Невероятно! АБВ гласуваха заема, Първанов подава оставка пост фактум

1

Първанов1Георги Първанов призна днес за рязката промяна в позицията на АБВ по въпроса за заема, който бе гласуван,  извини се на избирателите си за това, като обяви, че ще подаде оставка като лидер на АБВ.

Това е станало докато ме няма в залата, обясни той. Парламентарната ни група реши буквално в 12 без пет, че думите на министър Владислав Горанов, че няма да се използва  цялата сума и обещанието за инвестиционната програма са достатъчно обещание и подкрепи дълга. Моя е грешката, че не присъствах в този момент и че не предупредих хората си, че това е уловка, каза той в студиото на Нова телевизия.

Президентът  оцени като „политическа грешка” гласуването „за” предложението на правителството за изтеглянето на огромен, заробващ страна ни заем и отново се оправда,  че  не е бил в залата при взимането на това решение.

Първанов ще подаде оставката си по време на най-близкия форум на партията. Негови симпатизанти обаче се питат как така е станало, че неговата парламентарна група гласува, без да съобрази решението си със своя лидер, или поне да му съобщи за позицията си. Според някои основателят на АБВ просто си измива ръцете, изиграл си е ролята в гласуването на дълга и сега бяга от отговорност, за да не изгуби избирателите си. Други пък смятат, че ролята на АБВ като патерица на правителството се е изчерпала, след като ДПС излезе на светло, гласува дълга и на практика излезе от мястото си на опозиция и подкрепи кабинета.

Доста противоречиви са и реакциите на другите партийни лидери по повод оставката на Първанов, които варираха от тайно задоволство до открита радост, че подобна силна политическа фигура пада от властта и смешната коалиция леви-десни е възможно да продължи и без левите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. А! Подава оставка. Първи градски театър зад канала! Но актьорите слабички

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *