Наглостта и откровеното малоумие по темата за въглищните централи прекрачва всякакви рационални граници

3

Автор: Икономистът Георги Вулджев, Фейсбук:

1. Работещите във въглищните централи не губят работата си по силата на пазарната конкуренция. Те я губят вследствие на целенасочена политика на ниво ЕС, която чрез държавно-наложени ДАНЪЦИ оскъпява производството на електроенергия от въглища. Пазарът отдавна е напуснал, или по-скоро е бил изгонен от европейската енергетика.

2. Без значение от кога датира тази политика, без значение колко е силно зеленото лоби в ЕС и какъв е консенсуса, България е длъжна до последно да настоява за нейното ревизиране. Не само защото оскъпява енергията в Европа, но защото застрашава и енергийната сигурност, особено в контекста на конфликтните отношения с Русия.

3. Най-безпардонно малоумни са спекулациите, че протестиращите енергетици са едва ли не путинисти. Напротив, въглищната енергия може и да е „мръсна“, но със сигурност е евроатлантическа енергия. Кои централи бяха запалени отново на бегом из цял ЕС миналата година, когато беше прекъснат достъпа до руски газ? Баш въглищните.

4. Именно този толкова скорошен опит е показателен – когато ножът опре до кокала палим въглищата отново. С оглед на това, да се работи към пълното им премахване като енергиен източник и то в краткосрочен план е чутовно безумие. България трябва да се бори срещу това на ниво ЕС дори да го нямаше казуса с протестиращите работници.

5. Европейският съюз е уникален в своето задълбочаващо се енергийно малоумие (друга дума за това няма, съжалявам). Сега иска да налага „зелени мита“ върху търговията със страни извън ЕС на база това колко „зелена“ е веригата на производство на съответния продукт. Защото не ни стига потребителската инфлация последните 2-3 години, чиновниците на ЕС неспирно работят за нейното увеличение.

6. Никъде другаде „зелената“ политика не е толкова агресивна. Чрез такива политики ЕС явно се опитва да се превърне в износител на регулация към останалия свят. Просто защото с този подход много скоро няма да може да изнася нищо друго. Само че регулацията, дори да може да е износ, се пише в центъра на съюза. В България сме периферия и регулация няма да можем да изнасяме. Но можем да изнасяме ток. Ние нещата, които можем да изнасяме с успех за момента не са много. Не е ли добра идея да се опитаме да ги запазим?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

 1. Българи!
  Братя и сестри мои!
  Всеки път си казвам, че няма да пиша повече!
  Но не мога!
  Зелената сделка е най-голямата измама!
  Закриването на Мариците е заличаване на Родината ни България!
  Климатичната измама е измама! Правят го с пръсканията- с всички граждански полети!
  Пилотите знаят!
  Братя и сестри българи! Време е да хванем сопите!
  За децата ни!
  За България!
  Мястото на предателите е в затвора!
  Подписали са от 15 януари 2924 да ви изпратят в месомелачката!
  Време е да си върнем Родината!
  Нашата Родина е извоювана с кръв- от нашите предци!
  С кръв! С много кръв!
  Нямаме никакво морално право да ги предадем!
  Тази Родина, тази земя!
  Е наша и на нашите деца!
  Затова ще я защитим!
  Както са я защитавали предците ни- моят, твоят дядо и прадядо!
  Нямаме право да я подаряваме на олигарси, крадци, паразити, измамници!
  Заклевам ви- станете и защитете земята на децата ни!
  Амин!

 2. Не е ли време да бъде изметена зелената мафия на боклука. Как да им вярвам, дори само като гледам един от техните „символи“, онова скандинавско олигофренче, което ръсеше Гретенизми по сценария, който му бяха написали.
  Дайте да се откажем от ВСИЧКО и да се юрнем да живеем в пещерите…..
  Спрете да им плащате квотите. Спрете да унищожавате цивилизацията. Изправете ги пред съда, най – после.
  Съвсем закономерно Азия вече надминава Европа. Да бием шута на бюрократите от Брюксел. Да изхвърлим Еврото от дневния ред. Да пратим в затвора чуждите агенти, предатели и Българоубийци, контролирани като кукли на конци от американското посолство.
  С колко милиона беше ограбена България в полза на укронацистите? Не можеше ли тези милиони да отидат за заплати на лекарите, учителите, медицинските сестри, за построяване на детски градини или някаква друга ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ, вместо нашите пари да сеят смърт в ръцете на бандеровските нацисти.
  Докога ще се държим за губещите? Не ви ли стигна урока от Втората Световна война, когато таткото на царчето ни завърза за губещите (нацистка Германия)?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *