Мика Зайкова: България е във ФАЛИТ! Борисов Тегли новия ЗАЕМ от 5 Милиарда, защото ХАЗНАТА Е НАПЪЛНО ПРАЗНА!

3

Днес финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че правителството ще изтегли нов заем от 5 милиарда лева. По този повод се свързахме с топ финансовия експерт Мика Зайкова, която изненадващо заяви, че България е във ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ. Ето как коментира тя причините за новия транш, който ще изплащаме и ние, и децата, и внуците ни.

Мика Зайкова, финансов експерт
Борисов трескаво бърза да изтегли тези пари. Това означава, че във фискалния резерв на страната ни не е останала и стотинка. Иначе защо ще взимаме този високо-лихвен заем, след като можем да се преборим за безлихвено финансиране от Фонда за възстановяване от коронакризата? Нали Борисов твърди, че парите му трябвали за справяне с коронавирусната криза?! Вместо това сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. И правителството прави всичко това тихо и потайно.

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова. Ето какъв анализ направи тя пред екипа ни.

-Г-жо Зайкова, днес финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде взет заем от 5 милиарда лева. Вчера сумата беше 4 милиарда. Как ще коментирате това?

Това е изключително притеснително. БСП спешно поиска подробна и точна информация от правителството за състоянието на фискалния резерв на страната ни и най-вече за състоянието на „Сребърния фонд“. Но дали Борисов ще благоволи да им я даде, не е ясно. За този човек законите на страната ни не важат, а иначе тръгна сега да ни пише нова Конституция.

Това трескаво бързане на управляващите е притеснително. В момента е най-неблагоприятният момент да се теглят заеми. Защото по това време на годината лихвите са най-високи. Да не говорим пък, че в момента ситуацията е такава, че дори да го направят във вид на облигации, едва ли ще могат да ги пласират. Борисов и Горанов вече на два пъти се опитваха и двата пъти не успяха да пласират за един лев облигации, ако си спомнят

-Сега обаче новият министър на финансите твърди, че към 30-годишните облигации, които сме предложили, имало много по-голям интерес и това станало причина да се съгласят да ни отпуснат заем не от 2, а от 2.5 млрд.

Така ли?! Ще видим какво ще успеят да продадат. Дори да има интерес, ще бъде скъп, в смисъл такъв, че облигациите, които са с по-дълъг срок на възвръщаемост обикновено имат ниски лихви.

Но при сегашната ситуация, когато цяла Европа е в невиждана от 70 години рецесия, когато госпожа Лагард (б.а. – Кристиан Лагард, ръководител на Международния валутен фонд) алармира, че вече не може да помага на държавите със заеми и все по-често говори, че същите трябва да разчитат на фискални действия, а не на паричните политики, т.е. да изкупуват акции или да пласират облигации…

Г-жа Лагард е силно разтревожена за състоянието на западните икономики, както и на самото МВФ, защото дълговете на западните държави стават все по-големи и отиват към невъзвращаемост. Това са огромни дългове и нямат изплащане. Можете ли да си представите какво означава трилионен дълг? А Европейския съюз върви към три трилионен дълг.

Отново искам да кажа – днешният момент е най-неблагоприятният да пласираме наши ценни книжа, които принципно нямат кой знае колко висока стойност. Неблагоприятен е и защото инвеститорите се въздържат от купуването на облигации, защото това е временна инвестиция независимо дали са 10, 15 или 30 годишни. Такава временна инвестиция всеки момент може да бъде препродадена, изтеглена или ликвидирана от конкретния инвеститор. Проверих и се вижда, че облигациите са взети, но каква е цената. Това е въпросът.

Струва ми се, че за да бърза Борисов толкова да изтегли този страшно неизгоден заем, на практика означава, че във фискалния резерв на България няма не 10 милиарда, а няма нищо.

-И „Сребърния фонд“ ли имате предвид? Моля ви кажете малко повече за този фонд, възможно е за много хора да не са ясно какъв е той.

„Сребърният фонд“  е фондът за пенсионната система, защото самата пенсионна система някъде към 2040 година ще изпитва доста сериозен дефицит. Причината е, че тя не е направена добре от две гледни точки:

Първата причина е, че основната тежест на пенсиите е в първия стълб, т.е. разходно-покривния стълб, а вноските, отчисленията за капиталовите фондове са изключително малки – 5 -7 %. Не само това, но и поради наслагването на двете кризи. Светът влизаше в негативен икономически цикъл още в края на миналата година, а към това се наслагва и пандемията – това са две кризи, които създадоха голям проблем, особено на нашите пенсионни фондове, които, честно казано, вървят на самотек, те изобщо не се управляват.

Първо от самия закон има ограничения за инвестиране на парите от тях и второ парите са малко. Не може с 5 и 7 % да правиш кой знае какви инвестиции, независимо, че там трябва да има около 3 милиарда. Така или иначе, управлението върви на самотек. Аз мисля, че и ръководството на фондовете не се старае особено от една страна. Другото е, че те имат, както знаете, много високи такси, които взимат за управление, средно някъде от порядъка на 5 %, които фактически намаляват реалните пари в отделните партиди. Ако те не се управляват добре, първото и второто тримесечие всички фондове имаха отрицателни доходи, а за да се увеличават парите трябва да има положителни доходи.

Много добре знаете, че  2021 г. първата кохорта жени, които са родени след 1 януари 1940 г. ще имат право, някъде през есента, да получават пари и от втория стълб. Там парите са направо смешни, ако получат по 30 лева пак ще е добре.

-Какво е мнението ви за управлението на Борисов?

На Бойко Борисов му се вижда края, щом и американците подкрепиха Цветан Цветанов, той е свършен. Но не в това е работата, а в това, че не подава оставка.

Кабинетът твърди, че фискалния ни резерв към момента е 10 милиарда. Знаете, че по бюджет във фискалния резерв не може да има по-малко от 4 милиарда и половина. Така пише в бюджета. В рамките на тази сума, около 3 милиарда е „Сребърния фонд“, който е в състава на фискалния резерв. Но аз смятам, че Борисов лъже. Сигурна съм че във фискалния резерв няма и стотинка, а „Сребърния фонд“ отдавна е опоскан.

Бойко Борисов похарчи всичко. Знаете неговият прийом да хвърля пари насам-натам през прозореца на джипа си. Това което прави е кошмар – тук хвърля едни милиони, там други хиляди и стотици хиляди на приятели и познати… Като през цялото време твърди, че имало излишък. Този излишък е имагинерен и ще ви дам само един пример за това – в бюджета пише, какви са капиталовите разходи, които трябва да направи правителството, а те са много важни, защото други капиталови вложения няма. От години никой реален инвеститор не идва в България, за да влага, защото никой инвеститор няма доверие, защото има корупция, а съдебната система е силно корумпирана и безчестна. Поне от 5-6 години насам държавните инвестиции са единствените истински капиталови вложения, които могат да се вложат съгласно разчетите в бюджета.

Само че за полугодието, ако погледнете, ще видите, че от 2,8 милиарда лева, които трябва да бъдат инвестирани от държавата, са вложени само  254 хиляди лева, т.е. някъде около 10% от заложената по закон сума. Тези пари, които Борисов сочи за излишък, не са спестени пари. Борисов разхищава парите, предвидени по закон за инвестиране. Пари, които могат да родят нови технологии, стоки с висока добавена стойност, ако те наистина се вложат като капиталови разходи в съвместни или дори държавни предприятия. Тоест- раздавайки тези пари по лично мутренско усмотрение, Борисов краде от бъдещето на държавата България и нейния народ.

Всички страни в момента се стремят да произвеждат стоки и услуги с висока добавена стойност. И го правят като влагат пари в нова техника и нови технологии, в изкуствен интелект  и т.н.

Това е така нареченият от Борисов „излишък“, който той разхищава като мутра. Но този излишък, който харчи той е имагинерен. Той трябва да се върне в капиталовите разходи. За да харчи така, означава, че в хазната няма и стотинка. И това е трагедия. За това бързат управляващите сега с този заем. Защо го взимат сега?

Ако бяха направили национален план, подплатен с проекти, за да могат да получат онези имагинерни, пак имагинерни пари. Става въпрос за онези 29 милиарда от които 16 милиарда са в оперативните програми, но останалите са във фонда за възстановяване. Освен това, което днес каза Европейската комисия за върховенството на закона и тези неща, така или иначе ЕК е казала, че половината от тези пари могат да бъдат грантове (пари, които няма да връщаме), по-малко от половината. Само че те ще можем да ги получим само ако предложим одобрен от цялото общество национален план за възстановяване на икономиката. В този национален план според правилата да има конкретни проекти, които не да съживяват умрели бизнеси, не за издръжката на футболни отбори и за подпомагане на казина. Европа ще даде тази пари безвъзмездно за индустриализация, за внедряване на нови технологии, за дигитализация. За това става въпрос – такива проекти ще бъдат одобрени и само за такива проекти ще се дават пари. Това са огромни пари, защото като се извадят 16 милиарда от 29 милиарда, остава една значителна сума, която може да бъде инвестирана в икономиката ни.

И в това е днешният въпрос: Защо Борисов тръгна да тегли високолихвен заем, след като страната ни би следвало да се пребори за онези безвъзмездни пари? И точно сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. Защо не вземем от безлихвените заеми от Фонда за възстановяване? Само сметнете колко е 1,375 %, което е близо 1.5 върху 5 милиарда. Взимаме тези 5 млрд. скъпо и прескъпо. И цялата тази афера със заема Борисов и шайката му я подготвяха тихо и потайно. Чак онзи ден научихме, че ще тегли. Очевидно е, че се готви да открадне и тези 5 млрд. лева. И ще го направи защото той и обкръжението му съзнават, че дните им във властта са преброени, а България така или иначе е във фактически фалит! Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. ВСИЧКИ ,КОИТО СА КРАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДЯТ НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР И ЦЯЛОТО ИМ ИМУЩЕСТВО ТРЯБВА ДА СЕ КОНФИСКУВА . ТАКА ЩЕ ИМА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ .

  2. ВСИЧКИ, КОИТО СА КРАЛИ БЪЛГАРИЯ трябва да бъдат изправени до една стена и да им се види сметката. Не съм агресивен човек, не одобрявам насилието, но друг начин няма. Да се знае от бъдещите ни управници какво ги чака, ако се издънят.

  3. Още един въпрос Вярно ли е че БНБ е частна собственост като един от собствениците е Иван Костов и по премълчаване борисов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *