Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Как „Америка за България“ дава милиарди на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“

Опорката за 4 000 лева месечно от Путин, която началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова пусна съвсем целенасочено в обръщение, има съвсем конкретна цел – да отмести фокуса от същинския проблем за зивисимостите на няколко десетки хиляди българи от щедрото външно финансиране на САЩ.  Сред получателите на такова грантово финансиране са политици, анализатори, журналисти и медии, които доминират публичния живот и налагат американската интерпретация на политиката и обществените процеси в България и по света. Другата голяма група от бенифициенти на американското финансиране са активистите на хонорар, които тролят в социалните мрежи, участват в платени умно-красиви протести и пърформанси и пр. А колкото до някакво финансиране от Кремъл – такова няма или поне няма никакви налични данни да има. Началникът на кабинета на министър-председателя Петков не би следвало да си позволи да говори с недомлъвки по толкова важен въпрос. Лена Бориславова е длъжна да обяви имената на хорота, за които тя има информация, че получават пари от Москва. Ако има такива. Досега обаче не е изнесено нито едно доказателство в тази посока. Явно крайно про-американската власт на Борисов и сега на Петков, която не спря да тършува за руски шпиони у нас, всъщност пази българската им мрежа от осветяване и на практика обслужва руските шпиони, щом толкова години вече така и няма осъдени за щпионаж в полза на Русия. Друг е въпросът до колко самата Лена Бориславова има моралното право да говори за хонорари при очевидния конфликт на интереси. Миналата година като първа любовница на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков, Бориславова получава 13 690 лв. на месец, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и нейния изпълнителен директор Десислава Тальокова на прием при посланика на САЩ Херо Мустафа на прием в посолството по повод 4-ти юли – Денят на независимостта на САЩ. Парадоксът е, че тъкмо тези две жени работят за зависимостта на България от САЩ.

А сега да се върнем на основния въпрос – огромните суми, които САЩ дават, за да спонсорират един широк кръг от български политици, журналисти, анализатори, които не слизат от най-големите български медии, и налагат своята гледна точка и своята интерпретация за събитията, която на 100% се покрива с американските интереси. Още по-скандалното е, че те промотират и две от управляващите партии – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Всичко това е незаконно, защото се явява пряка намеса във вътрешните работи на България чрез вербуване и плащане на местни агенти от чужда държава. И е точно толкова скандално, колкото и недоказаните до момента твърдения за финансиране от Кремъл на някаква пета колона на Путин у нас. И ако руски агенти така и не бяха открити у нас, то наличието на десетки хиляди американски агенти в България е доказана, надлежно документирана и на всичкото отгоре публична информация.

Предлагам ви само лесно проверими и доказуеми сухи цифри и факти:

Около две години в български медии не е публикувана информация за грантовете, с които Фондация „Америка за България“ финансира журналисти, неправителствени активисти, културни дейци и общественици. Оказва се, че за този период американската фондация е подкрепила с финансиране множество медии и публични говорители, които открито лансират политическите проекти „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Ето и само малка част от проектите, финансирани с милиони левове по линия на Област „Благоприятна бизнес среда“, само в рамките на последните две години:

I.  1 млн. и 358 хил. лв. получава Фондация „Антикорупционен фонд“ за период от м. април 2020 до м. април 2023 г.

Фондацията се фокусира в разследвания срещу бизнес-проекти, зад които се твърди, че стоят руски интереси. Директорът на АКФ Бойко Станкушев, бивш журналист, активно заема страната на Украйна, САЩ и НАТО в зачестили телевизионни изяви след началото на войната в Украйна.

Член на Съвета на АКФ е Николай Стоянов, финансов журналист на „Капитал“. Председател на Съвета на АКФ е Юри Тавание, дългогодишен служител на Европейската комисия в България по линия на „Мониторинговия механизъм“, освободен през 2018 г. след като е засечен многократно в компанията на Христо Иванов, тогава председател на партия „Да, България“ и ръкодството на Съюза на съдиите в България. През 2019 г. Европейската комисия спира мониторинга над България. Тавание е бивш съпруг на Яна Бюрер Тавание, дългогодишна активистка на Български хелзински комитет и бивш автор в „Капитал“ и „Дневник“, понастоящем част от настоятелството на Фондация „Герои на времето“.

„Антикорупционен фонд“ има водеща роля в изготвянето на доклади на Европейската комисия за България /Върховенство на правото/, както и на различни доклади на Държавния департамент на САЩ.

II. 459 хиляди и 900 лв. получава Фондация „Герои на времето“ по грант за период от м. юли 2020 до м. юли 2023 г.

Грантът осигурява финансиране на доброволци. Сред членовете на настоятелството на фондацията са Яна Бюрер Тавание и Красимира Величкова – понастоящем съветник на вицепремиера Калина Константинова, дългогодишен ръководител на проекта Български дарителски форум.

III. 880 хиляди и 190 лв. получава Фондация „Български институт за правни инициативи“ за период от м. април 2020 до м. април 2023 г. 

Фондацията, в която допреди влизането си в политиката се подвизава Христо Иванов, понастоящем съпредседател на парламентарната група „Демократична България“, се занимава основно с мониторинг на назначения в съдебната система. БИПИ има ключова роля в изготвянето на Годишния доклад на Европейската комисия за върховенство на правото за България. Доклади на организацията се ползват и от Държавния департамент на САЩ.

IV.  530 хиляди и 500 лв. получава Сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ за период от м. май 2020 до м. май 2023 г.  

Основната дейност на организацията се състои в мониторинг на изборния процес и лобистки натиск за прокарване на определени нормативни уредби, свързани с изборното законодателство /машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване и др./. Дългогодишен председател на Управителния съвет на Сдружението е Антоанета Цонева, понастоящем народен представител от „Демократична България“.

Като член на ръководството на „Да, България“, Антоанета Цонева има водеща роля в изграждането на доброволческа мрежа от наблюдатели на партията, която следи провеждането на изборния процес – платформата „Ти броиш“. Преди това Цонева заедно с друг един американски агент на влияние Асен Генов бяха организаторите на тролската мрежа за цветни революции „Протестна мрежа“.

V. 350 хиляди и 176 лв. получава Фондация „Отец Паисий 36“ за период от м. юни 2020 до м. юни 2023 г.

Фондацията е издател на пловдивския сайт „Под Тепето“. От редакционната политика на медията е видно, че тя активно подкрепя представители на коалициите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в Пловдив и на национално ниво, както и на правителството в оставка, с премиер Кирил Петков.

VI. Със серия от грантове, всеки един от тях в размер между 65 и 75 хиляди лв., Фондация „Америка за България“ финансира неправителствени организации, в периода от средата на 2020 до края на 2022 г. 

НПО-организациите следва да извършват мониторинг на дейността на общинските съвети в областни и други градове като Добрич, Ловеч, Русе, Бургас, Плевен, Хасково, Разград, Каспичан, Благоевград.

VII170 хиляди лв. получава Фондация „Клуб Зебра“ за периода от м. януари 2021 г. до м. юли 2022 г. за изготвянето на публикации с бизнес насоченост в сайта „Клуб Зет“. 

Сайтът е известен със силно негативната си редакционна политика спрямо Руската Федерация.

VIII. 425 хиляди лв. получава „Икономедиа“ АД със съсобственик Иво Прокопиев, издател на „Капитал“ и „Дневник“ за периода от м. май 2021 г. до м. май 2022 г. 

От края на м. февруари 2022 г., заместник-главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев, ежеседмично участва поне веднъж в публицистични предавания на БТВ и Нова телевизия, в които остро осъжда действията на Руската Федерация в Украйна, съответно изказва позитивни коментари по отношения действията на САЩ, НАТО, ЕС и българското правителство, с премиер в оставка Кирил Петков.

IX. 60 хиляди лв. получава Фондация „Дарик“ на Дарик радио за излъчване на предаване „Критично за медиите“ в периода от м. август 2021 до м. декември 2022 г.  

Авторът на предаването за българската журналистика – Мария Черешева, бивш журналист в „Капитал“, е сред основателите и ръководителите на „Асоциация на европейските журналисти – България“, също финансирана с грантове на „Америка за България“.

Справка в сайта на Дарик радио показва, че журналистиката строго следва редакционната политика на изданията на „Икономедиа“ АД, със съсобственик Иво Прокопиев. Голяма част от събеседниците на Черешева са представители на неправителствени организации, бенефиценти по грантове на Фондация „Америка за България“.

X. 1 млн., 122 хиляди и 260 лв. получава „Mediapool“ за периода от м. януари 2022 до м. юли 2024 г. 

Изданието активно прокарва неолибералната идеология в публичния живот у нас. Редакционната политика е силно критична към политиката на Кремъл и активно подкрепя действията на Белия дом.

В последните 6-7 месеца Mediapool изгуби своя иначе добър журналистически нюх за критично отношение към управляващите.

XI. 1 млн., 199 хиляди и 990 лв. за периода м. януари 2022 до м. януари 2025 г., получава Сдружение „Про веритас“, издател на онлайн изданието „За истината“, специализирано в регионална журналистика.

Порталът „За истината“ представлява своеобразен хъб на регионални издания, като редакционната политика е напълно идентична с тази на Mediapool, Капитал и Дневник. Сред създателите на НПО-организация, бенефициент от „Америка за България“ е журналистът Спас Спасов, кореспондент на „Дневник“ във Варна.

XII. 558, 950 лв. за Фондация “Прозрачност без граници” на адвокат Александър Кашъмов.

Дарението подкрепя постигането на по-висока степен на прозрачност и отчетност в работата на публичните институции и административните съдилища, които контролират значителни по обем обществени средства. В началото на войната в Украйна адв. Кашъмов се обяви за криминално преследване на хора, които защитават Русия и за пълна цензура в медиите на алтернативни гледни точки към конфликта.

ХIII. Издателство “Пигмалион” получава 194 700 лв. за сайта “Дебати”.

XIV. Продуцентът Джуди Халваджиян, брат на Маги Халваджиян получава два пъти по 180 000 лв. /общо 360 хиляди лв./ за сайта Gospodari.com. Любопитна подробност е, че компанията на братята Халваджиян години наред ползваше под наем цели етажи от Руския културно-информационен център на ул. “Шипка”.

ХV. Бенефициент е и “Асоциацията на европейските журналисти”, която за периода от февруари 2020 до април 2022 г., получава 597 хил. и 100 лв.

Организацията се явява партньор на “Репортери нез граници” в подготовката на класацията им за свобода на медиите у нас. С идването на отиващото си вече правителство на Кирил Петков, “Репортери без граници” за първи път изкачиха България напред в класацията, очевидно по политически причини.

ХVI. Ръководената от Огнян Минчев Асоциация “Прозрачност без граници” е получила през ноември 2021 г. грант в размер на 585 хиляди и 980 лв. за период до ноември 2024 г. Парите са за система за местна почтеност.

ХVII. За НПО-активисти по проект “Активирай: Изграждане на мост между НПО, частния бизнес и активните граждани”, американската държава чрез Фондация “Америка за България”, е предоставила грант в размер на 586 хил. и 816 лв. В изданията, финансирани от “Америка за България” протестиращите по “жълтите павета” в столицата често са определяни като “активни граждани”. Бенефициент по конкретния грант е Български център за нестопанско право.

ХVIII. Фондация “Америка за България” финансира Академия “Телерик” с 930 хил. лв. През последните две седмици в БТВ и Нова телевизия бяха промотирани няколко млади предприемачи от сферата на информационните технологии, които обясняваха, че са излезли спонтанно на протест в защита на правителството на Кирил Петков. Сред тях бяха и представители на компанията Телерик.

Голяма част от медиите, неправителствените организации и посочените поименно журналисти и други публични личности, получават и/или са получавали финансиране по грантове и от други чуждестранни организации – американски фондации, както и европейско финансиране, основно чрез т.нар. Норвежки финансов механизъм.

Забележка: Изнесените данни са само илюстративни, те представляват една миниатюрна част от един широкообхватен списък с финансирани от САЩ частни лица и организации – агунтурна мрежа от десетки хиляди българи – предатели, впрегнати от Държавния департамент да манипулират и контролират колонизираното от САЩ българско население през политиката, публичното говорене, културата, образованието и дори на ниво граждански протести. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Как „Америка за България“ дава милиарди на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“

 1. Петър Петров Отговор

  03.07.2022 в 20:26

  Цялата пета колона, заедно с Царицата им вън от държавата. Тези са паразити.

 2. Анонимен Отговор

  03.07.2022 в 23:51

  ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДАТЕЛИ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

 3. излъган избирател Отговор

  04.07.2022 в 2:55

  Платената паплач, мисирки, телевизии и медии,дали са толкова глупави и мислят че им вярваме това не е важно. Соросоидната пара е по-важна.
  Лена общата е типичен пример, крадеца вика дръжте крадеца. Просто киро наркоманчето и педито кокорчо продават пропаганда с тонове и все за доброто на всички. Изкуствено поставени пионки, наричащи себе си народни избранници ще борят корупцията с подкупване на „независими“ депутати предали партиите си.
  Клин клин избива,с корупция и подкупи да борим корупцията.

 4. Анонимен Отговор

  04.07.2022 в 5:49

  32 ГОДИНИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ ПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО ГОЛЕМИ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ

 5. панчо виля Отговор

  04.07.2022 в 7:05

  Учудващо как и защо се цитира какво била казала някаква пачавра която освен че е слугиня на изпълняващия поста на мин.председател и очевидно осигуряваща му извън брачни мръсотии, си позволява да се влачи в парламента, да позира пред услужливи камери и дори да посяга към микрофон. Тази долна никаквица въоръжена само с природно дадени й атрибути за мъжко главозамайване и примитивен кеф, покрай багинките отпуснати й от задоволявания харварския жребец, се пробва да бъде някакъв фактор в тотално опростачената ни страна. И това опошлените до крайност медии в морето от информации за плеймейтки, силиконки и неприкрити проститутки охолно добавят към помията сервиана на плебса. И без никакъв свян, прикритост или притеснение както от собствената низост на булевардните медии. така и от публичната бежсрамна показност на самите обекти на вниманието им. Отврат.

 6. Колев Отговор

  04.07.2022 в 10:06

  Всички тези факти са публична информация отдавна. Госпожа Нюланд призна през 2015 г. че Щатите са похарчили ПЕТ милиарда за да подготвят майдана в Украина.Гледаме ежедневно и невероятно примитивното манипулиране на общественото мнение на капацитети и НИЩО. Това е досущ като подкарване на човешкото стадо в определена посока, подхранване на кучетата около него за да бъде то цялото стригано и доено. В случая обаче по важна е законната територия на стадото, която най-нагло беше обсебена с военни бази, а стадото мълчаливо приема всяка нова наглост с удивително безразличие. Последните две действия, които двамата доказани лакей извършиха също така не доведоха до нищо.Доброволно се отказахме не само от формалния си суверенитет,но от най-необходимото, което просто ни осъжда на глад и мизерия. И тук не става въпрос даже за никаква духовна принадлежност към славянския свят, а просто за нашето съществуване. И това е върха на нашия национален кретенизъм. Майната и на България, ние сме НАТО и англичаните и каубоите са нашите най-добри партньори, с които ще бъдем в синергия до последния си дъх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *