Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Илияна Йотова: Час по-скоро трябва да Отменим санкциите срещу Русия! Тя е наша посестрима! Коментар на вицепрезидента:

„Русия е непосредствен съсед на Европейския съюз, с който трябва да дефинираме ясно своите отношения и да ги измъкнем от задънената улица, в която неолибералните управляващи партии в Европа ги вкараха. Свалянето на санкциите срещу Русия е изключително важен акт за икономическата сигурност на българските и европейските граждани. Наслушахме се на кухи лозунги и аргументи „За“ сакциите. Нека сега помислим обаче трезво върху ситуацията и си дадем сметка какво и колко губим от това.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция „Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ – Китай – Русия“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието се организира от Фондация „Фридрих Еберт“ и Институт за икономика и международни отношения.

По думите на вицепрезидентката ни налагането на икономически санкции по политически причини е ретроградно и е също толкова контрапродуктивно, колкото е всяко едно самоцелно действие без ясна стратегия какво следва. „Начинът, по който всеки път се подновяват и удължават санкциите санкциите срещу Русия, без оценка, без задълбочена дискусия… ще доведат до тоталното разделение на европейския континент и на цялата европейска цивилизация. Нещо, от което ЕС ще изгуби изключително много и то не само икономически, а и ментално“, изтъкна Илияна Йотова.

Според вицепрезидента отношенията между ЕС и Русия трябва да се разглеждат в контекста на ситуацията в Украйна и международните кризи. Илияна Йотова е убедена, че със сегашната си конфронтационна политика, Европейският съюз губи близък и силен партньор в лицето на Русия. ЕС губи съюзник в отношенията си с все по-сложния и динамично развиващ се азиатски континент, а и в целия свят.

„Днес светът е на остър завой – не вижда и не знае какво препятствие ще изскочи насреща, каква е максимално допустимата скорост, за да бъде взет завоят, както и какво ще бъде поведението ни след препятствието“, посочи Илияна Йотова. В отговор на гласовете против обединена Европа вицепрезидентът изрази своята убеденост, че като съюз, обединени и заедно ще ни е по-лесно да се изправим пред задаващите се качествено нови глобални предизвикателства на 21-ви век.

В изказването си Илияна Йотова акцентира върху липсващата активна роля на Европа на международната сцена. „Предстоят европейски избори, а последното, за което се говори в България, е за мястото на Европа в глобален план“, посочи вицепрезидентът. „Европейските масово граждани не са доволни от своите правителства, а Брюксел им се вижда като една бездушна машина от бюрократи, която е безкрайно далеч от техните реални проблеми и ежедневни нужди. Гражданите на Европа и в частност българите разглеждат бъдещето на Европа сред останалите глобални участници като нещо чуждо, стоящо прекалено далеч от всекидневните им нужди“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че държавите членки не осъзнават, че редица от проблемите идват отвъд границите на ЕС и голяма част от вътрешните проблеми на Европа могат да се решат само с активна външна политика. Красноречив пример за това е мигрантската криза през последните 4 години.

„Европейският съюз не само може, но и трябва да бъде посредник за мир в Близкия изток, за да гарантира сигурността на своите граждани. Днес съдбата на региона се обсъжда в различни формати с участието на САЩ, Китай и дори Русия… в които формати обаче големият отсъстващ са европейците“, подчерта Илияна Йотова и добави, че външната политика на ЕС трябва да избяга от ограниченията и да бъде адаптивна.

По думите на вицепрезидента разрешаването на международните конфликти повече зависи от политиките на САЩ и Русия, дори ООН отстъпи от позиции, а Европа предпочете ролята на наблюдател. И то при положение, че именно тя трябва да се справя с последствията от кризи в различни точки на света, къдетои има интереси.

„Докато политиката на Брюксел към Пекин е заседнала някъде в XX век, Китай се превърна в икономически и геополитически конкурент на ЕС, а от няколко години насам и в огромен инвеститор в самия ЕС“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова е привърженик на модела, заложен още преди приемането на еврото – общи финанси, но и обща икономика при изравнен стандарт на живот в различните държави. Според вицепрезидента всички търговски и икономически договори с Китай и САЩ трябва да се базират на открита и основана на правила икономическа система с наистина равни условия, основани единствено на рационални икономически ползи и за двете страни. И колкото се може по-малко политика. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Илияна Йотова: Час по-скоро трябва да Отменим санкциите срещу Русия! Тя е наша посестрима! Коментар на вицепрезидента:

 1. Антон боклука Отговор

  23.04.2019 в 21:14

  Това и малоумните го знаят…
  Добре че ни открехна пак..

 2. Анонимен Отговор

  24.04.2019 в 0:10

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИЛИАНА ЙОТОВА БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА БЕЗ РУСИЯ СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ТИ СИ ВЪЗДУХА И СЛЪНЦЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ БРАТУШКИ ВИЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ДОКАТО НИ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ГОСПОДИ ПАЗИ СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *