Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

И ИНДИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ДОЛАРА, ТОВА ЗАСИЛВА УПАДЪКА НА АМЕРИКАНСКИЯ ХЕГЕМОН

Процесът на преход от международна търговия с долари към международна търговия с рупии започна миналата година през месец юли, когато индийската централна банка публикува подробни насоки относно трансграничните търговски транзакции в индийски рупии. Индийската рупия е все по-близо до това да се превърне в международна валута, тя е използвана от все повече страни, които работят за дедоларизиране на световната търговия. Няколко нации изразиха интерес към улесняване на международната търговия с индийски рупии и за да направи процеса плавен, централната банка на Индия  даде одобрение за откриване на 60 специални  сметки в рупии в 18 страни, включително в Русия и Шри Ланка.

Владимир Путин с премиерът на Индия Нарендра Моди

Държавният министър на финансите на Индия Бхагват Карад информира парламента, че Централната банка на Индия е дала одобрение на „местни и чуждестранни банки в 60 случая за откриване сметки в банки от 18 нации“ за уреждане на плащания в индийски рупии.

По-нататък министърът каза, че от 18-те държави Русия е най-открито се обявила за улесняването на търговията в местна валута и за цялостния процес на „де-доларизация“. Той каза още, че Индия подкрепя идеята за търговия в местна валута главно за увеличаване на износа.

18-те държави, на които е разрешено да търгуват с индийски рупии, са:

1 – Русия

2 – Сингапур

3 – Шри Ланка

4 – Ботсвана

5 – Фиджи

6 – Германия

7 – Гвиана

8 – Израел

9 – Кения

10 – Малайзия

11 – Мавриций

12 – Мианмар

13 – Нова Зеландия

14 – Оман

15 – Сейшели

16 – Танзания

17 – Уганда

18 – Великобритания.

Цифрите ясно показват значителен напредък в развитието на механизма за уреждане на международната търговия в индийски рупии.

Процесът на преход към международна търговия чрез откриването на специални сметки в рупии в чуждестранни банки започна миналата година през месец юли, когато индийската централна банка публикува подробни указания за трансграничните търговски транзакции в индийски рупии.

„Беше решено да се въведе допълнително споразумение за фактуриране, плащане и сетълмент на износ/внос в индийски рупии“, заявиха от централната банка на Индия.

За да уредят търговията според новия механизъм, упълномощените банки в Индия трябва да отворят и поддържат специални сметки в рупии в банките на партньорската търговска страна.

Авторът: Уманг Шарма

Тези сметки съхраняват дяловете на чуждестранното юридическо лице в индийската банка в индийски рупии. Когато индийски вносител извърши плащане на чуждестранен търговец в рупии, сумата се кредитира в тази сметка.

По същия начин, когато на индийски износител трябва да плати за стоки и услуги в рупии, сумата от тази vostro сметка (сметка, която банката-кореспондент притежава от името на друга банка) ще бъде приспадната и кредитирана в редовната сметка на износителя.

Притежателите на сметки в индийски рупии имат право да инвестират излишъка в индийски държавни ценни книжа. Тази възможност се предоставя на чуждите търтовски партньори, за да помогне за популяризирането на новото споразумение.

„Индийските вносители, извършващи внос чрез този механизъм, извършват плащане в индийски рупии, което се кредитира в специалната vostro сметка на съответната банка на страната партньор, срещу фактурите за доставка на стоки или услуги от задграничния продавач /доставчик“, казаха от индийската централна банка.

Индия се опитва да насърчи използването на индийската рупия за търговски разплащания с други страни, след като Западът и европейските нации наложиха санкции след стартирането на „специалната военна операция“ от руския президент Владимир Путин срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Автор: Уманг Шарма

Източник – Firstpost

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за И ИНДИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ДОЛАРА, ТОВА ЗАСИЛВА УПАДЪКА НА АМЕРИКАНСКИЯ ХЕГЕМОН

 1. FuckEU Отговор

  31.03.2023 в 23:11

  Щом и Financial Times пише да се готвим за мултивалутен свят, значи долара вече са го погребали…
  Само българските им еничари не са схванали истината.

 2. Геле Коняра Отговор

  02.04.2023 в 12:13

  Все още смятам че Юана CNY ще се наложи преди рупията INR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *