Милиарди за АМ „Хемус“ са Откраднати в сакове и чували

2

Около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала „Хемус“ са откраднати, изнесени в сакове и чували. Това обяви днес главният секретар на МВР Петър Тодоров. Парите са били прехвърляни през кухи фирми, регистрирани дни преди да им бъдат преведени. Собствениците на тези фирми до един са криминално проявени. Подписали пълномощни в едно кафене на няколко други хора, които са тегили парите на порции от по около един милион, обясни Тодоров.

„От близо 84 млн. лв. за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували“. Тази шокираща информация изнесе на брифинг Главна дирекция национална полиция.

„Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше от близо 60 души“, стана ясно на брифинга.

„Установено е, че на Лотове 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности обаче фирмите са получили авансово плащане от „Автомагистрали“ ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатила авансово 72 670 000 лв.

На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв.

За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е за 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС“, добави Станев.

„През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка на Лот 5. По него проследихме пътя на паричния аванс, отпуснат от „Автомагистрали“ ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Каква е схемата? 
„Имаме всички основания да смятаме и че по другите лотове схемата е аналогична, а може би и голяма част от установените фирми и лица. При извършената проверка на Лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра. Договорът за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на Лот 5 от „Хемус”.

Търговското дружество е избрало чрез така наречената процедура „ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора от месец юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 – до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати“, обясниха още от МВР.

„Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с „Автомагистрали” и крайните изпълнители на СМР. Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени за различни престъпления.

Кухите фирми са регистрирани непосредствено няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника – финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици на такива фирми. Извикани са на кафе, подписали са документи, дадена е сумата от няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено за извършване на строителни услуги – без фирмите да имат такъв капацитет”, допълват разследващите.

Коментарът на Бойко Рашков
„За втори път се събираме тук, за да информираме българската общественост какво се е случвало до преди известно време. Казвам какво се е случвало, защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се – няма ги. Току-що получихме информация, че някой от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. в ОАЕ, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони средства на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли – в чии ръце са стана ясно. Как са разходвани – не е ясно. Във всеки случай не за магистрала „Хемус”, добави Рашков.

„Ние ще продължим в този дух, ние ще продължим да изследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”. Нещо съвсем свежо от преди час – в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини“, каза още вътрешният министър.
„Преди неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел на тази част на магистралата. Дори тогава по повод неговото посещение ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев, сдружение БОЕЦ, с искане да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил“, каза Рашков.

„Многократно подчертаваме – тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов – „ин хаус” строителство на магистрала предвижда очевидно, заложено от тях, пълна безотговорност. Пита се в задачата – кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък. Кой ще го плати? Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък. Няма ли пак да го плати българския данъкоплатец. Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов. Целта е била ето тази схема“, подчерта отново вътрешният министър.

„Трябва да си поставим като общество въпросите – кой създаде тази схема, наречена интелигентно „ин хаус” система. Кой създаде тази схема, равнозначна на „ин хаус” процедура. Очевидно, идейната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. Един от тези собственици, с известна фамилия, е казал: „Ето това са тези, които ще изграждат”. Това не може да реши един човек сам. Това трябва и се решава на ниво МС, на ниво Регионално министерство. Трябва да се постави въпроса на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова все още продължават ли да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не. Попитайте тези, които след наши подобни изяви правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател какво ще каже за тази схема сега. Къде са тези пари. Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема. Знаел ли е за нея, все пак“, каза Рашков.

Коментарът на Румен Радев

Коментар за скандала около строителството на автомагистрала „Хемус“ дойде и от президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че застава зад действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и обяви, че „лудото крадене на пари е от години и е време вече да се изяснят всички факти“.
„Да се раздава авансово с милиарди, без разрешително за строеж, без проект, без нищо… според вас това нормално ли е? Така ли трябва да се изразходват публичните средства? Ние трябва, като общество, най-сетне да знаем истината. Къде са тези пари в момента? Дали са по сметките или в разни чекмеджета, дали са изтеглени кеш и има ли изобщо гаранция, че някога тези пари ще бъдат вложени в тези лотове, за узаконяването на строежите на които ще са необходими години процедури”, попита държавният глава.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. След няколко години ще имате подобна ситуация с ББР и едни продължители. Не го казвам аз, анализатори го казват.

  2. ВРАЧАНСКО СЕКИРЧЕ ПО АРАХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА !
    ВРАЧАНИ ОТ ГРАДА И ОБЛАСТТА, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИЯ БНО БЮЛЕТИНА № 22 С ПРЕФЕРЕНЦИЯ № 104 ЗА МЕН СТЕФАН ДИМИТРОВ ЧОЛАКОВ И ЗНАЙТЕ АЗ НЯМА ДА ВИ ИЗМЕНЯ И ЩЕ СЕ БОРЯ СРЕЩУ ЮДЕЙСКИТЕ СВИНИ ПРОДАЛИ И РАЗГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ. ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА ИМ ЕБЕМ МАМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕДАТЕЛИ ПРЕЗИДЕНТИ, ПРОДАЛИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НА НАТО И САЩ БАЗИ, ЗА ДА НИ ВЛАДЕЯТ УПРАВЛЯВАТ И ГРАБЯТ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ НА САЩ, ИЗРАЕЛ, КАНАДА И ЗАПАДНА ЕВРОПА ПОДГОТВЯЙКИ БЪЛГАРИЯ ЗА НОВА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ, КИТАЙ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ИРАН … НЕ НА НАТО И САЩ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ. ЗА НЕУТРАЛНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ – СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ – ВРАЦА – 6 НОЕМВРИ 2021

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *