Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

И Запорожка област се присъединява към Русия! Какви ще са ползите за РФ от анексирането на областта:

Новите власти на Запорожка област обявиха нов стратегически курс: и този украински регион, след Херсонска област, обяви желанието си да стане част от Русия. Завръщането на исторически руското Запорожие към Руската федерация ще започне след освобождението на едноименната областна столица, която все още е под контрола на украинските войски и националните батальони. Какво обещава обединението на Русия с тези земи?

След пълното освобождаване от украинските националисти, Запорожка област ще поеме курс на присъединяване към Русия, за да стане един от регионите на Южния федерален окръг. Това съобщи в сряда Владимир Рогов, член на Главния съвет на военно-гражданската администрация на региона.

В същия ден президентът Владимир Путин подписа указ за опростено придобиване на руско гражданство от жителите на Херсонска област и освободените територии на Запорожка област. Центрове за издаване на документи ще бъдат отворени в съседен Крим, съобщиха властите на полуострова. Според Рогов Запорожка област вече е започнала подготовка за преминаването на жителите си от украинско към руско гражданство.

„Сега администрацията работи по изясняване на списъците с хора и подготвя инфраструктурата и служителите за организиране на издаването на руски паспорти“, каза представител на Запорожката временна администрация. „Получавам огромно количество съобщения от хора, които питат къде да кандидатстват, за да получат руско гражданство“, каза Рогов. „Това искат не само жителите на освободените от Русия райони като Мелитопол, Бердянск и Енергодар… много повече са желаещите от град Запорожие, въпреки факта, че градът, за съжаление, все още е под контрола на режима на Зеленски.

Добавяме, че освободените райони на Азовско и Черно море – Запорожка и Херсонска области направиха още една важна стъпка към интеграция с Русия. На 23 май в двете области официално се обявиха за зони с двойна валута. В Херсонска област руската рубла се използва заедно с украинската гривна. В освободените територии на Запорожка област също беше въведено двувалутно разплащане и „всички обезщетения- пенсии, социални помощи, заплати и пр. ще се изплащат в рубли“, каза Рогов. Той заяви, че въвеждането на рублата значително е съживило икономиката на региона“.

Но основните промени в политическия статут на двете вече бивши украински области ще се случат едва след освобождаването на областния център на Запорожка област – град Запорожие, тъй като сега руските войски контролират две трети от региона, подчертава представителят на Запорожката временна администрация. Припомняме: ако в момента Херсонска област е напълно освободена от украинските войски, то в Запорожка област северната една трета все още е под контрола на въоръжените сили на Украйна. По-голямата част от Запорожката област с почти 800 000 хиляди души население вече е под контрола на Русия. Администрацията на освободения регион временно се намира в Мелитопол (където във вторник на главния площад беше издигнат руският трикольор). Но „всичко върви към това“, че и град Запорожие ще бъде освободено от пронацистката хунта в Киев и ще се върне в историческата си родина Русия“, убеден е Рогов.

„Освобождението на гр. Запорожие с неговите предприятия би помогнало за създаването на цялостни производствени вериги, които ще включват предприятия, свързани в рамките на определени производствени цикли“, отбелязва политологът Владимир Скачко. В областния център са съсредоточени стратегически важни предприятия, смятат експерти.

Например това е „Днепроспецстал“, който в съветско време произвеждаше висококачествени метали, необходими за танкове, самолети, подводници, кораби, за части за космически кораби, включително и за совалката „Буран“. Това е един от най-големите металургични заводи в Европа, „Запорожстал,“ който в най-добрите си години изнасяше продукцията си в петдесет страни. Това е известното предприятие „МоторСич“ и още много други, каза депутатът от Държавната дума Михаил Делягин. „Нека ви напомня, че интересът на Турция към Украйна досега се свързваше главно със Запорожкия индустриален регион. Турция успя да направи своите тежки дронове „Акънджи“ благодарение на авиационни двигатели, изработвани в Запорожие. Запорожие е пример за инженерна школа, която беше създадена от руски специалисти от времето на Съветския съюз и все още е добре развита и поддържана благодарение на тях“, допълва той.

Според Рогов предстоящото освобождаване на руското и рускоезично Запорожие и неговите предприятия се доказва от факта, че украинските националисти „вече изтеглят активите си от града и извеждат семействата си“. Вярно е, че в момента няма големи настъпателни операции по линията Орехов-Гуляйполе, към която руските въоръжени сили да напредват (Припомняме, че в театъра на военните действия в Донбас се водят активни битки).

Но във всеки случай, още на първия етап от специалната операция бяха присъединени големият пристанищен град Бердянск, гореспоменатият Мелитопол – индустриален център и вторият по големина град в региона с население от 150 хиляди души, както и стратегически важните Енергодар и Запорожската атомна електроцентрала.

Според икономиста Василий Колташов Русия може да се възползва много от Запорожската АЕЦ, която през последните години произвежда около половината от цялата електроенергия, произведена от атомните електроцентрали в Украйна, и в същото време – 22% от общото производство на електроенергия в тази република. Атомната електроцентрала трябва да бъде контролирана от Росатом и тя трябва да „влезе в руската енергийна система“, подчерта източникът. Припомняме, че още в средата на март руският вицепремиер Марат Хуснулин посети освободените територии, включително Мелитопол. Тук той заяви, че „перспективата на Запорожка област е да работи в нашето приятелско руско семейство“. Запорожската атомна електроцентрала ще работи за Русия, но е готова да доставя електроенергия на Украйна, ако те платят, каза Хуснулин.

Пристанището Бердянск ще осигури на Русия пълен контрол над Азовско море, което ще засили интеграцията на Запорожие с Крим, добави икономистът Колташов. „Бердянск остава част от общата система с Мариупол. Ще бъде логично и двете пристанища да продължат да действат като едно цяло“, сигурен е Колташов.

„Като цяло Запорожката област е вътрешно обединена с Донбас. Имат еднакви комуникации. Русия е имала общи икономически интереси със Запорожие и преди, а сега този регион ще има нови възможности като част от Руската федерация“, смята Колташов.

„Азовско море е прекрасна земеделска и курортна земя, площи за отглеждане на маслодайни култури, грозде, плодове и зеленчуци“, каза на свой ред Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта „Сонар-2050“. Вярно е, че според специалиста тази година не трябва да се очаква нищо особено от селското стопанство, особено след като част от териториите са минирани, но през следващата година ще може да се сее пшеница.

„Разбира се, инфраструктурата в южната част на Украйна е ужасно износена, но с руски инвестиции там може да се прибере много добра реколта“, обясни анализаторът.

„Например, много оранжерийни домати и краставици се произвеждат в Днепровския район на Запорожка област. Вярно е, че селяните ги отглеждат в своите градини и парцели. Ако организираме централизирани покупки, създадем профилни асоциации и помагаме за доставките на енергия, тогава можем да покрием част от нуждите на Русия от зеленчуци. Запорожка област, заедно със съседната Херсонска област, може да задоволи руските нужди не само от зеленчуци, но и от плодове и пъпеши“, каза експертът.

„Колкото повече консумираме на вътрешния пазар, толкова по-малко зависими сме от износа. Дълбоката интеграция както с Донбас, така и с южните региони на Украйна ще помогне на руската икономика“, обобщи анализаторът.

„Връщайки се в родното си пристанище“, Запорожката област може да възвърне позицията си на едно от общоруските зърнохранилища. Азовските черноземи започват да се развиват активно от края на XVIII век, когато бившето Диво поле е отвоювано от турците и кримските татари и става част от Новоросийска, а по-късно Тавридска и Екатеринославска губерни. Както си спомня Рогов, Запорожие стотици години е било предна част на Руската империя.

Всъщност град Запорожие има много далечна връзка със средновековната Запорожка Сеч (разположена на Днепърския остров Хортица в сегашните граници на града). От момента на основаването му през 1770 г. като крепост в отбранителната линия на Днепър и до 1921 г. градът носи името Александровск, най-вероятно в чест на фелдмаршал княз Александър Голицин. Мелитопол – буквално преведен от гръцки като „меден град“ – се появява по-късно, през 40-те години на XIX век, когато източната част на „континентална Таврия“ се развива активно. Но е любопитно, че името „Мелитополска област“ се появява много по-рано, при Екатерина II. Бердянск е основан през първата третина на XIX век като военноморски пост, чиято организация е поверена на адмирал Алексей Грейг, командир на Черноморския флот.

Фактът, че сегашната Запорожка област отдавна, почти от времето на битката при Калка, е била южният военен пост на Рус и Русия, се напомня от герба на Александровск: „Две оръдия с щикове, поставени в зелено поле с кръст. В пурпурно поле черен лък с три стрели, обърнати надолу, означава силата на нашите оръжия и слабостта на татарската сила.

Показателно е, че новото правителство, начело с ръководителя на Запорожката временна администрация Евгений Балицки, връща старата символика – герба на Александровск от времето на Руската империя. На регистрационните табели над украинското знаме започнаха да се появяват подходящи стикери. На същото място абревиатурата УА – „Украйна“ се променя на ТВР, предназначена да припомни провинция Таврида. Според Рогов връщането на Запорожка област под контрола на Украйна е изключено. „Запорожка област е исторически руска територия. Връщането на региона под контрола на киевския режим, каквото и да говорят там, е изключено, както и воденето на преговори с тях“, каза Рогов.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за И Запорожка област се присъединява към Русия! Какви ще са ползите за РФ от анексирането на областта:

  1. Анонимен Отговор

    27.05.2022 в 23:34

    СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РОДНИ РУСКИ БРАТЯ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАШИЗМА ТАЗИ Е МЕЧТАТА НА ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ ЧАКАМЕ ВИ С ОБИЧ БРАТУШКИ НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ СВЕТОВНИ ПОРОБИТЕЛИ ОБИЧАМЕ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД И НЯМА ДА НИ ПРОМЕНИТЕ Н И К О Г А

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *