Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Как ще изглежда Втората фаза от Специалната Военна Операция в Украйна

Относителното затишие, продължило няколко седмици по време на специалната операцията в Украйна, приключи. Официално е обявено началото на втората фаза на военните действия. Как започна, в какви посоки ще се осъществи настъплението – и какви сили се противопоставят на натиска на военните на Русия и ЛНР и ДНР?

Оперативната пауза по време на специалната военна операция в Украйна приключи. Завършена е и подготовката за втората фаза на операцията, която ще се състои в окончателно обкръжаване на основните части на ВСУ, съсредоточени срещу Донецк.

Основната оперативна групировка на въоръжените сили на РФ със съюзниците е съсредоточена на западния бряг на река Северски Донец южно и западно от Изюм, както и в други райони на Харковска област. От юг настъплението се поддържа от силите на нова групировка в степта край Гуляйполе, която също се формира при прегрупирането на войските по време на оперативната пауза. Именно тази операция трябва окончателно да унищожи самата система за организирана съпротива на националистически групи и части на ВСУ и да създаде предпоставки за прекратяване на активните военни действия с по-нататъшна денацификация и демилитаризация на Украйна.

Това, което се случва, се потвърждава от политически изявления. „Следващата фаза на тази специална операция започва“, каза руският външен министър Сергей Лавров. Освен това и Киев, и Вашингтон забелязаха ново руско настъпление в Украйна – Зеленски дори отправи още един призив по този въпрос.

И наистина, от около ден постъпва информация за интензивни боеве в района на юг от Изюм и за движенията на мобилни части на руските войски източно от Гуляйполе. На първо място става дума за артилерийска подготовка и интензивна работа на бомбардировачи и щурмови самолети. Интензивността на боевете, според западното разузнаване, се е увеличила значително.

Нанасят се артилерийски и ракетни удари както по позициите на ВСУ в района на агломерацията Славянск-Краматорск, така и по всички украински позиции на източния бряг на Северски Донец. Концентрацията на тези удари е няколко пъти по-висока отколкото преди няколко дни.

Всичко това свидетелства за началото на дълго подготвяно настъпление на Донецкия участък на фронта с цел затваряне на един или повече котли. В същото време най-вероятно истинското настъпление на войските в сближаващи се посоки ще започне утре или вдругиден след приключване на артилерийската и въздушната подготовка.

В северния сектор части на въоръжените сили на РФ и ЛНР окупираха Кременная. За това селище се водеха битки в продължение на няколко дни и именно в този район украинската армия се опита да организира съпротива в направление Славянск. Руските и луганските части започнаха да пречистват всички селища на западния бряг на Северски Донец в движение, тъй като тези части са постоянно под натиск от няколко страни.

Украинската страна през деня няколко пъти се опита да предприеме контраатаки по фланговете (Чугуев) и дори в тила на руско-луганската групировка (от Харков).

Следователно е необходимо да се оставят значителни сили, за да се контролира флангът на групировката и да се запазят Харков и Чугуев обкръжени. Северните предградия и покрайнини на Харков се контролират от нацистки батальони и местната териториална отбрана, която малко се различава от националистическите групи по отношение на идеологическото влияние. В резултат на това северните предградия на Харков постепенно се превръщат в Мариупол.

На този фон действията на ЛНР изглеждат по-успешни, но главно поради липсата на такъв флангов натиск, който изпитва руската групировка южно от Изюм. Руските части на западния бряг на Северски Донец настъпват в две разнопосочни посоки: към Славянск и в същото време към Барвенково с по-нататъшен изход към Павлоград. Това трябва да затвори един или дори два големи котела.

По време на оперативната пауза обаче въоръжените сили на Украйна успяха да прехвърлят всички налични сили от Киев и Чернигов на изток от Днепропетровск. В резултат на това се формира групировка от 20-25 хиляди души в пълна бойна готовност и възможност за постоянно снабдяване. Именно тази групировка на въоръжените сили на Украйна ще освободи контингента в Донецк, ако все пак бъде обкръжен.

Сега тази групировка на въоръжените сили на Украйна се опитва да организира контраатаки на руско-луганския плацдарм на брега на река Северски Донец. В резултат на това през последното денонощие именно в този сектор се водят битки с изключителна интензивност, по време на които ВСУ претърпяха тежки загуби.

Факт е, че Въоръжените сили на Украйна и националистическите формирования постепенно губят предимството в артилерия, коетопървоначално първоначално имаха. Съответно няма необходима подкрепа на опитите за контраатака. Ако сегашната интензивност на боевете в този ключов район продължи поне още два дни, тогава въоръжените сили на Украйна просто ще загубят всички позиции в покрайнините на Славянск и в другата посока към Барвенково. В резултат на това ВСУ и териториалната отбрана вече започнаха да взривяват мостове. Всъщност това е единствената възможност за тях да останат на тези позиции два-три дни.

Освен това продължаващото снабдяване на новата групировка на въоръжените сили на Украйна (четири новосформирани от мобилизирани и доброволчески бригади) повдига въпроси. Въпреки последователното унищожаване на инфраструктурата и системата за военно снабдяване на Украйна, Киев успешно възстановява разрушеното, поне дотолкова, доколкото влаковете могат да преминат до Павлоград и по-нататък до Лозовая. Все още остава проблем необходимостта от прекъсване на доставките на украинската групировка в Донбас. И натрупването на огневи удари по системата за снабдяване на въоръжените сили на Украйна и инфраструктурата през последните часове е много значимо в този смисъл.

Частите на ЛНР успешно разчистиха Рубежне и влязоха в Северодонецк и Лисичанск. Попасная е практически заета , което отваря пътя на север. Ефективността на жителите на Луганск се дължи на факта, че въоръжените сили на Украйна са принудени да държат фронта срещу Донецк до последно, а украинските части, след като пробият първата си линия на отбрана по Северски Донец, се оттеглят обратно към градската агломерация Северодонецк и се установява там. Жителите на Донецк продължават да се сблъскват със свръхукрепената отбранителна линия на ВСУ. Например, части на ДНР все още не могат да преминат Маринка поради огромната концентрация на въоръжените сили на Украйна в това селище. По същия начин е изключително трудно да се напредва в индустриалната зона Авдеевка.

По-различна ситуация се разви в южния участък на фронта, където по време на оперативната пауза на практика не се случи нищо съществено. Сега там са пристигнали както свежи сили на руските въоръжени сили, така и освободените от Мариупол. Освен това в района на Гуляйполе географията е съвсем различно. Това е рядко населена степ, за разлика от силно урбанизираната система от Донецк до Луганск.

След като получиха подкрепления, въоръжените сили на РФ започнаха бърз обход на Гуляйполе от запад, движейки се през степта. Големите села в този регион вероятно ще бъдат заобиколени, освен ако тактически не се изисква заемане на конкретно село (например център за доставки и други). А първите резултати от новите активни действия на руските въоръжени сили в Украйна ще могат да се видят поне след ден.

Евгений Крутиков

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Как ще изглежда Втората фаза от Специалната Военна Операция в Украйна

  1. Анонимен Отговор

    20.04.2022 в 22:40

    ПОБЕДА ЗА БРАТСКА РУСИЯ

  2. trifon14.. Отговор

    21.04.2022 в 6:27

    ПОБЕДА ЗА БРАТСКА РУСИЯ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *