Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Лавров: Глобализацията в американски стил приключи. В света се изгражда нова финансова и логистична система

Представяме ви фундаменталната реч на Сергей Лавров, която направи вчера на ежегодния научно-експертен форум „Примаковски четения“. Ето акцентите от изказването на руския външен министър:

Глобализацията в американски стил приключи. Сега в света се изгражда нова финансова и логистична система. В същото време Руската федерация би искала да види ЕС като един от полюсите на новия многополюсен свят, но Европа не може да защити интересите си от Съединените щати.

За разширяването на БРИКС:

Форматът РИК (Русия, Индия, Китай) даде началото на живота на петорката от БРИКС, която сега се радва на голямо внимание и редица държави кандидатстват за пълноправно членство. Ако всички бъдат приети, „петицата“ ще се наброява 15-17 държави.

В същото време РИК остава в настоящия формат, в рамките на който се срещат не само външните министри на трите страни, но и министрите на търговията, енергетиката и икономическото развитие.

За многополюсния свят:

Изгражда се нова система, както финансова, така и логистична, която няма и не трябва да зависи от капризите и чувството за превъзходство на нашите бивши западни партньори.

Русия иска Европейският съюз, който все още има всички възможности, да бъде един от полюсите на новия многополюсен свят. Това ще стане възможно, когато ЕС разбере, че не е нужно да казва „подчинявам се на 100%“ на Съединените щати“. В същото време Индия, Бразилия, страните от Персийския залив, регионалните обединения в Африка и Латинска Америка имат повече основания да бъдат равноправна част от многополюсния свят, отколкото Европейският съюз. Очевидно е, че европейските интереси не съвпадат с американските.

Това, че Европа не може да защити интереси си, е „медицински факт“. Посещението на френския президент Еманюел Макрон във Вашингтон потвърждава това мнение.

За диалога със Запада:

Западът спря да си сътрудничи с нас. Като цяло изгради стена, а ние просто работим с тези, които са готови за това. Когато в ръководствата на държави и структури на Запад дойдат по-далновидни хора, Русия ще бъде готова за сериозен диалог. В очакване на тази светла ера ние винаги сме готови да разговаряме с удоволствие с внятни хора от експертната общност.

Русия не прави трагедия от настоящата ситуация. Това е трагедия за западната цивилизация, за западната система на световен ред, която се опираше на принципите на глобализацията, предложени от американците, които напълно се дискредитираха като система, която не подлежи на обсъждане, и която не е в състояние да уважава и съхранява своите собствени принципи и механизми, наложени на всички останали“.

За конфликта в Украйна:

Западните страни все още хранят надеждата да победят Русия на бойното поле. Москва ще бъде готова да разговаря, ако има сериозно предложение за спиране на украинския конфликт при изпълнение на „нашите абсолютно законни искания“.

За натиска на САЩ:

Нашите надеждни партньори се опитват да бъдат изведени от правилния курс. Американците пътуват по целия свят без угризения на съвестта, <…> те буквално казват следното: „Русия загуби, не вземайте страната на губещия, ние ще победим (не Украйна, американците) и не се притеснявайте, ние знаем, че вие ​​понасяте някои щети от тези санкции, <…> ние ще ви компенсираме с повече от всичко”.

Има редица държави, върху които това има „някакво психологическо въздействие“ и които могат да се поддадат на Вашингтон. Това е техен избор. Но в дългосрочен, дори в средносрочен план, този избор ще бъде губещ за икономическото им развитие и за собствения им суверенитет.

За ООН:

Русия вижда, в получаването на Индия и Бразилия на статут на постоянни членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН, добавена стойност на този орган, което няма да се случи, ако Германия и Япония получат такъв статут, защото Русия отдавна не забелязва „различие в позицията на тези две страни от позицията на САЩ и НАТО“.

Западът използва ООН „в тъмното“, прокарвайки идеи за конфискация на руски активи и трибунал срещу Руската федерация. Западът също така промотира резолюция за репарациите на Общото събрание на ООН. На Общото събрание на ООН беше отговорено, че „говорим изключително за морална и етична оценка на действията на Русия, <…> това ще бъде точно такова политическо изявление“. Сега се опитват да направят същото и с нова идея за създаване на международен трибунал. Нито едно решение от този вид няма правна сила, юридическо е нищожно и не налага никакви задължения нито на Русия, нито на други страни, но дискредитира Генералната асамблея на ООН, нейния авторитет, нейната репутация и нейните функции.

За Сирия:

Русия ще гарантира, че няма да има посегателства върху териториалната цялост на Сирия.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Лавров: Глобализацията в американски стил приключи. В света се изгражда нова финансова и логистична система

 1. FuckEU Отговор

  07.12.2022 в 22:19

  Лавров, пиле шарено, няма такова нещо като многополюсен свят. Има Православни и сатанисти. В учебниците по физика пише, че многополярности не съществуват, има само два полюса, така че е време да решавате тези дето ви създадоха – Българите дали са с вас или против?

  • IYI Отговор

   08.12.2022 в 19:19

   Абсолютно!
   Физика- два полюса!
   Евала брат, точно така е!
   Има два полюса! Плюс и минус!
   Ееех, училище и даскалице по физика!
   Благодаря!

 2. Анонимен Отговор

  08.12.2022 в 1:56

  СЛАВА ВЕЛИК НАШ БРАТ НАЙ ВЕЛИКИЯ ДИПЛОМАТ НА СВЕТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *