Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Как фондацията на Кирил Петков и Николай Денков с помощта на „Америка за България“ овладя финансите, икономиката и образованието на България

Фондация на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал, финансирана от “Америка за България” и широко рекламирана във вестник “Капитал” и останалите медии под контрола на Иво Прокопиев, се готви да източи милиарди от Фонда на фондовете. Ключови постове в служебното правителство на Радев и в структурите на държавата са получили всички лектори от соросоидната фондация на Кирил Петков и Николай Денков, която се явява тинк-танк филиал на фондацията-майка „Америка за България“.

Николай Денков и Кирил Петков

Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са днешните министри на икономиката и образованието Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството й и действителни нейни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.

Дейността на фондацията e насочена към „стимулиране на развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие“. Зад тези напудрени думи всъщност се крие – търговия с билкови илачи по бабини рецепти, които Петков и Денков в продължение на няколко години са пласирали с реклами по вестниците и в интернет.

А самата фондация е създадена с основното партньорство на Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”.

Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда, в която уж ще се извършват някакви биологични изследвания от Петков и коилегите му, които инак до един са икономисти.
На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия икономика в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава растителни илачи на основата на Lactobacillus bulgaricus. Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. – от фондация “Америка за България”.

Проверка във финансовите отчети на фондацията на Кирил Петков обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи в нея са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от фирмата на Петков за продажжба на хранителни добавки Proviotic, освен внесените от Петков 50 лв. при учредяването на фондацията.

Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са днешния министър на финансите Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. А от публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност, освен полученото дарение от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока, осчетоводено като “друго плащане”.

Така се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Румен Радев и трябва да спазят изискванията на закона за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г. Интересен е факта, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим. В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си. По-конкретно в чл. 17, ал.1 от вписания актуален учредителен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си запазва правото да изменя и допълва учредителния акт и да взема решения за прекратяване на дейността на фондацията, в който случай той определя ликвидатора и взема решение за разпределение на имуществото на фондацията, останали след удовлетворение на кредиторите”.

Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се е занимавала соросоидната им фондация, независимо от очевадния конфликт на интереси.

Като министър на образованието Денков днес отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който като министър на икономиката чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите в България.

Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят на тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на Министерския съвет. Нещо повече, двамата предлагат по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.
Предлагат се и конкретни имена за консултативния съвет – това на Илиян Михов, чиито брат вече е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и назначената като лектор във фондацията на Петков Райна Фичерова. Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получиха и всички останали лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков:

Лекторът Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по аналогия със структурата на фондацията на Кирил Петков.

По-конкретно – заместиха надзорния съвет с консултативен съвет със същите и по-широки функции, като в него включиха представители на съсловните асоциации въпреки явния конфликт на интереси. Така в консултативния съвет ще влезе частната Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, чиито председател е Евгени Ангелов, лектор във фондацията на Кирил Петков. Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а от друга страна нейните членове ще получават средства от нея.

Лекторът Даниел Лорер е назначен за консултант на Кирил Петков в Министерството на икономиката. Той е и член на консултативния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще влезе като член в органите на Фонда на фондовете. Едновременно той е партньор в “БрайтКап венчърс”, което управлява 39,1 млн. лв. рециклиран ресурс от програмата JEREMIE, разработена през 2013 г. от Асен Василев, като министър на икономиката. Даниел Лорер е съпруг на Виолета Лорер, настоящ заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на фондовете и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на директорите на Национална компания индустриални зони одобрява конкурсната процедура за сделката за терена в Божурище, чиито купувач е фирмата на Кирил Петков – “Волаком”. Тогава “Волаком” получава права върху терен чрез право на строеж при цена от 3.5 евро на ангажираната земя, при условие, че в същия период на немски инвеститор е продадена земя в зоната в Божурище на стойност от 15 евро на кв. м.

Лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той едновременно е управляващ партньор в Силвърлайн Партнърс ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност. Евгени Ангелов е завършил харвардското бизнес училище, а като съветник в президенството е лобирал за назначаването Асен Василев за служебен министър на икономиката през 2013 г.

Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 г. от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който е вписан в Търговския регистър на 07.07.2021 г. Според информация в медиите, директорът подписал скандалния договор без да има право за това и назначен от Кирил Петков е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България”. Същият е уволнен от Обединена българска банка /ОББ/ заради “липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми”.

Ето така цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една соросоидна фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група.

В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на един от основните разпределители на соросоидните пари за медии в България Иво Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал”.

А крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически неолиберален октопод е кражбата на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

12 кометара за Как фондацията на Кирил Петков и Николай Денков с помощта на „Америка за България“ овладя финансите, икономиката и образованието на България

 1. Анонимен Отговор

  19.08.2021 в 5:14

  НЯМАМ ДУМИ

 2. Има ли още хора ,които да си мислят ,че България има някякъв суверенитет?

 3. Хм Отговор

  19.08.2021 в 10:30

  До кога ще кълвем на гола кукичка, хора.

 4. 3-те плана Отговор

  19.08.2021 в 11:23

  Да поясня за тези които не знаят.
  През 1989 г. лятото започна да се изнасят децата на активните комунисти в САЮ и Канада като политически емигранти.Същите тези предатели им се народиха така нсречени юпита.Та така на предателите предатели са също така и предатели.
  Тези предатели ни управляват.

 5. Марги Отговор

  19.08.2021 в 16:44

  Добре, че вече са разкрити тези схеми, но ще бъдат ли отстранени тия министри?! Президентът ще даде ли обяснения, или се явява като генерал губернатор на американската претория България, за да не вдигне глава тиоя народ никога. И да се изпълни докрай планът Ран Ът където е записано, че на този територия трябва да останат на изживяване най много 4 милиона хора, които да нямат никакво бъдеще.

 6. Колев Отговор

  19.08.2021 в 17:01

  Значи и тия не са стока. Ами понеже няма свестни хора, да върнем пак Бойчето на власт, на бял кон. Както някои настояват, всички разкрития за корупция да се считат безпредметни. Абе да си назначим официално г-жа херо Мустафа за президент, пък те американците и без българско поданство да продължават да ни демократизират. В Афганистан за 20 години направиха чудеса при налична съпротива на талибаните, при нас е къде по кротко. У нас кандидатите за подлоги са просто безчет. Първо да направим тока по 30-40ст за киловат, бензина по 3,50лева, останалото ще си дойде от само себе си.

 7. Ванеса Отговор

  19.08.2021 в 18:57

  Хора, чийто интереси са засегнали ни манипулират непрекъснато.Къде е истината е трудно да се открие, но не и тяхната. Българинът е наивен и завислив и започва да им вярва и да им подръждава.

 8. Веско Отговор

  19.08.2021 в 19:16

  Ебаси харвардския икономист е тоя Кирчо Петков… прибрал се в България да продава на загубеняците бабини илачи и да цоцка парички от чичко Сорос като най-обикновен национален предател. Пфу!

 9. Мимоходом Отговор

  19.08.2021 в 20:25

  НЕ ВЯРВАМ!!!!!

  • Веско Отговор

   19.08.2021 в 21:27

   Ако не вярваш, влез в Youtube, напиши в търсачката „Proviotic Кирил Петков“ и ще ти излязат десетки видео-рекламни клипове от 2015 г. насам, в които сам Кирчо се представя за изобретател и откривател на някакви бъркочи на растителна основа, които помагат за кво ли не. този си е чиста проба харвардски знахар и лречител. Пък давал от бъркочите на трите си деца, пък Опра Уинфри пиела от неговите продукти…

 10. дедо от село Отговор

  19.08.2021 в 22:02

  Не му стигат на магарето тоягите, ами и бълхите го ядат!

 11. Иван,ов Отговор

  22.08.2021 в 13:49

  Какво толкова сте се вторачили в канадското гражданство на Кирил Петков. Да не би Симеончо нямал друго граждонство, а сме го избрали за премиер. Той е толкова българин, колкото аз съм папуас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *