И ИНДИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ДОЛАРА, ТОВА ЗАСИЛВА УПАДЪКА НА АМЕРИКАНСКИЯ ХЕГЕМОН

Процесът на преход от международна търговия с долари към международна търговия с рупии започна миналата година през месец юли, когато индийската централна банка публикува подробни насоки относно трансграничните търговски транзакции в индийски рупии. Индийската рупия е все по-близо до това да се превърне в международна валута, тя е използвана от все повече страни, които работят за дедоларизиране на световната търговия. Няколко нации изразиха интерес към улесняване на международната търговия с индийски рупии и за да направи процеса плавен, централната банка на Индия  даде одобрение за откриване на 60 специални  сметки в рупии в 18 страни, включително в Русия и Шри Ланка.

Владимир Путин с премиерът на Индия Нарендра Моди

Държавният министър на финансите на Индия Бхагват Карад информира парламента, че Централната банка на Индия е дала одобрение на „местни и чуждестранни банки в 60 случая за откриване сметки в банки от 18 нации“ за уреждане на плащания в индийски рупии.

По-нататък министърът каза, че от 18-те държави Русия е най-открито се обявила за улесняването на търговията в местна валута и за цялостния процес на „де-доларизация“. Той каза още, че Индия подкрепя идеята за търговия в местна валута главно за увеличаване на износа.

18-те държави, на които е разрешено да търгуват с индийски рупии, са:

1 – Русия

2 – Сингапур

3 – Шри Ланка

4 – Ботсвана

5 – Фиджи

6 – Германия

7 – Гвиана

8 – Израел

9 – Кения

10 – Малайзия

11 – Мавриций

12 – Мианмар

13 – Нова Зеландия

14 – Оман

15 – Сейшели

16 – Танзания

17 – Уганда

18 – Великобритания.

Цифрите ясно показват значителен напредък в развитието на механизма за уреждане на международната търговия в индийски рупии.

Процесът на преход към международна търговия чрез откриването на специални сметки в рупии в чуждестранни банки започна миналата година през месец юли, когато индийската централна банка публикува подробни указания за трансграничните търговски транзакции в индийски рупии.

„Беше решено да се въведе допълнително споразумение за фактуриране, плащане и сетълмент на износ/внос в индийски рупии“, заявиха от централната банка на Индия.

За да уредят търговията според новия механизъм, упълномощените банки в Индия трябва да отворят и поддържат специални сметки в рупии в банките на партньорската търговска страна.

Авторът: Уманг Шарма

Тези сметки съхраняват дяловете на чуждестранното юридическо лице в индийската банка в индийски рупии. Когато индийски вносител извърши плащане на чуждестранен търговец в рупии, сумата се кредитира в тази сметка.

По същия начин, когато на индийски износител трябва да плати за стоки и услуги в рупии, сумата от тази vostro сметка (сметка, която банката-кореспондент притежава от името на друга банка) ще бъде приспадната и кредитирана в редовната сметка на износителя.

Притежателите на сметки в индийски рупии имат право да инвестират излишъка в индийски държавни ценни книжа. Тази възможност се предоставя на чуждите търтовски партньори, за да помогне за популяризирането на новото споразумение.

„Индийските вносители, извършващи внос чрез този механизъм, извършват плащане в индийски рупии, което се кредитира в специалната vostro сметка на съответната банка на страната партньор, срещу фактурите за доставка на стоки или услуги от задграничния продавач /доставчик“, казаха от индийската централна банка.

Индия се опитва да насърчи използването на индийската рупия за търговски разплащания с други страни, след като Западът и европейските нации наложиха санкции след стартирането на „специалната военна операция“ от руския президент Владимир Путин срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Автор: Уманг Шарма

Източник – Firstpost

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Щом и Financial Times пише да се готвим за мултивалутен свят, значи долара вече са го погребали…
    Само българските им еничари не са схванали истината.

  2. Все още смятам че Юана CNY ще се наложи преди рупията INR

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *