Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Лекар: Проблемът на „Спешна помощ“ не е в броя на линейките, а в културата ни

линейкаПроблемът на софийската „Спешна помощ“ не е в броя на линейките, категоричен е д-р Георгиев, който отдавна е напуснал мястото си на спешен лекар. Проблемът е първо в броя на екипите. Линейките в София са над 50, даже повече.

Обаче няма кой да работи в тях. При тези заплати и този повишен риск за самия лекар, малцина се навиват и ще станат още по-малко. И докато проблемът с лекарите все пак може да се реши и рано или късно ще се реши, то този с пациентите ще си остане.

Според д-р Георгиев около 90 процента от повикванията не са спешни. Викаха ли ни за какво ли не. Обриви по крака, температура 38 градуса, която може да почака до сутринта, паднало дете с наранено коляно, на което просто трябваше да се сложи цитопласт, самотни хора, които имат въображаеми болки и търсят внимание – а какво по-голямо внимание  от един медицински екип, кандидат-самоубийци, които изгълтали две – три хапчета и звънят да ги спасяваме. Имахме случай и на момиче, на което му излязъл цирей на брадичката и искаше да го махнем, за да се излагала сутринта пред съучениците си. Викат ни и пияни с махмурлук и какви ли не.

В циганската махала пък редовно получаваме повиквания, защото знаят, че носим със себе си лекарства   и ще им ги дадем, вместо те да си дават парите в аптеката.

Докторът твърди, че 90 процента от случаите не са спешни, но докато обслужват поредния адрес, не могат да стигнат до наистина спешния.

Той е категоричен, че трябва да се въведе заплащане за викане на спешен екип. Ако екипът прецени, че повикването не е спешно, извикалият го да плаща като на частна линйка. Според него тогава ще намалеят фалшивите повиквания, включително и тези от менструални болки и болки от преяждане, или препиване и ще останат наистина спешните. В други страни  за извикана неправомерно линейка се плаща и глоба. У нас обаче пациентите нямат здравна  култура, смятат, че сме им длъжни за всичко и затова за екипите не идват навреме.

Здравната култура се формира само срещу заплащане на фалшивите и ненужните повиквания, категоричен е лекарят.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

8 кометара за Лекар: Проблемът на „Спешна помощ“ не е в броя на линейките, а в културата ни

 1. Чичо Отговор

  03.06.2014 в 15:54

  Точно така ,докторът не е споменал и големия брой здравно неосигурени които джипито няма да лекува.Нали се сещате от коя малцинствена група са и колко са агресивни?При обаждане на бърза помощ задължително справка дали лицето е осигурено ,ако не е да се обаждат на частна линейка и болница.Ходил съм в празничен ден в частна болница на преглед и съм си плащал за удоволствието-

 2. Bulgaricus Отговор

  19.02.2016 в 0:05

  Българи са го били, не винеце циганите за това…

 3. Господинов Отговор

  19.02.2016 в 13:54

  Уважаема редакция, тази публикация предизвика сериозен интерес в последните дни. Появиха се и спекулации че няма такъв колега д- р Георгиев, бивш лекар от Спешна помощ София- град, който да е направил въпросното изявление и че това всъщност е редакционен коментар, а цитирането на лекар с такава фамилия е само за достоверност. Бихте ли поканили отново въпросния колега да даде макар и кратки сведения за себе си ида потвърди, евентуално отрече споделеното от него?

 4. Господинов Отговор

  19.02.2016 в 16:05

  Уважаема редакция, тази публикация предизвика сериозен интерес в последните дни. Появиха се и спекулации че няма такъв колега д- р Георгиев, бивш лекар от Спешна помощ София- град, който да е направил въпросното изявление и че това всъщност е редакционен коментар, а цитирането на лекар с такава фамилия е само за достоверност. Бихте ли поканили отново въпросния колега да даде макар и кратки сведения за себе си ида потвърди, евентуално отрече споделеното от него? Повтарям публикацията защото сайта ми не сеотваря.

 5. Господинов Отговор

  19.02.2016 в 18:01

  На видеото става дума за инцидента от дежурството на 24/25.05.2013г. когато екипа на д-р Красимир Йорданов от ЦСМП София- град беше нападнат от абитуриенти и техни близки.

 6. dr_dan Отговор

  19.02.2017 в 21:21

  Друг е въпросът, че БП се е превърнала в транспортна фирма. Много некомпетност и просто транспорт до болница на пациента, след което се стоварва и там да си трошат главите с него.

 7. Борисов Отговор

  20.02.2017 в 11:15

  Факт, а въпроса е защо Спешна помощ ходи на тези повиквания, като 99% от обажданията ги приема лично дежурния екип на СП? Т.е. д-рите сами преценяват, че температура от 38 градуса на 25 годишен е състояние за линейка, което е абсурдно и очевидно това е ясно за дежурната в СП? Явно някой им е казал да гиприемат тези абсурдни повиквания… това трябва да питате – кой им нарежда да приемат напрактика всяко повикване?! Вижте СП Пловдив как работят, те нямат такива проблеми : )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *