, на които хората са възложили огромни очаквания и надежди, а те са ги пропилели: „Отиваме на избори с желание, с усилия, които ще положим, да убеждаваме и да показваме, че БСП е истинската промяна и че няма да допуснем тя да бъде подменена, промяната да не стане подмяна.”

Лидерът на БСП припомни принципната позиция, че макар и издигнат от БСП, избран с кампания на БСП, президентът Радев беше избран и с гласовете на много хора извън партията. „От момента на избирането му той е независимата президентска институция и ние никога не сме се месили в работата му. Напоследък в публичното пространство се появиха спекулации за това, че БСП щяла да участва в служебния кабинет на президента с няколко свои министри.

До момента не сме водили такива разговори с президента и не е наша работа да му редим служебния съвет, но Националният съвет след поставени въпроси от зала днес реши и този въпрос“, обясни Корнелия Нинова като добави „Взехме решение със 106 гласа “за“ и без „против“ и „въздържал се“, ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това да се случва по правилата, устава и реда в БСП, през нейните колективни органи, чрез решение на Националния съвет. Ако президентът се обърне към нас за кадри, то ние ще си свикаме колективния орган и ще решим как да постъпим в този случай. Всички останали публични информации приемаме за спекулация и те не са подадени или не са отговорност на партията. Така че всичко ще бъде пред вас, прозрачно, публично и ясно, ако се стигне до този момент“, заяви председателят на БСП.Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Нинова: БСП Връща Мандата! Смяната на Криминалния Модел „Борисов“ се отлага!

  1. Анонимен Отговор

    01.05.2021 в 23:51

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ИСКРЕНОСТА И ЧЕСНОСТА НАЙ ПОСЛЕ НАРОДА ТРЯБВА ДА ПРОГЛЕДНЕ ЧЕ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО С БСП И БРАТСКА РУСИЯ ВСИЧКО ДРУГО Е ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ КРАЖБИ ЛЪЖИ ПРЕДАТЕЛСТВА ГЕНОЦИД И РАЗРУХА

  2. Иван,ов Отговор

    02.05.2021 в 18:19

    Това се очакваше. Дано на изборите през лятото набере повече гласове. Срави е аут – никой няма да гласува за него втри път. Въпроса е мутрата, но да се надяваме че хората вече разбраха що за стока е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *