Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ирландска депутатка към еврокомисар Юрова: СПРЕТЕ ПАРИТЕ НА БАНДИТА БОРИСОВ! (С ВИДЕО)

Днес комисар Вера Юрова се засегна от репликата на ирландската евродепутатка Клейър Дейли  от Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица, която директно й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие на корумпираното правителство в България“. „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърна Юрова.

Ето и изказването на Клейър Дейли: „Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Юрова за ситуацията в България. Мисля, че тя представи картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е „голям“, то заключението ми е, че вие в ЕК сте или дълбоко некомпетентни, или че сте слуги на интересите на Бойко Борисов и по-точно на определени групи в този парламент, които му менторстват и покровителстват.

Клейър Дейли

Европейската комисия изпадна в неудобна ситуация днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред към Европарламента (ЛИБЕ) обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който правителството на Борисов в продължение на месец упорито твърдеше, че е прекратен. Оказа се че не е.

Заместник-председателката на ЕК Вера Юрова (Чехия), която отговаря за правосъдието днес се опита с общи думи да заобиколи острите проблеми на България, като акцентира на стари констатации по МСП за напредък на България в законодателните и структурни реформи. Юрова обаче пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност. Вместо това тя отклони вниманието на евродепутатите към подготвяния нов механизъм за върховенство на закона във всички държави в ЕС, за който на 23 септември ще бъде представен първи доклад.

След като изслуша двайсетина евродепутати, от които поне 80 % се изказаха критично за ЕК и необективното й отношение към България, Вера Юрова изплю камъчето: „ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека сме наясно – ЕК не може да играе ролята на прокурор.“

ВИЖ ВИДЕОТО:

Въпреки старанието си да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор Гешев, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите. Юрова се засегна от репликата на ирландката Клейър Дейли от Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица), която директно й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие на корумпираното правителство в България. „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърна Юрова.

„Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Юрова за ситуацията в България. Мисля, че тя представи картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е „голям“, то заключението ми е, че вие в ЕК сте или дълбоко некомпетентни, или че сте слуги на интересите на Бойко Борисов и по-точно на определени групи в този парламент и в ЕК, които му менторстват и покровителстват.

Българският премиер Борисов достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Борисов нарежда на главния прокурор кого да преследва, как да прикрива разследванията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората в България са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са арестувани, затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Сигурна съм, че тези български властници, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват в още по-голяма степен тези хора, защото им дават ресурс и им позволяват да се развихрят в още по-мащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае в оценката си за мафиотското правителство в България и така се явява и съучастник в корупционните му схеми.“

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август коментира положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: „Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови“.

От българските евродепутати най-остро изказване направи Елена Йончева, която призова: „ЕК трябва да избере кое й е по-скъпо – българската демокрация или Бойко Борисов“.

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепуати изтъкнаха, че София е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на „Репортери без граници“, докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-нагоре в тази класация. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медийните свободи, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. „Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то“, посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в България се отнася брутално към журналистите, които отразяват протестите. Вследствие на което Вера Юрова призова задочно главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Ирландска депутатка към еврокомисар Юрова: СПРЕТЕ ПАРИТЕ НА БАНДИТА БОРИСОВ! (С ВИДЕО)

  1. Анонимен Отговор

    10.09.2020 в 23:55

    БЛАГОДАРИМ ВИ ГОСПОЖО ДЕЙЛИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

  2. postradal pasi Отговор

    11.09.2020 в 7:19

    Обаче чех юрова нищо нщма да направи. досега чехите само са ни мразили и са с вирнати носове нас българите ни имат за 2-ро качество въпреки че са измислена държава и са отскоро…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *