Икономическото „Чудо“ на ГЕРБ: Емигрантите издържат България! Вкарват повече пари от Западния бизнес:

3

За поредна година парите от българските емигранти надвишиха, и то значително, чуждестранните инвестиции у нас. Това показа годишната извадка на БНБ за първите девет месеца на 2019 г. 920 млн. евро са постъпили в държавата от гастербайтерите, докато чуждестранните инвестиции са се сринали до смешните 715 млн. евро. Но и тези 715 млн. евро в по-голямата си част не са реални инвестиции, а заеми на международни компании към клоновете им у нас.

Справката за парите от емигрантите показва още, че през последните 3 години те значително са се увеличили. През 2017 г. гастарбайтерите са донесли в България 881 млн. евро, а през 2018 – 906 млн. евро. Очевидна е тенденцията все повече българи да ходят на гурбет в чужбина, а със спестеното да помагат на семействата и на близките си в родината. В момента в България цели села, квартали и дори малки градчета се издържат само от емигрантските пари.

Най- големи суми пращат българските гастербайтери в Германия, следвани от тези в Испания и САЩ, показва още статистиката.

По- интересен е въпросът с чуждестранните инвестиции. Правителството на ГЕРБ не спира с хвалбите колко много чуждестранен капитал привлича. Данните обаче са безмилостни и разобличават Бойко Борисов като лъжец. За тази година те показват двойно по-малко инвестиции, а освен това по- големият процент от тези 715 млн. евро всъщност са заеми, които международните компании отпускат на клоновете си в България. Т.е., тези пари ще бъдат върнати.

Има и нещо друго, за което икономистите на ГЕРБ не обелват и дума: Само през тази година над 200 млн. чуждестранни инвестиции са се оттеглили от страната ни.

Нека не забравяме, че статистиката е за първите девет месеца – т.е., тук не е включен периода на Коледните празници, когато по традиция потока на емигрантските пари към страната ни се увеличава многократно. Т.е., за цялата 2019 г. парите от гастербайтерите навярно ще надвишат 1.2 млрд. евро. А от друга страна, чуждестранните инвестиции едва ли ще скочат рязко точно в края на годината.

Според купените от властта на ГЕРБ икономисти, нямало значение откъде идват парите, щом се вливат в родната икономика. Потреблението се вдигало и това допълнително привличало чуждестранните инвеститори да идват у нас. Само че чужденците едва ли са толкова глупави, че да не съобразят това. А единствената причина да идват тук е необичайно евтината за Европа работна ръка. Тоест – вместо да плащат на българите в евро, за да работят в завода им в Германия, им излиза по- евтино да плащат български мизерни заплати тук.

А твърдението на платените „експерти“ на Борисов, че нямало значение откъде са дошли парите, щом се харчат в България… е очевидна пропагандна глупост. Увеличения обем емигрантски пари към страната ни е ясен признак, че България губи все повече икономика, а останалите на Територията мизерни третични предприятийца и цехчета не могат да гарантират достойни доходи на населението… и то продължава да емигрира. Защото в родината си не може да си позволи нещо повече от това да покрива все по-набъбващите си битови разходи и данъци. Именно тази ситуация съвременните икономисти наричат – модерно икономическо робство. А за мултинационалните хипермаркети няма значение дали ще приберат парите от българите в България или в Испания. Тук даже ще спечелят повече, за да изнесат печалбата си зад граница, без да платят и стотинка данък в българската хазна. (За справка – през периода 2014-2018 г. австрийската верига „Кауфланд“ всяка година излиза на загуба по документи и не е платила нито стотинка данък в страната ни.)

И такава една уродлива, безперспективна и мизерно-умираща икономика „експертите“ на ГЕРБ определят като „нормална“, че даже и „печеливша“. Тези или са глупаци, или продажници. И по точно- те са продажници, а глупаците сме ние, целокупния български народ – че ги търпим. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Пpеводите от чужбина на нашите гастъpбайтъpи, сегашни и бивши, са много по-големи, ако включим и техните пенсии, които са пpидобили от работата извън стpаната. Боpесов-Гоpанов не си поплюват и слгат високи такси за всеки пpевод. Общата сума е по-голяма, защото статистиката отчита само преводете по банков път, но не тези, които се носят на ръка.

  2. БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ САМО КОГАТО БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ Е ПОКОЙНИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *