Нанси Пелоси бетонира съюза Китай – Русия! Китай обяви пълна морска блокада на Тайван! (С ВИДЕО)

2

Третата световна война не се случи – самолетът с председателя на американския парламент Нанси Пелоси кацна в Тайпе. Пекин заплаши да блокира посещението, но не предприе никакви действия, за да го предотврати. Вярно е, че Китай вече обеща „мощен и силен“ отговор на САЩ на посещението на Пелоси. Влошаването на отношенията ще доведе и до това, че оттук нататък в Пекин вече няма да се вслушват в мнението на Америка по отношение на Русия.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси – чието упорито желание да посети непризнатия Тайван доведе Вашингтон и Пекин до ръба на пряк военен конфликт – пристигна благополучно в столицата на острова Тайпе. Във вторник американски “Бойнг” C-40C (военна версия на “Бойнг-737”), превозващ Пелоси, кацна на летище “Соншан” в Тайпе. „Посещението на нашата делегация в Тайван демонстрира непоклатимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван“, се казва в изявление на председателя на Камарата. В същото време имаше съобщения, че тайванската полиция е разтурила митинг, протестиращ срещу пристигането на третото лице на САЩ.

„След 15 минути ще видим коя е „великата сила“: САЩ или Китай“, отбеляза ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров малко преди успешното кацане. След като американският самолет най-накрая кацна в Тайпе, китайските власти (които смятат Тайван за непокорна част от КНР и заплашиха с военен отговор, ако Пелоси пристигне) се ограничиха да изразят остро осъждане на нарушаването на суверенитета на КНР.

„Самият факт, че китайците не можаха да принудят американците да се откажат от тази провокация, означава дипломатическо поражение за Поднебесната империя“, каза Тимофей Бордачев, програмен директор на Валдайския клуб. Също така отбелязваме, че самата Пелоси в изявлението си подчерта, че нейното посещение (което беше пряка обида за Пекин) „по никакъв начин не противоречи на политиката на Съединените щати“. Всъщност демаршът на 82-годишния ръководител на Камарата на представителите може да се разглежда като израз на общата позиция на управляващата Демократическа партия.

„През 1997 г. председателят на същата Камара на представителите, Нют Гингрич, посети Тайван. Но той беше републиканец и организира това действие, за да подразни президента демократ Бил Клинтън. Сега е друг въпрос: Пелоси принадлежи към същата партия като президента Джо Байдън“, обясни американистът Борис Межуев. „На официално ниво американската политика на „един Китай“ няма да се промени, но като цяло и републиканците, и демократите – и двете партии – са насочени към независимостта на Тайван, към признаването на неговата дипломатическа субективност.

В същото време трябва да се признае, че до последния момент първото посещение на ръководителя на Камарата на представителите от 1997 г. остава под въпрос. Тайванският етап от източноазиатското турне на Пелоси (което започна в Сингапур и ще завърши в Япония, без да е планиран Тайван) беше като военна операция, гледана на живо от милиони хора по света. Порталът “ФлайтРадар”, който проследява движението на самолетите, се претовари няколко пъти междувременно.

C-40C с позивна “СПАР19” (доскоро не беше ясно дали Пелоси лети на него) напусна столицата на Малайзия Куала Лумпур в понеделник, прелетя над островите Борнео и Сулавеси, след което зави на север. Във вторник около 17:00 часа московско време самолетът навлезе от изток, от страната на Тихия океан, в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван. По-рано осем изтребителя F-15 и пет самолета-цистерни на ВВС на САЩ бяха издигнати от американската база в Окинава, съобщи японската телевизия НХК. Тайванският “Цую Жибао” съобщи, че летището на столицата на острова е премахнало камуфлажните покрития от 35-милиметровите противовъздушни оръдия, разположени близо до пистата.

Междувременно Пекин затвори въздушното пространство на Тайванския пролив за граждански самолети. Изтребители Су-35 на ВВС на НОАК кръжаха във въздушното пространство над пролива, съобщи централната китайска телевизия. Тайванските медии съобщиха, че два самолетоносача на ВМС на Народоосвободителната армия на Китай са излезли в морето и са изпратени в района на пролива. Според тайпейския вестник “Жуонгуо Жибао” самолетоносачите на китайския флот “Ляонин” (бившия съветски “Варяг”) и “Шандун” са тръгнали съответно от север – от пристанище Циндао и от юг – от пристанище Саня на остров Хайнан. Припомняме, че по-рано американска ударна група , водена от самолетоносача “Роналд Рейгън”, настъпи към района на Тайван.

Китайската демонстрация на сила не се ограничава до преминаването на военни кораби. Подразделенията на Южния военен регион на НОАК, чиято зона на отговорност включва Южнокитайско море, са поставени в повишена бойна готовност, съобщи базираният в Лондон “Файненшъл Таймс”, цитирайки военни служители в Пекин и Тайпе. Припомняме, че в най-тясната си точка Китай и остров Тайван ги делят едва 81 километра.

Двадесетина пускови установки на системите за противовъздушна отбрана “Хонши-22” са разположени в крайбрежните райони на китайската провинция Фудзиян, най-близката до Тайван. Това са аналози на руските С-300, предназначени за унищожаване на самолети, хеликоптери и безпилотни превозни средства. Засегнатата зона на системата е до 170 километра.

На същото място, в провинция Фудзиян, е забелязан влак с пускови установки на балистични ракети със среден обсег “Донфен-16” (ДФ-16). Обхватът на полета на тази ракета е от 800 до хиляда километра. Теоретично три маневрени бойни глави могат да носят както фугасни, така и ядрени и термоядрени заряди. Според военните експерти ДФ-16 представляват особена заплаха конкретно за Тайван. Ракетата е в състояние да пробие противоракетната отбрана на острова, която се осигурява от американските системи “Пейтриът”.

Както отбелязва Александър Лукин, изследовател от Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките, ако Китай използва всички споменати оръжия, за да атакува Тайван, това би означавало американски ответен удар срещу Китай и началото на голяма война. Дори преди Пелоси да кацне, можеше да се очаква, че – както при посещението на Нют Гингрич през 1997 г. – сега Пекин ще се ограничи само до вербални изявления срещу Съединените щати, посочва синологът.

„Предварително беше ясно, че никой няма да свали самолет, нито ще започне внезапна война срещу острова“, посочва Бордачев. Но, както отбелязва експертът, като не успя да предотврати пристигането на Пелоси, Пекин претърпя дипломатическо поражение. „През 70-те години, когато Съединените щати установиха дипломатически отношения с Китай, те обещаха да не поддържат подобни отношения с Тайван“, спомня си Лукин.

Сега има пряка подкрепа за Тайпе от представител на управляващата Демократическа партия във Вашингтон, което може да се приеме и като позиция на администрацията на Джо Байдън.

Ако китайците бяха успели по някакъв начин да изплашат самолета на Пелоси от острова, Америка щеше да понесе репутационни загуби – щеше да стане ясно, че Вашингтон се е поддал на шантажа на Пекин, отбелязва Межуев. „Но Пелоси се приземи безопасно – и за Китай това е шамар в лицето. Китайският президент Си Цзинпин няма да обърне другата буза“, смята американският експерт. Межуев прогнозира: „Мисля, че отсега нататък военната машина, насочена към Тайван, ще се подготвя постоянно. Тази година може да има военна акция срещу острова”.

„Може би Си Цзинпин скоро ще направи някакво обръщение, в което ще обяви курс на твърда конфронтация с Вашингтон по въпроса за Тайван. Сега никой няма да убеди Китай, че САЩ са готови да водят диалог с него. И в същото време никой няма да убеди Китай да действа срещу Русия“, убеден е Межуев.

„От този момент между Китай и САЩ започва студена война, която ще постави пред избор други страни, които като цяло не биха искали да избират между тях“, смята американистът. „Човечеството като цяло само ще загуби от това – говорим за нова студена война, сравнима с тази, която СССР води с Америка“, оплаква се американистът.

Бордачев също е уверен, че Пекин няма да се примири с обидата от страна на САЩ. „Фактът, че Пекин получи доза унижение, едва ли сега ще повлияе значително на репутацията му сред азиатските му съседи. Но за китайците това ще бъде важен урок. Ще има по-голямо разбиране за това с кого си имат работа и колко реалистично ограничена е способността им да защитават интересите си, без да прибягват до сила. Отношенията между Китай и САЩ ще се влошат. Направена е още една стъпка към мащабен военен конфликт между тези страни“, смята анализаторът.

Концентрацията на китайски военни сили, която можеше да се наблюдава ден преди и по време на полета на Пелоси за Тайпе, само нараства. Във вторник вечерта стана известно, че Източната командна зона на НОАК ще започне поредица от военни операции близо до Тайван. Те включват далечна бойна стрелба в Тайванския пролив и изпитание на ракета с неядрена бойна глава. Стрелбите ще започнат във вторник. Под прикритието на мащабни учения във водите около Тайван Пекин може да стартира към пълна морска и въздушна блокада на острова, коментира на свой ред военният експерт Алексей Леонков.

КИТАЙ ПОДЛАГА ТАЙВАН НА ПЪЛНА МОРСКА БЛОКАДА + ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ НА УКРАИНСКИЯ ФРОНТ!

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/2hnvQT1l1io

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Докато ни слагат ярема на инфлацията, докато отново ни плашат с нови вълни на ковид кризата, в света се разиграват мега спектакли, струващи милиони.Щатите търсят начин да прехвърлят своите задължения от 30 трилиона най-напред върху Европа, че и върху света. Само не знам със своите декларации за колониалната ни зависимост не става ли наш Костадинов заплаха за сигурността на хегемона.В такива случая няма нищо по -лесно от това да му спретнат едно убийство, както на десетки преди него. А може би щото все още е дребен политик за да си правят упражнението.

  2. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКИЯ КИТАЙСКИ НАРОД И НЕГОВАТА СЛАВНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ!

    ТАЙВАН Е КИТАЙСКИ И ГОВОРЯТ КИТАЙСКИ ЕЗИК, ТАКА КАКТО УКРАИНЦИТЕ ГОВОРЯ ТРУСКИ И ТЕРИТОРИЯТА Е БИЛА РУСКА …

    ТАКА КАКТО СЕВЕРО-ЗАПАНДНА МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА С ГОВОРЯЩО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ СТОЛЕТИЯ. РАЗДЕЛЕНИ ОТ НЬОЙСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР 19018, КОЙТО ИЗТЕЧЕ ПРЕДИ И ТЕРИТОРИИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМАТ НОВ СТАТУТ !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *