Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

К. Вигенин, БСП: Радев да отстрани измамника Спецов и да си помисли беше ли грубо използван от харвардските си министри Петков и Василев и от техните ментори!

Кристиан Вигенин написа съкрушително директен и громящ пост във Фейсбук: Новият политически проект на двамата служебни министри Кирил Петков и Румен Радев няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но със сигурност ще намали подкрепата за Румен Радев на президентските избори. В най-добрия случай няма да привлече нова периферия от избиратели за него. Затова е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че беше грубо използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото Петков-Василев: първо, незабавно да бъде уволнен доказаният данъчен измамник Румен Спецов от поста му шеф на НАП. Спецов, когото Асен Василев вече не може да пази, е укрил данъци в размер на 1.5 млн. Вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Мисля, че твърде много внимание се обръща на Петков, Василев и техния политически проект. Следих внимателно поведението и действията им в последните месеци и вече мога да направя извода, че тези две момчета са силно надценени – медийното им отразяване далеч надхвърля реалната им стойност. С времето, изграденият им с много пари пиарски образ ще започне да се смалява, докато се доближи до реалния и този процес вече започна.

Тези двама неолиберални харвардски възпитаници гледат на политиката като на спекулативен бизнес – откриват ниша, рекламират продукт и търсят клиенти. По-лошото е, че това, което правят, е краткосрочна инвестиция, нещо като търговия с акции за извличане на максимална моментна печалба, а не дългосрочна производствена инвестиция. Защо ли? Бяха достатъчно съобразителни да експлоатират участието си в служебното правителство и близостта си до президента, за да трупат популярност и да назначат свои приближени на ключови постове. В същото време обаче не бяха достатъчно далновидни и организирани, за да създадат инфраструктура за бъдещия си проект – партия, хора, екипи. Наложи се да действат в движение и да бързат, след като стана ясно, че излизат от правителството.

Фалстартът им показва дълбоко непознаване и подценяване на политическия пазар. Защото може и да си направил печалба с откраднат софтуер, както е направил Асен Василев, но не можеш да печелиш доверие с присвоена партия. Да влезеш в политиката с купуване на партия (с чии пари, впрочем?) е изключително безскрупулен подход. А да се пробваш да правиш това с ПК „Екогласност“ и почтен човек като лидера му Емил Георгиев, значи, че страдаш от тотална липса на преценка. Опитът пък да откъснеш партия от коалицията „БСП за България“ си е вероломно нападение, което силно прилича на вбиване на клин между БСП и президента Радев и виси въпросът глупост ли беше този опит или план на кукловодите.

Първите идеологически заявки на Петков и Василев са си типично политическо шмекерство – хем сме десни, хем сме леви, а най-вече сме почтени, макар и главно на думи, защото съмненията за почтеността се трупат, а отговорите не идват.  Със заигравката „ще правя лява политика с десни инструменти“ боравят неолибералните политици, назначенци и защитници на мултинационалния глобален капитал. С този лозунг на власт дойдоха Байдън в САЩ, Макров във Франция и Трюдо в Канада.

А усилията да се извади душата на лявото в България продължават вече 30 години с любезното и решаващо съдействие на някои западни посолства. И понеже в бедна България все не им се получава, изглежда сега са решили да правят зомби-левица, която да подмени или поне да изтласка БСП в ъгъла. Подозрителен съм, защото когато десни либерали като Петков и Василев тръгват да правят левица, тук нещо не е наред. Дали левите ще се подлъжат? Едва ли. Новият проект няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но със сигурност ще намали подкрепата за Румен Радев на президентските избори. В най-добрия случай няма да привлече нова периферия от избиратели за него

Затова е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че беше грубо използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото Петков-Василев: първо, незабавно да бъде уволнен доказаният данъчен измамник Румен Спецов от поста му шеф на НАП. Спецов, когото Асен Василев вече не може да пази, е укрил данъци в размер на 1.5 млн. Вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост и отново да върне баланса между грантове и кредити, силно изкривен в полза на последните от Петков и Василев (което впрочем е десен инструмент, с който не се постигат леви цели).

Социалистите бих окуражил да проявят търпение и здрави нерви.

С Радев са свързани нашите най-големи победи в последните години. За съжаление обаче в последно време действията му ни носят повече разочарования. Затова ако иска подкрепата ни, той трябва да спре с уклончивите си недомлъвки и честно да отговори на въпросите на левицата.

Ясно е, че и в следващото Народно събрание БСП ще трябва да търсим взаимодействие с всички, вкл. и с новия проект на дуото Петков-Василев, ако се промъкнат в парламента. Но е добре да сме наясно кой кой е и за какво се бори. Някой беше казал, че когато лъжата се качи на асансьора, истината започва да се изкачва по стълбите. Лъжата вече е горе, но и истината идва. Така че всеки, който продава илюзии, ще свърши разобличен, рано или късно. Комай само БСП няма от какво да се притеснява. Skandalno.net

Кристиан Вигенин

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за К. Вигенин, БСП: Радев да отстрани измамника Спецов и да си помисли беше ли грубо използван от харвардските си министри Петков и Василев и от техните ментори!

 1. Иван,ов Отговор

  18.09.2021 в 1:41

  Кристянчо, не беше ли ти, който ходи в Киев и заяви че България никога няма да признае анексията на Крим. В изявленията на Петков и Василев нито дума за отношенията ни с Русия, а те са барометър за по-нататъшното ни икономическо развитие. Само от санкците срещу Руси,я налажени на нас от ЕС и чичо Джо, ние губим милиарди, да не говорим за неосъществените проекти като Южен Поток и Белене. Вегенин, защо ти, подобно на Редев и двамата харвардци, съзнателно избягвате думата Русия?

 2. Хм Отговор

  18.09.2021 в 12:17

  Не мисля, че ме лъже паметта – имам спомен, че поне в няколко телевизионни предавания Кирил Петков заявяваше,че няма политически намерения, че той е само експерт който е за няколко месеца в служебното правителство,а после ще се върне към своя успешен частен бизнес.Когато, обаче, каза,че се е отказал от канадското си гражданство, на мен ми прозвуча крайно нелогично и неразумно да се откажеш от канадско гражданство, което ти дава големи предимства в бизнеса, заради няколко месеца министерстване.Е, късите крака на лъжата излязоха наяве.

 3. Анонимен Отговор

  18.09.2021 в 20:29

  НАРОДЕ ПРОУМЕЙ ЧЕ САМО СЪЮЗ НА БСПАТАКА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ И ЖАН ВИДЕНОВ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИ ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА И ДА ВЪЗКРЪСТНЕ УМИРАЩА БЪЛГАРИЯ БРАТУШКИТЕ НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВЯТ ТАЗИ Е НАРОДНАТА МЕЧТА

 4. Авертас Отговор

  19.09.2021 в 16:11

  За какво ляво споменава този деец? Щом е възможно да се говори от мнозина за явна коалиция ДПС-ГЕРБ-БСП, по-добре да не се афишира никой като ляв? Я да видим по какво се различават програмите на тези формации.

 5. таня Отговор

  20.09.2021 в 14:47

  БСП бавно и сигурно заема позиции до ДПС и ГЕРБ. Това ли трябва сега да говорите , срещу президента и Петков и Василев. В последно време Нинова е изгубила политическите инстинкти, винаги заема губеща позиция и все повече хора настройва срещу себе си. Казвам го като човек гласувал за БСП на последните избори, но сега не бих го направила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *