Испанската полиция: Разследваме Бойко Борисов ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ!

2

Скандалът с луксозната къща в Барселона, за която се предполага, че е скрита собственост на Бойко Борисов, се разгоря с нова сила. „Срещу българския премиер Бойко Борисов, тек в Испания се води разследване от 2 години. Но тъй като то още не е приключило, не можем да ви дадем повече информация“. Това са заявили от пресцентъра на полицията в испанската провинция Каталуния на запитване от вестник „Сега“.

Днес един от водещите испански вестници – „Периодико“ излезе с три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов е в дъното на „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева (вероятна негова любовница и майка на детето му-б.р.). Източник на въпросните суми според разледването са “физически лица, които пребивават извън Испания“. Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация „БОЕЦ“ и продължило близо година.

Полицаи от звеното за икономически престъпления в Каталуния, Испания са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее Йовчева. Според тяхното определение става въпрос за “луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение“ в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона. В хода на разследването се е установило, че къщата, която има и басейн, е закупена през 2013 г. на цена 3 млн. евро. Тя е на името на Numin Invest SL. Борислава Йовчева е администратор на фирмата от януари до юни 2013 г. Според разследващите основен акционер във фирмата е руският гражданин Александър Чаушев, бивш шеф на „Лукойл“ и съратник на Валентин Златев. Според централното звено за пране на пари фирмата е регистрирана през 2012 г. с цел сделки с недвижими имоти, с капитал 3000 евро, внесени от Борислава Йовчева. През 2015 г. Чаушев и съпругата му стават главни акционери, внасяйки всеки от тях 1.450.000 евро. Бащата на Йовчева Георги Йовчев внася капитал от 3006 евро и става миноритарен собственик. Заключението на испанската полиция е, че фирмата няма реална дейност и е създадена с цел “репатриране на капитал към трети страни“.

Испанското издание припомня тясната връзка на Бойко Борисов с Валентин Златев. То твърди, че на 13 февруари е отправило запитване към кабинета на премиера, но не е получило отговор.

Испанската полиция е разследвала данъчните декларации на Бойко Борисов, подадени пред НАП, за да провери дали би могъл да направи въпросните разходи със собствени приходи. Заключението било, че не е възможно. Разследващите са установили, че приходите на Йовчева и баща й също са крайно недостатъчни, за да поддържат изключително луксозния си начин на живот, който водят. Подробности около аферата Борисов – любовницата му Борислава Йовчева и луксозната къща в Барселона разнищи преди 2 години и журналистката Елена Йончева. (ВИЖ СТАТИЯТА ТУК)

Поради тази причина каталунската полиция е поискала специализираната прокуратура за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти, приходи от чекове и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още 5 други лица.

Йовчева и баща й участват и в друга фирма, Emma BGS SL, чието седалище е върпосната къща в Барселона. Според регистрите в къщата живеят Йончева, баща й, съпругата му, и дъщерята на манекенката, родена през 2012 г. Според испанското издание като единствен настойник на детето фигурира Йовчева, не е посочен друг родител.

Втората фирма е собственик на луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв.м. на една от централните улици в Барселона, Paseo de Grácia. Според испанската полиция тази фирма е получила преводи от близо 2 300 000 евро от друга фирма със седалище в Кипър.

Полицаите наблюдавали движенията на Йовчева и установили, че тя отива в магазина предиобед, но не обслужвала клиенти, а се занимавала с „управление и контрол“. В магазина има 7 служители, твърди разследването.

Фирмата Emma BGS SL е създадена през юли 2014 г. Йовчева и баща й внасят капитал от 1500 евро всеки. На следващата година кипърската офшорка Palms Enterprises, влиза като съсобственик, внасяйки 1 750 000 евро. Според данните от разследването, собственици на кипърската фирма са лицата Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова. Испанската полиция заключва, че „не може да се докаже произходът на 2 300 000 евро, на колкото възлиза инвестицията в магазина“.

В хода на разследването испанската полиция е установила, че Борислава Йовчева се придвижва с бяла кола марка Porsche Macan. Полицаите са заснели манекенката в колата на излизане от къщата в Барселона. Колата е регистрирана на името на фирма Emma BGS SL. Според доклада на прокуратурата колата е оценена на 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 от една банка в Барселона, твърди вестникът. Според полицията разходът е в разрез с данните за загуби на магазина и фирмата, която е в състояние на фалит.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път категорично отрече да има имоти в Барселона.

„Последно преди 15 години съм бил там /в Барселона/ като кмет. Нито имам такива фирми, нито такива пари. Към мен никоя служба, полиция или прокуратура не е проявила интерес и не ме е търсила“, каза той. И приписа всичко на хората около президента Румен Радев. „Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. Бяха до него онзи ден хора, които видяхте – децата на разузнавачите, които сега са и в европейския парламент, действат като тях. Тези неща започнаха от 2015г., от 2016 и 2019 г. и вече всичко е проверено и ясно. Това се говореше един месец в България от тях и те загубиха евроизборите. Защото говорят, но стана ясно, че нищо няма и хората видяха“, коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел. „Защо когато се боря за най-бедните райони в Северозапада за повече пари, има тежки преговори, излизат такива неща? Няма да ме разколебят, ще строим и ще работим, няма да ме уплашат“, каза още той.

Премиерът потвърди, че не е отговорил на въпросите на „Периодико“. „Защо да отговарям на нещо, което дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пишат, че няма доказателства. Да, Саздов беше шеф на комсомола в Банкя, когато бях ученик. С Христов съм играл тенис преди 15 години. И да кажат – „значи е истина“. Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Преди 2 месеца ни предупредиха“, обясни той. По думите му идеята била шествието, което Радев оглави на 19 февруари, да е пикът, за да се направи пуч. „Това да познаваш някого, не те прави замесен в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства след това“, каза още премиерът.

„Нямаме официална информация, не сме сезирани от испанските власти“, каза пред „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя препрати въпросите за разследването за къщата в Барселона към специализираната прокуратура.

През май 2019 г. водачът на листата на „БСП за България“ за евроизборите Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата с документи за къщата в Барселона, която според нея е на Бойко Борисов. Тя твърди, че 1,7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а в последствие и нейният баща Георги Йовчев. Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.

„Проследихме пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД, и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005 г. Вторият човек е негов съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“. Третият човек е Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД“, обясни Йончева. По думите й Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD в България. Тя допълни, че съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings”, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г.

Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи. „Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания”, заяви тя.

Пред „Сега“ вчера Йончева коментира, че към момента няма никаква информация какво се случва с трите сигнала, които миналия май внесе в прокуратурата. „Интересно е, че нямам никакъв отговор от прокуратурата. Не са ги върнали като неоснователни, но в същото време никой не ме е информирал да има движение по сигналите“, посочи евродепутатът. Единственият отговор, който е получила са номерата, под които са заведени, предадените от нея документи.

„Журналистите в Европа подобни разследвания ги правят обикновено месеци, а може и година“, посочи Йончева. „Темата за корупцията по високите етажи на властта в България многократно присъства и в работата ми в Европейския парламент. Имах наскоро двустранна среща с ОЛАФ, с изпълнителния директор на организацията, както и с комисаря по вътрешните работа на ЕС, на които настоявах темата за корупцията не само да бъде част от новия механизъм за наблюдение за върховенството на закона, но и да борбата с нея да бъде приоритетна, особено по отношение на превенцията“, каза Йончева. Според нея най-ценното в бъдеще, и не само за България, ще е именно предотвратяването на корупционните схеми още в зародиш.

Днес „Боец“ внесе сигнал до главния прокурор, в който иска да се разследва информацията в испанските медии. Организацията припомня, че още на 27.07.2018 г. е сезирала през испанското посолство институциите и прокуратурата на Испания за фактите около къщата в Барселона и съмненията за извършени престъпления. Същият сигнал е внесен и в КПКОНПИ, но оттам резултат няма. На 20.03.2019 г. е сезирана и каталунската антикорупционна полиция.

От къде започна всичко

В края на 2015 г. в България бяха излъчени записи, в които се чуват гласовете на бившия председател на Софийския съд Владимира Янева и на друга магистратка, Румяна Ченалова. Съдия Янева беше тогава уволнена от българското правителство, като в записите тя се чува да коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов бил купил, за да инсталира „любовница“.

В доклада си за България за 2016 г. Европейската комисия заяви, че скандалът със записите, известни като Yanevagate, „подхранват съществуващата загриженост“ относно положението с правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че „след многократни обжалвания в полза на независимо разследване, министерство на финансите и българският Висш съдебен съвето бявиха разследвания на съдържанието на записите“.

Европейската комисия отбеляза, че „за достоверността на процеса ще бъде важно да бъдат взети всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин“. В доклада на ЕК се добавя, че “на 14 януари Висшият съдебен съвет приключи разследването си, въпреки че обстоятелствата останаха неизяснени. спор. Процесът беше критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите.”

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в интернет, предостави нови данни за къщата на Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до каталунската полиция, която го разследва оттогава.

Порше за 70 000 евро

Каталунската полиция наблюдава и фотографира вилата и магазина за дрехи в Барселона през няколко дни през 2019 г. Така те можаха да видят, че ексмоделът използва луксозен автомобил, бял Porsche Macan, когато пътува из града. Агентите я снимали, като напуска вилата, на волана на колата.

Превозното средство е регистрирано на името на EMA_BGS SL, същата фирма, която притежава магазина за дрехи. Докладите до антикорупционната прокуратура сочат, че автомобилът е оценен на повече от 70 000 евро. и е бил придобит при лизингов режим през февруари 2017 г. от банка в Барселона. Каталунската полиция предупреждава, че подобни разноски са в противоречие със загубите на магазина и компанията, които са почти фалирали.

EURACTIV напомня

Случаят с къщата в Барселона е от няколко години. През лятото на 2018 година в специално създадена Фейсбук група “Да спрем разграбването на България” се появиха два клипа, в които се изнасяше информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. След това съществуването на групата бе прекратено, въпреки обещанията за още разкрития.

Твърденията бяха, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

В клиповете се прави намек, че премиерът е свързан с къщата, а произходът на парите е проследен до “Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов, които са познати на Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът “Биволъ” публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче.

Сигналът за къщата в Барселона бе подаден от гражданското сдружение БОЕЦ в посолството на Испания в София преди повече от година. Явно дипломатическата мисия е предала документите до компетентните власти. По същото време евродепутатът от БСП Елена Йончева също се ангажира със случая, а БСП поиска българската прокуратура да го разследва.  Skandalno.net


 източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тая къща хвърли в смут клюкарите, та чия е всъщност, на кого да вярваме? Александър Чаушев твърди, че е негова, а средствата за закупуването й са проверени от испанските власти. Сделка – сълза! Само, дето в интервю казва, че не познава Борислава Йовчева, т.к. е била временно наемател чрез брокерска фирма, а на друго място в един пиклив сайт анализатор ни уведомява, че въпросният бизнесмен има интимни отношения с госпожицата. Тиквичката пък веднъж пищи, че не я познава, после признава обратното. Това моме ги е пощурило дъртите паричковци. Има къща – няма къща?!

    3

  2. Тозифдърт парясник сменя жените като носни кърпичкии все попада на Борис – Слава, Борис – Славова…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *