Костадин Костадинов: Русия ще спечели войната независимо на каква цена! Москва няма друг полезен ход и го знаеше още преди началото на СВО

3

Войната ще бъде спечелена от Русия. Тази война Русия нямаше да я започне, ако не трябваше да я спечели. Русия ще спечели войната независимо на каква цена. Западняците не си ли написаха домашното за тези години? Русия няма полезен ход. Някои от западняците все пак започват да го разбират. Затова Кисинджър беше първият, който започна да говори за преговори. Макрон също заговори за преговори. Западът знае, че ако притисне Русия повече, ако гордото руско общество се почувства заплашено, може да се случи и най-страшното. Някои си мислят, че руският народ ще скочи срещу Путин. Не, няма да скочи срещу Путин. Руският народ ще се мобилизира зад Путин и ще скочи срещу целия Запад за да го унищожи. Руската народопсихология е непонятна за западняците като цяло. По-умните хора на Запад разбират, но точно те не управляват държавите си. Затова Западът няма да ескалира повече сегашната си стратегия – просто ще продължи да налива оръжие с надеждата да отслаби Русия. Но така само ожесточава още повече руснаците към себе си. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в интервю по актуалните политически събития в България и по света.

Според Костадинов няма русофоб, който да не е българофоб. Всеки русофоб се изказва пренебрежително към всички форми на българските традиции, обичаи, към всички форми на българската национална идентичност, към формите на българския суверенитет и пр. Защото за него българското е синоним на изостаналост, на назадничавост, на ганьовско… и русофобът свързва това с руското. Българофобията представлява един много тежък еничарски комплекс. Когато еничарите са били връщани по родните си места, те са били много по-жестоки към сънародниците си- българи, отколкото самите турци. Същото правят и русофобите днес, тяхната война срещу България е война за унищожение на всичко българско. 

ЕТО ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С КОСТАДИН КОСТАДИНОВ, ЛИДЕР НА ПАРТИЯ „ВЪЗРАЖДАНЕ“: 

– Не съм чувала за такъв парадокс, когато руските служби искат да предприемат реални действия, за каквито се опасява Христо Грозев, да го оповестяват по медиите. Какво мислите по този случай?

– Самият Грозев се представя за герой, говорейки как се страхува за живота си. Аз съм с черен печат за десет години и забрана за влизане в Украйна, държаха ме под дулата на автоматите в продължение на един час на украинско-молдовската граница, би трябвало и аз да се страхувам. Когато се повдига такъв частен случай, много хора в България, които са на издръжка на американското посолство, пряка или косвена, изведнъж започват да се притесняват. Защото едно е да засвидетелстваш верността си към едното посолство и да си сигурен, че нищо няма да ти се случи, друго е в един момент от другото посолство да започнат да ти размахват пръст. В такава ситуация, когато се ритат атовете, страдат магаретата.

– Грозев захлупи медийно сюжета с американския конгресмен Уорън Дейвидсън, който се възмути, че главният прокурор Иван Гешев смята, че американските санкции по „Магнитски“ нямат правна сила у нас. ПП веднага яхнаха писъците срещу Гешев. Дето се вика намериха старата опорна точка за кампанията си.

– Нито една чужда държава няма право да се бърка във вътрешните работи на България. И ако някоя чужда държава реши да поставя проблеми, свързани с корупцията или с нарушаването на законите, това трябва да минава през българската правораздавателна система. Списъкът „Магнитски“ с какво е страшен? Че ако едно лице е санкционирано по „Магнитски“, то бива убивано икономически и финансово, защото няма достъп до финансовия свят. Системата е направена да изглеждат като прокажени, санкциите се разпространяват и върху хора и фирми, с които те имат допир. Целта е санкционираните да бъдат изолирани от обществото. Аз не одобрявам това. Не харесвам хората от списъка „Магнитски“ за България, обаче не е работа на американците да поставят такива оценки. Една държава сама решава въпросите, свързани с корупцията и националната си сигурност.

– През „Магнитски“ глобалните финансови мрежи и икономическа свързаност изхвърлят даден значителен играч, обявявайки го за корумпиран. Това е начин за моделиране на икономическата структура в разни територии. Информацията за Грозев вдигна огромен шум в системата. 

– Грозев несправедливо е наричан разследващ журналист. Този човек има сенчест произход на средствата си. Той се появява внезапно и от нищото. Грозев не може да бъде окачествен като класически предприемач, още по-малко като класически журналист. Такива хора през 90-те изгряха във всяка една от държавите на Източна Европа и бяха използвани са изкарване на светло на някакви пари. Историята с Грозев цели да провери доколко е устойчива България на такъв вид сигнали, които се изпращат от Русия. Видя се, че не е устойчива, защото изведнъж настъпи огромен рев. Има една много хубава поговорка от Източна България: „Тарикат мъж не писка.“

– Някои го наричат агент на МИ-6. Но дразни тази неинтелигентна шумотевица, която няма нищо общо с разузнавателните практики. Грозев е момче за медийни задачи. МИ-6 е тиха служба.

– Една от най-големите грешки на Никита Хрушчов, довела след това до неговото падане, е когато размахва картата със сваления американски летец Гари Пауърс, и казва, че „ето, вие американците шпионирате небето над СССР, но ние можем да ви сваляме“. И Айзенхауер тогава свива рамене и казва, „ами шпионирайте ни и вие“. Само че руснаците тогава не могат да ги шпионират, докато американците могат. Това доведе до голямо изостряне на отношенията и светът стигна до ръба на ядрена война. Когато уловиш някой, че работи срещу твоя интерес, обикновено е добре да го държиш до последния момент, за да можеш максимално да го източиш като информация. В този конкретен случай просто се появи известие, че го обявяват за издирване. Нищо повече.

– По пропагандните бг. медии, тоест – по официозните, вървят коментари, че Грозев е смел и честен. Рисуват образ на борец. 

– Това е отвратително на фона на случилото се с Гешев една седмица преди това, когато обикновен редови американски конгресмен каза, че главният ни прокурор трябва да се вкара в списъка на САЩ по „Магнитски“. И това не предизвиква реакция на възмущение, напротив приема се за нещо нормално. Кой точно решава кой е добрият и кой е лошият?! Кой казва кой работи за добрите, и кой – за лошите. Как така някакви медии си присвояват правото да казват предварително кой е виновен и кой не. Аз съм човек, който в момента е подсъдим, обвиняем и криминално регистриран заради лицето Иван Гешев. И смятам, че лицето Иван Гешев не трябва да бъде главен прокурор. Трябва да бъде подсъдим. Но ако това стане, трябва да е по собствената ни правораздавателна система. А не под чужд, външен натиск. Защото утре този чужд натиск може да се обърне срещу всеки от нас. Утре американците могат да кажат, че аз нарушавам техните национални интереси. Така че абстрахираме се от Гешев, Грозев и Костадинов. Разсъждаваме обективно, правилно ли е това или не. Не е правилно. Когато говорим за Иван Гешев, говорим за една от трите власти в България. Когато говорим за Христо Грозев е съвсем различно. Говорим за български гражданин, който е предприемач, частно лице, и на своя собствена глава е направил някакви неща. Така че не може да имаме такъв асиметричен отговор. За Грозев викаме руския посланик. А защо не викаме американския посланик за случая с конгресмена и Гешев? Ако лицето Грозев беше работило за българските служби, България в никакъв случай не бива да се отказва от него, трябва да го защитава до последна капка кръв. Но ако лицето Грозев е работило за чужди служби, у мен остава единствено омерзението. Гледам кои го защитават, това са чуждите медии в България.

– Изграждането на такъв отчетлив героичен образ ме кара да мисля, че като Кирил Петков може да бъде спуснат с парашут в управлението. Утре могат да го направят министър на вътрешните работи.

– Не е невъзможно. Като си помисля какво направиха с един изключително невзрачен човечец Кирил Петков, който преди да стане министър-председател продаваше хранителни добавки. Мога да си представя какво ще се случи с Грозев, имайки предвид неизчерпаемата фантазия на американските кукловоди. Последният им проект, известен като „Стефан Янки“ или още „дядо Стефчо“ се сгромоляса.

– „Възраждане“ участваше на протестите срещу управлението на ГЕРБ заедно с всички други протестни групи, партии, включително и Радев. Видяхме, че Радев нарече шарлатани своите любимци, на които се възхищаваше. Добре ли завърши революцията? 

– Не завърши добре. Защото не беше класическа революция. Революция правихме ние. Всички останали правеха мимикрии, с които се опитваха да привличат гласоподаватели. Но тук е интересен ходът на Радев. Радев има една интересна черта на характера, типична за хора като него, обучавани да командват – генерали, пълководци, командири и пр. Тези хора са обучавани да издават заповеди, те не търпят да не им се подчиняват, не търпят да срещат възражения. Когато обаче тези, на които издават заповеди, решат, че и те са велики и искат да издават заповеди, се получава конфликт. Борисов е малко по-обигран в политиката, не е толкова праволинеен като класически военен, но и той не допуска силни личности около себе си. Затова често се шегуваха, че около него трудно може мъж да вирее. За Цветанов се оказа, че определението мъж е доста спорно. С Радев виждаме, че се случва същото нещо. Няма човек, който Радев да е издигнал, и с който след това да не си е развалил отношенията. Припомням и класическия пример със Стефан Янев. В момента, в който „Стефан Янки“ стана лидер на партия, разговорите между него и президентството приключиха.

– Неофициалните, но реални говорители на президентството, евродепутатът Иво Христов и Слави Василев, непрекъснато говорят за президентска република. Как се отнасяте към такава идея? 

– В никакъв случай! Тези рецепти за магическо изцеление на народа и държавата са абсолютно шарлатански, ако използвам терминологията на Радев. Помним какво се случи преди две години с другото чудодейно биле, новата конституция и Великото народно събрание. В момента, в който Борисов каза, че иска да се прави нова Конституция, българските шамани буквално се хванаха за главите от ужас, осъзнавайки, че когато правиш нов бардак със стари майсторки няма как да постигнеш резултат. Така тази рецепта беше погребана, но остана другата – президентската република. Масата от хората са убедени, че президентска република означава, че президентът решава и няма парламент. Хората мислят, че депутатите спират да съществуват, край.

– Е, това е неграмотност. 

– Да, и на тази именно неграмотност се крепи идеята за президентска република у нас. Това е много опасно. Аз винаги задавам следния въпрос: Вие готови ли сте да бъдете управлявани от президент като Плевнелиев? Те си представят, че непременно ще изберем някой като Радев. Но има един проблем. И той е, че Радев беше харесван. Радев през последните няколко месеца показа ярко, че не е свободен. Не е свободен да взема решения сам. Той за съжаление разкри това, което ние много пъти сме говорили, че и той като другите е изключително зависим от американското посолство. Това, че се говори за президентска република издава някаква слабост. Макар че не бих изключил опцията това да е пак един от ходовете на американското посолство. Защото в момента старият елит на България агонизира. Той умира. И най-голямата заплаха за хората, които са го откърмили и създали, е „Възраждане“. Защото ние сме единствената политическа сила, която не им се отчита, която не ги пита за нищо и която откровено ги предизвиква, защитавайки българския национален интерес. Затова се опитват всячески да отклоняват гласоподаватели от „Възраждане“. Така създадоха проекта „Стефан Янки“, с който наистина откъснаха няколко десетки хиляди наши избиратели. Сега могат да се опитат да действат и през Радев и президентската република. Но малко закъсняха. Радев в момента е с намаляващ рейтинг. Избирателите на Радев не са идиоти и те забелязаха как Радев отказа да наложи вето върху сделката с оръжията за Украйна, отказа вето за смолетите, отказа да свика референдум за еврото и пр. Радев досега винаги е бил в комфортната ситуация да говори от последна инстанция. След него никой друг не говори. Само че, когато аз разговарях с него, чаках да получа отговор, да или не. И отговорите, които Радев даде, изправен до стената, изобщо не се харесаха на неговите избиратели.

– Не считате ли, че всички здрави сили в държавата трябва да се обединят срещу неадекватната формация ПП, която както видяхме може спокойно да заложи държавата на рулетка.

– Прекалено много ги надценявате. Първо, не знам какво разбирате под „здрави“ сили, защото всичко друго освен „Възраждане“ е само гнилоч, леш и американски инженеринг. Второ, идват нови избори и ПП няма да постигнат този резултат, който имаха на последните избори. Лека полека ПП отиват в миманса.

– Сега посолството и САЩ се опитват да се дистанцират от ПП, но като виждам медиите с какъв патос продължават да ги величаят, това дистанциране май е заблуждаващо.

– Много простичко. Тактиката разделяй и владей работи много успешно. Те по този начин държат всички американски фракции една за друга. Защото често марионетките имат склонността да започнат да си мислят, че са независими. И Бойко Борисов беше започнал в един момент да си мисли нещо подобно. Навремето третата политическа сила вземаше 20%. Сега първата сила, ГЕРБ, взе 25%. Толкова за упадъка на българския политически елит. Тактиката им работи. Да ги държат зависими едни от други и да ги принуждават непрекъснато да се доказват. И ако в предишното Народно събрание някои от желанията на американците не се сбъднаха, то сега за по-малко от месец им се сбъднаха четири неща. Първо, още осем американски чертежа за около 3 милиарда лева, второ, договорът за американско ядрено гориво, което е опасно за атомната ни централа, трето, оръжията, подарък за Украйна, четвърто, форсирането на България в еврозоната. Вътре в парламента ставаше едно евроатлантическо състезание кой е по-, по-, най-верен на американците. Един друг се обвиняваха. Например, кировците казват: „А пък Бойко, моля другарко, не ви е толкова верен!“. След това стават ГЕРБ и обвиняват кировците: „А пък там вие с Джемкорп какво правихте, Джемкорп са едни лоши руснаци!“, и т.н.

– Според мен окопаването на ГЕРБ във властта пречеше да се вземат приключенски решения, ГЕРБ бяха послушни, но не съвсем. САЩ ги натискаха за американска база, но Борисов не е подписал нищо, откакто изтече договора, който беше сключен от правителството на Станишев. Бази за съвместно ползване. 

– Договорът не е продължен, защото няма нужда. Там е казано, че след като изминат десет години договорът става автоматично безсрочен. Аз съм го чел. И са абсолютно американски бази. Значи български войници нямат право да влизат вътре. Не български войници, български генерали нямат право да влизат. Какво означава за съвместно ползване? На територията на базите българските закони не важат. Аз съм ходил там, отпред има огромни табели на които пише, че на територията на тези бази важи Закона за отбраната на САЩ, приет 1952 г. Аз даже снимки съм публикувал по този повод. Тези бази имат екстериториален статут. А съвместното ползване е само прах в очите. Когато у нас пристигна американският министър на отбраната Лойд Остин, кацна в Ново село и беше посрещнат от американска почетна рота, свириха му американския химн. Там нямаше българи, нямаше български церемониал. Остин дойде у тях си. Той кацна на американска земя, разбирате ли. Американците си изградиха ново летище. Ние дори не знаем какво има там. Аз съм виждал с очите си хеликоптери, които определено не са български. Направих запитване до Министерството на отбраната и ми отгвориха, че чужди хеликоптери в България няма. След като Янев дойде в парламента да каже, че базите са за съвместно ползване, ние поискахме едно изнесено заседание на Комисията по отбрана да се проведе в Граф Игантиево. Разбира се американците отказаха. Ние нямаме достъп, разбирате ли. Американското знаме е първо, на второ място е българското знаме.

– Бившият министър на отбраната Каракачанов твърди, че е устоял на натиска за изграждане на американска база у нас.

– Каракачанов е човек, който, когато каже „добър ден“, трябва да гледаме Слънцето, за да видим дали действително е ден. Каракачанов е човек, който тепърва ще има сериозни проблеми с българското правосъдие и ще приключи живота си в затвора, заради нещата, които е вършил през годините. Убеден съм в това. Някои политически трупове опитват да се героизират със задна дата. Скоро преглеждах една книга на Димитър Луджев за първите години на т.нар. преход в България. Ами оставаш с впечатление, че преходът е лично дело на Димитър Луджев. Той с неговите две ръце е направил новата българска държава.

– Ха-ха, те всички са така. Но яйчената революция у нас разгради защитата на ГЕРБ и сега всяка малка формация се чувства като бухалка. Раздробяването е пагубно за съпротивата срещу глобалния натиск, чиято цел е да намалява силата за разумния отговор на всяка национална власт. 

– Само че раздробяването е част от оздравителния процес. Малките партии нямат потенциал за властта, аз всеки ден ги наблюдавам в парламента. ДБ събуждат единствено печал. Те са потресаващо некомпетентни. От тях лъха на инфантилизъм, на простащина, на снобария, на такива неща. Ако не е подкрепата на американското посолство и медийната машина, която ги лансира, те няма да имат и половин процент на изборите. Тази фрагментация показва качествата на всяка една от партиите. България е окупирана държава, тя е с ограничен суверенитет. Както бяхме и преди 89-а година. В момента водим модерна партизанска война с камъни и дървета срещу хора, въоръжени с атомни подводни, образно казано. Тоест несъответни са ресурсите.

– Социологията показва нарастване на подкрепата за „Възраждане“ на следващи избори. Ще оставите ли отново този сериозен процент на представителство да бездейства, депутатите да бъдат в изолация, вместо да участват в управленска коалиция, където все пак нещо може да се създава и променя. 

– Ние вдигаме подкрепата към нас между половин и един процент на месец и половина/два, което никоя друга партия не прави. Партията на „Стефан Янки“ няма да влезе повече в парламента. БСП ще продължи с регреса си. Нито аз съм в изолация, нито са ме поставяли в изолация, нито аз съм се самоизолирал. Напротив. Няма политическа сила в този парламент, която да не пожела да разговаря с нас. Получихме официални покани от всички без изключения.

– Понеже всички заявяват, че смятат някаква коалиция, ама без „Възраждане“. 

– Няма такова нещо. Те заявяват това, след като им откажем. Мога да ви покажа писмата. Последното писмо, което получихме, е от Асен Василев и Кирил Петков, за среща за втория мандат. Преди това имахме официална покана от ГЕРБ. Имахме и покана за среща от ДБ във връзка с тяхна парламентарна инициатива, някакъв законопроект. ДПС иска разговор с нас във връзка с проект за промени в Конституцията. С БСП не сме спирали да разговаряме, те ни потърсиха за сезирането на Конституционния съд относно сделката с оръжията за Украйна. С „Български възход“ е същото, няма партия, която да не е искала разговор с нас. На всички им казваме, че имаме условия. Които за тях са неизпълними, поради една много проста причина. Те не са свободни. Ние сме свободни, те не са.

– Обвиняват ви, че прокарвате интересите на Русия в България. И че сте проруска партия. Така ли е? 

– Това го правят хората, които защитават американските интереси и са на американска издръжка. Винаги досега съм питал, всъщност какъв руски интерес защитаваме в България, но досега не съм получил отговор.

– Отказвате да подкрепите решение за помощ за Украйна, срещу американските бази сте, отказвате да купим самолети, в същото време нямаме ресурс да сме силни сами, не можем без НАТО и пр. 

– Как е възможно да сме имали ресурса преди 89-а година, а сега да го нямаме. Нали влязохме в клуба на успелите, богатите, на най-силните икономически държави. Как така хем влязохме в клуба на най-богатите и хем нямаме ресурса сами да се защитаваме. Имам чувството, че сме потопени в някаква глобална матрица.

– Преди 89-а с помощта на СССР се защитавахме. Варшавският договор.

– Да де, ама имахме 150-хилядна армия. Сега защо армията ни е 15-хилядна? Десет пъти по-малка. България трябва да е независима държава. При нас това се тълкува като проруска нагласа. Само да подчертая нещо, което е показателно за действието на американските марионетки в България. Когато беше тук украинският външен министър Дмитро Кулеба, Ангел Георгиев от „Възраждане“, който е зам.-председател на Комисията по външна политика, постави въпроса за автономия на българите в Бесарабия. На Кулеба му беше отнета възможността да отговори, защото двама депутати от ГЕРБ и двама от ДБ започнаха да му обясняват, че въпросът ни е руска провокация. Според тези народни представители от уж български партии излиза, че ако искаш автономия за българите в Украйна, ти защитаваш руския интерес. Ако искаш да имаш българска валута, а не да използваш чужда, ти защитаваш руския интерес. Ако искаш да имаш силна армия, пак защитаваш руския интерес. Последното, което остава, е да кажат, че ако България съществува, то това означава, че се защитава руския интерес. Аз съм говорил с психодесни изроди, които знаете ли какво ми казват? Че с Руско-турската освободителна война България е откъсната от нейното естествено развитие, защото тя сама е щяла да се освободи и да стане част от европейските държави и тогава Русия е нямало да ни направи част от нейното духовно пространство. Има хора в България, които жалят по турското робство.

– Виждаме прегрупиране на силите на НАТО вътре в ЕС към Източна Европа – конкретно Полша, Румъния и България. Доскоро в Гърция имаше само една американска база на о. Крит. Мицотакис подписа за 4 нови бази с безсрочни договори. У нас хаосът в политиката идва от нежеланието ни да сътрудничим подобаващо. 

– Мицотакис по тази причина беше избран. Но България не сътрудничи. Сътрудничи някой, който е със свободната воля да избира. На България й се казва какво да прави. И България просто изпълнява. Това го виждам всеки ден в парламента. Сътрудничеството е много висока степен, за да говорим за нещо подобно в нашия случай. Може да сътрудничи някой партньор. Слугата не сътрудничи, слугата изпълнява.

– Мислите ли, че тезите на „Възраждане“ могат да бъдат разбрани и приети от още хора, има ли електорален потенциал за масовост?

– Да, аз го виждам, когато се срещам с хората. Съдбата на България е в нашите ръце. И ако ние от „Възраждане“ се провалим, това ще стане, защото да речем сме се почувствали прекалено велики, богоизбрани, единствени, неповторими, ако реша, че съм вече богоравен и т.н. Най-големият ни враг сме ние, собствената ни гордост, собственото ни високомерие и надменност. В този смисъл, ако ние, „Възраждане“, не го допуснем това нещо в политиката и поведението си към хората, няма кой друг да ни победи. Защото политическият елит ни превъзхожда в момента само с количество. Като качество ние ги побеждаваме десетки пъти, виждам ги всеки ден в парламента. И ме е срам, че има такива лица в Народното събрание, защото знам с какъв потенциал разполага българската нация. Просто точните хора не са точните места. На 11 януари започваме да събираме подписи за референдум за запазване на българския лев като официална валута. Поставили сме си за цел да съберем поне 500 хиляди подписа. Радев започна първи кампанията с фалшивите новини срещу тази подписка, като каза, че нямало как да направим такъв референдум, защото сме нямали правото да питаме такива неща. Което е пълна лъжа. Сегашният закон така е направен, че не можем да поставяме под въпрос договор, който вече е влязал в сила, но можем да поставим под въпрос датата на приемане на еврото. И ние ще отложим датата за приемане на еврото. И, ако това, което казва Радев, е вярно, че ние, народа, българите, не можем да разтрогнем един договор, който не е изгоден за нас, ако нямаме правото да го направим, това означава, че България не е подписала договор, а е подписала диктат. Ние ще спечелим тази борба, защото ние сме на маратонско бягане, не на спринт. Ние сме тук, за да си отвоюваме държавата.

– Бухалката, че сте русофилска партия, ще ви пречи да прибавяте още хора. 

– „Възраждане“ е национално-освободително движение. И това национално-освободително движение както сочи историята на България няма как да не се сдобие с ореола на русофилска партия. Когато навремето апостолите на Априлското въстание вдигат въстанието, турската пропаганда и английските вестници пишат, че това е метеж, който е провокиран от руски офицери, които са влезли преоблечени в български въстанически униформи. И че всички български революционери са руски агенти. Нищо ново няма от времето на турското робство. „Възраждане“ има положително отношение към Русия, защото считаме, че Русия може да ни бъде партньор. Инстинктивно българският народ го разбира. Затова, когато американските радиоточки в България говорят, че сме проруска партия, на практика ни правят услуга. А всъщност не сме.

– Как си обяснявате русофобската патология. Например, образовани, добре живеещи хора, които трябва да притежават някаква дълбочина на мисленето, с които иначе е приятно да се общува, говорейки в публичното пространство се затварят в една т.нар. мрежова истерия, която замъглява правилната оценка за международните отношения, войната в Украйна, интересите на САЩ, интересите на Русия и пр. Виждаме изключване на разума и в парламента, на цели формации, погълнати от задачите на глобалния фактор.

– Силно бих ги посъветвал да прочетат „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников. Вътре е описано съвременното българско общество. Това са хора, които възприемат своята принадлежност към т.нар. Запад, като към вид цивилизоване. Същевременно на тях им е втълпено, че Русия е нещо различно от цивилизацията и при тях русофобията е тъждествена на цивилизоване. Русофобията особено клинично-патологичната русофобия издава в същината си тежък национален комплекс за малоценност. Това са хора, които не възприемат себе си като пълноценни личности като част от българската нация. Не случайно русофобията винаги е съчетана с българофобия. Няма русофоб, който да не е българофоб. Всеки един русофоб се изказва пренебрежително към всички форми на българските традиции, обичаи, към всички форми на българската национална идентичност, към формите на българския суверенитет и пр. Защото за него българското е синоним на изостанало, на назадничаво, на ганьовско и го свързва това с руското. Българофобията представлява един много тежък еничарски комплекс. Когато еничарите са били връщани по родните места, те са били особено жестоки към българите отколкото самите турци. Същото правят и русофобите сега, тяхната война срещу България е война за унищожение на всичко българско. Единственото, което свързва тези хора с България, е личната им карта и някои културни белези, примерно име, източноправославна принадлежност и пр. Всички русофоби до един без изключение говорят срещу Православната църква.

– Тяхната теза е, че Русия е изостанала и недемократична, и ако България е в руската орбита, ще е една провалена държава. Лошите спомени от катастрофиралото общество на комунизма и СССР също играят роля за формирането на този възглед. 

– Най-интересното е, че руската държава откакто Путин е на власт прави реформи, които имат за цел да превърнат Русия в силна държава. И тези реформи са по американски модел. И Русия наложи много закони, които са едно към едно с американските. Например американският закон за чуждестранните агенти е буквално преписан от руснаците и въведен на тяхна територия. Но американците започнаха да протестират. И когато ние предложихме същия този закон в България се получи същия писък. Че предлагаме руски закон. Но той не е руски. Русия функционира, по начина по който функционира демократичния свят. Каква демокрация има в САЩ, където изборите бяха очеизвадно фалшифицирани.

– Това е т.нар. контролирана демокрация. 

– Именно, да. Което е и в Русия, същото нещо. Американската демокрация не е оставена случайно на народа. В никакъв случай. Там се знае предварително кой ще стане президент. И от там нататък вече дълбоката държава продължава да управлява.

– Медиите са решаващ фактор в обработката на умовете на населението. Нашето общество трябва да се храни с оценки на експерти с историческо знание, с опит в международните отношения, а не с пропагандисти, които озвучават емоции и наливат заготовки в главите. Това е особено видимо по повод на войната в Украйна.

– Войната в Украйна е нещо особено, тя не е типичната война между две държави, тя представлява един особен граждански конфликт. Страшно много наподобява гражданската война в САЩ. Все повече американски анализатори от т.нар. консервативна десница отбелязват това. Те казват следното. Гражданската война в САЩ през 1861-1865 година се проточва дълго време до момента, в който Линкълн не разбира, че ако иска да спечели, трябва да спре да води войната щадящо. Северът е по-силен, но не може да спечели именно затова, защото жали цивилните, внимава и пр. Линкълн не е искал да прехвърля войната срещу самите хора. И тогава двамата генерали Грант и Шърман му казват следното: „Ако искаме да спечелим войната, трябва да накараме Юга да вие от болка. И ако искаме да го накараме да вие, трябва да тръгнем през плантациите, през градовете и т.н.“ И Линкълн на четвъртата година от войната дава заповед и тогава Шърман започва своя унищожителен поход през Джорджия, където подпалва всичко по пътя си. Това пречупва духа на южняците, тоталната война срещу населението. И войната свършва за три-четири месеца. Американските анализатори правят това сравнение днес с войната в Украйна. Путин прави това, което се е опитвал да прави Линкълн в началото на войната срещу Юга. Но това не му помага да спечели войната. Войната ще бъде спечелена, когато започне тоталната война.

– Без съображения за жертвите и щетите ли?

– Тотална война е това, което американците направиха с Ирак. Цивилните жертви бяха над половин милион.  И тази война беше скрита от драгите зрители. Те буквално сриваха със земята цели квартали на Багдад и големите градове. Но има една особеност, на американците не им пука много за арабите. Докато войната между Русия и Украйна наистина е гражданска война. Защото на практика говорим за един народ. И това го казвам като доктор по етнография. Русия няма да спечели тази война, докато не започне да воюва така, както воюват американците. И тогава вече Господ да е на помощ на Украйна.

– Русия води тази война, за да изтласка влиянието на американците от тази територия, да сложи Украйна под контрол. От друга страна, позицията на САЩ е, че Русия рано или късно ще започне да интегрира постсъветското пространство и да създава нещо като нов СССР, тоест руски мастодонт, който отново ще претендира за глобално могъщество. Американците следват тезата на Бжежински, че без Украйна Русия не може да е империя, затова вложиха много ресурс да дръпнат украинците от орбитата на Русия. 

– Държави като Украйна и Беларус са изкуствени. Когато става въпрос за създаването на македонската нация след 1944 г. някои български комунисти плахо се опитват да кажат на Сталин, че то няма такова нещо като македонско самосъзнание. И тогава той казва: „То й в Беларус няма беларуско самосъзнание, но започнахме да работим с хората и такова се появи“. С Украйна е същото. Самоназванието на украинците до 1917 г. е русини. Сега ще ви кажа нещо, което с ушите си съм чул. През 2000 година участвах в обмяна на студенти в Университета „Иван Франко“ в Лвов, сърцето на Галиция, на бандеровщината. Още тогава по улиците имаше надписи „москали оккупанты!“ и пр. Ректорът ни посрещна, ние бяхме десет студенти от България, говорим си известно време и човекът, той беше възрастен, казва: „Ние навремето тук за Украйна не бяхме чували, защото когато 1939-а дойде СССР с танковете, руснаците викаха: „Братя украинци, ние дойдохме да ви освободим!“. И тогава баща ми отговори: „Ама какви украинци, ние сме русини“. Украинец е презрително название, с което поляците навремето са наричали всички живеещи на територията на Киевска Рус, когато я завземат през 14 век. Украйна е нещо като една голяма Македония.

– САЩ просто не искат да позволят на Путин да започне да осъществява имперския рефлекс на Русия за нарастване. 

– Тук обаче не говорим за империя, а по-скоро за решаване на национален въпрос. Въпросът щеше да е имперски, ако например Путин беше посегнал на Азербайджан. Защото Азербайджан е бил част от Руската империя, но не е историческа част от Русия. Докато Киевска Рус е сърцето на Русия. Което в момента е превърнато в една антируска Украйна.

– Да си представим, че западният фактор се съгласи за Украйна, какво ще спре Путин да започне да интегрира цялото постсъветско пространство?! 

– И аз като студент съм чел „Голямата шахматна дъска“ на Бжежински, който пише, че Украйна на всяка цена трябва да е отделена от Русия. И че Русия в някакъв момент задължително ще иска да си я върне. Най-малкото има 20 милиона души, които официално се считат за руснации в Украйна. Бжежински казва, че това е неизбежно, но че трябва САЩ максимално да го отложат, защото приобщаването на Украйна ще означава възстановяване на имперския статут на Русия. Да, така е. В историята всичко рано или късно се връща. Ето, както стана със Сърбия, която създаде Македония и македонската нация. Сега се оказва, че двете исторически области на Сърбия в момента не са в Сърбия. Едната е Косово, вече антисръбска държава. Другата област е Черна гора, стратегическа територия, заради излаза на Сърбия на море. Тя пък се отцепи като отделна народност. Сърбите бяха наказани със същото нещо, което те причиниха на България. Разцепи им се нацията. САЩ нямат много добро бъдеще. Защото те много скоро ще се сблъскат с един проблем, с който досега не са се сблъсквали. И това е проблемът с иредентизма. На практика една трета от територията на САЩ е територия на Мексико, отнета през 1848 и 1853 г. В тази една трета от територията на САЩ по-голямата част от живеещите са мексиканци, които си казват „защо трябва да говорим английски, това са си наши стари мексикански земи“. Въпросът с негрите няма да го коментирам, защото това е проблем за градските гета в северните щати, а в южните белите са малцинство. Има и трети проблем, който малко хора оценяват. Индианският проблем. Преди десет години най-големият индиански резерват в САЩ, този на навахите, взе решение, с което си създаде собствена държава. Имат си президент, вицепрезидент, приеха си конституция, имат своя собствена полиция. Просто не са обявили независимост. Навахо не са кой знае колко много, те са около половин милион. Обаче територията им е колкото един средностатистически американски щат.

– САЩ са богата държава и центробежните сили са слаби. Съществуват, но по-скоро като някакви идеи за автономност, отколкото като истинска реалност за откъсване. 

– Така е, богата държава са. Но започват да се люшкат. Това, което ще унищожи САЩ, е същото,  което унищожава всяка една империя. Империите падат, не заради нашествието на варварите, а заради собственото си самодоволство. И това го виждаме в САЩ, то започва да се случва.

– САЩ трудно могат да бъдат прогнозирани в момента. Не можем да прогнозираме и какво ще се случи в Украйна.

– Не, аз мога да прогнозирам за Украйна отсега. Войната ще бъде спечелена от Русия. Тази война Русия нямаше да я започне, ако не трябваше да я спечели. Русия ще спечели войната независимо на каква цена. Западняците не си ли написаха домашното за тези години? Русия няма полезен ход. Някои от западняците все пак започват да го разбират. Затова Кисинджър беше първият, който започна да говори за преговори. Макрон също заговори за преговори.

– Всъщност го разбират много добре, но пропагандата, която тиражират, е друго нещо. Както и целите им. На този етап преговорите не са им цел. Може би в някакъв определен момент ще бъдат цел. 

– Западът знае, че ако притисне Русия, ако руското общество се почувства заплашено, не е ясно какво ще се случи. Някои си мислят, че руският народ ще скочи срещу Путин. Не няма да скочи срещу Путин. Руският народ ще се мобилизира зад Путин и ще скочи на целия Запад тогава. Руската народопсихология е непонятна за западняците като цяло. По-умните разбират, но точно те не управляват държавите си. Затова ще наливат оръжие, ще озлобяват още повече руснаците.

– Как отговаряте на фразата, че Украйна има право да избира своя път и своята геополитическа ориентация, тоест има право да избере ЕС, НАТО и пр. 

– А в това право включено ли е и правото междувременно и в тази връзка властта в Украйна да унищожава правата и свободите на своите малцинства? Щото, ако отговорът е да, то тогава как би изглеждало, ако от утре ние започнем да прилагаме същите действия спрямо турците и циганите в България. Защото, ако това е правото на свой път, то тогава този път може да минава през всевъзможни нарушения. Това, че една държава се счита за независима, не й дава правото да тероризира своите граждани. Както това, че един човек е създал деца, не му дава правото да ги бие и малтретира, или съпругът да бие жена си. Нали?

– Въпросът в Украйна възникна от това, че след майдана беше инсталирано едно марионетно правителство, което да задава пътя на Украйна, да реши определени задачи на американската стратегия. 

– И в Украйна беше същия случай като с нашия Румен Радев. Зеленски спечели изборите с над 70%, защото хората искаха нещо ново, различно. Зеленски им обеща, че ще сложи край на войната в Донбас. Впрочем Зеленски просто трябваше да приложи Минските споразумения, той обаче не го направи. Видя се, че е поредната марионетка. И за пореден път украинците бяха излъгани. Аз много съжалявам Украйна, защото украинците са ни близки, почти наша кръв. Лошото е, че те страдат, заради собствените си избори, които правят. Говорихме си скоро с един приятел украинец, аз си мислех, че само ние правим толкова глупави политически избори в Европа, но се оказа, че украинците ни надминаха по политическа глупост.

– Украинците виждат, че в Европа е хубаво, богато, битът е по-красив. Русия още не може собствените си проблеми да реши, а иска да упражнява надзор и над Украйна. Вероятно стремежът им към ЕС е съвсем естествен, лесен за напомпване, обективен е. Нормално е Украйна да иска другия свят, да е част от удобна и добра Европа. 

– Най-интересното е какво точно ни показват от Запада и какво точно ни показват от Изтока. Въпрос на избирателен подбор. Защото и аз съм бил в Западна Европа и съм виждал освен хубавите неща, също така и коптори, и ужасяваща мръсотия и пр. Честно казано не бих живял в Западна Европа, особено оттук нататък. Тази Западна Европа отдавна вече не е западна, а е западнала. Още повече, че там на практика европейците постепенно се превръщат в малцинство. И Господ да им е на помощ след 50 години, когато всички тези в момента мохамедовци, мюмюновци влязат вече в реалната политическа власт. Защото днешните мигранти утре ще влязат в реалната политическа власт. Тогава ще има тълпи от емигранти на Изток. Същевременно Русия, която се опитват да представят като изостанала, всъщност е една средностатистически напреднала европейска държава. Разбира се има още много какво да се желае. Все пак тя беше подложена от 1990 до 2000 г. на тотално разпадане, плюс това има огромни проблеми с корупцията и пр. Русия не е процъфтяваща държава в смисъла, в който биха я виждали русофилите. Но не е и толкова пропаднала държава, както искат да я видят русофобите. Светът не е черно-бял. Това е и проблем за „Възраждане“, когато сме обективни, едни ни наричат фашисти, други комунисти, а ние сме просто българи, които искаме да живеем добре в собствената си държава. Както е казал Левски, свобода и всекиму своето, никому нищо лошо не искаме, нищо чуждо не искаме, но и своето не даваме.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Великолепен материал.Изчитам множество наши и чужди источници, слушам всичките наши анализатори.По-изявен политик от Коцето поне засега НЯМА.Той за разлика от много други има юридическа, историческа и политическа култура,една рядка леснина да си служи с всички свои познания. Коцето и Бойко,НЕСРАВНИМИ. Това е човек с високо национално достоинство и морал.всички опити да го оплескат, омаскарят и овъргалят в мръсотията са безполезни.

  2. костадин е ничий човек..отстои на еднакво разстояние от всички..не се влияе от чужди мнения,авторитети,посолства…има вътрешни симпатии към русия,като повечето българи…но не е закачен там,ако беше,немаше да е жив..преди време е предупреден да внимава какво говори и той изпълнява това,което се иска от него..има известна боязън и предпазливост да не му се случи нещо и затова се стреми да не прекалява с изказа и да дразни..партнерите….има обаче като личност др.трески за дялане,които му пречат да бъде издигнат като нар.трибун..той си ги знае най-добре..като цяло обаче не е завършен прототип на това,което народът очаква и би искал да види..за отрицателните му характеристики могат най-добре да обяснят интелигентни и умни жени като елена гунчева,румяна ченалова и др.които му обърнаха гръб..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *