Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Край с НАТО?! Франция обмисля излизане от северноатлантическия алианс

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха пред света, че са създали нов военно-политически съюз, а всички техни съюзници от НАТО просто бяха поставени пред свършен факт. Военният съюз носи името АУКУС.

Всички държави от ЕС мълчаливо преглътнаха това унизително и презрително отношение на Вашингтон, като, разбира се, си направиха съответните изводи. Но Франция си позволи публично да изрази възмущението си. Еманюел Макрон не скри гнева си от появата на АУКУС – беше много ядосан, че никой не е поканил Франция в новия съюз. Да не говорим, че преговорите за създаването му са водени тайно от останалите евро-атлантически съюзници на вашингтон. Франция научи за създаването на военния съюз АУКУС по същия начин като всички останали – от медиите.

Според Макрон съюзниците от НАТО не трябва да постъпват така със своите партньори. Да създаваш други съюзи и обединения зад гърба на верните си съюзници и да не информираш никого е не само предателство, но и пренебрежение. Ясно е, че Америка е подбудителят на тази радикална маневра. Щатите инициираха създаването на АУКУС и са поканили онези, които смятат за нужни съюзници.

Макрон каза, че с това си действие Америка показва, че вече не се интересува от съюзниците си в НАТО, както и от самия Алианс. САЩ не ни ценят, не се съобразяват с нас, те дори не ни смятат за партньори. И при това положение Франция има пълното право да напусне НАТО, като силно затръшне вратата след себе си“, заяви Макрон.

Очевидно скандалът с АУКУС тепърва започва. Позицията на Франция е само първата стъпка към изразяване на недоволството на членовете на Северноатлантическия алианс. Ако Франция все пак напусне НАТО, това ще създаде прецедент и други държави от ЕС може да последват примера й.

Гневът на Макрон:

Според условията на инициативата, Франция ще загуби сделка на стойност близо 100 милиарда долара за строеж на дизелови подводници за Австралия, а САЩ и Великобритания ще помогнат на Канбера да построи подводници с ядрени двигатели.

Френският гняв е разбираем и на чисто търговско ниво… особено като се има предвид, че Франция – откакто Великобритания предаде Хонконг на Китай през 1997 година – е единствената европейска държава, която има значителни териториални владения или постоянно военно присъствие в Тихия океан. Очевидно е че с разпада на икономиките на Солидарния Запад, се разпада и НАТО. Но Франция се е надявала да намери място в своеобразния Ноев ковчег на англосаксите – военния съюз АУКУС.

Френски и европейски представители обаче отидоха още по-далеч, като заявиха, че споразумението АУКУС поставя под въпрос всички усилия на американско-европейското сътрудничество за отслабване на нарастващото влияние на Китай. И подчертаха, че това развързва ръцете на ЕС да размрази някои проекти и планове за сътрудничество с Китай и Русия в икономиката, отбраната и сигурността. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

7 кометара за Край с НАТО?! Франция обмисля излизане от северноатлантическия алианс

 1. Анонимен Отговор

  22.09.2021 в 23:36

  УРААААААААААААААААААААААААА ! НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ИСКАМЕ СИ БРАТУШКИТЕ

 2. Хм Отговор

  23.09.2021 в 8:45

  Макрон е бесен не заради създаването на АУКУС, а заради отказа на Австралия от договора за подводниците, който е на стойност около 60 милиарда долара. Но освен, че отзовал френските посланици от Канбера и Вашингтон и отменил някакво дипломатическо мероприятие, Макрон няма какво повече да направи. Совите на са това, което бяха.

 3. Тошко Отговор

  23.09.2021 в 17:33

  След разговори Макрон каза, че ще върне посланиците на местата си.

 4. Фантомас Отговор

  23.09.2021 в 19:54

  Не съм подстрекател, ама Макрон не може да изкара Франция от НАТО.

 5. Авертас Отговор

  23.09.2021 в 21:23

  Омисляха изизане от командването на НАТОл Това затихна след телефоонния разговор между Макронн и Байдън – и двете страни деонстрират постигнато примирие. Дания и Австрия не подкрепят Франция. междувременн Индия е проявила интерес към френските подводници.

 6. Иван,ов Отговор

  26.09.2021 в 17:05

  Навремето и ДеГол искаше да нарусне НАТО, но нищо не стана. Асо Макрон посмее ще има повторение на Чешките събития, но с обратен знак.

 7. ВИВА ФРАНС НА ШАРЛ ДЕ ГОЛ !
  ТОЙ ИЗВАДИ ФРАНЦИЯ ОТ НАТО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *