Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Иво Христов: В САЩ Борисов подписа акта на безусловната капитулация на България

„В САЩ Борисов подписа акт на безусловната капитулация на България от националния й интерес. Без да се пазари, българският премиер хариза всичко българско на Америка, в името на своето оцеляване. Тази среща беше част от големият шлем на Тръмп и големият срам на Борисов. Америка ще ни продава скъп газ, ще строи АЕЦ „Белене“ (ако прецени, че иска), ще доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, ще се сдобие с военноморска база във Варна и директно заявява, че ще продължи и занапред да продава на българската армия от скъпите си и нерентабилни оръжия“, заяви днес евродепутатът Иво Христов в интервю за българските медии.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ:

– Г-н Христов, на 10 декември в Брюксел сте домакин и организатор на кръгла маса на тема „Предимствата и опасностите при въвеждането на мобилните мрежи от 5-то поколение в ЕС“. Ще промени ли радикално 5G мрежата света, който познаваме? Готови ли сме за бъдеще, в което животът ни ще се развива главоломно, а границите ще стават все по-виртуални?

– 5G (мобилните мрежи от пето поколение) ще предизвикат революция в живота на всеки човек. С тях ще навлязат автономните автомобили, дистанционната хирургия и интегрирани системи, така наречените интелигентни градове, интелигентни ферми и прочее. В тях разни елементи ще взаимодействат без намесата на човека. Но 5G буди тревоги сред много еколози и лекари, според които високочестотните вълни на тази мрежа са силно опасни за здравето. Друг голям залог е сигурността на данните. Целта на форума, който организирам, е да се чуят възможностите и опасенията от 5G. Голяма група български експерти ще бъдат мои гости, за да чуят информацията от първа ръка и да могат да задават въпроси.

– САЩ и Китай в момента водят война за това кой да изгради новата 5G мрежа по света. Къде е Европейският съюз в този гигантски конкурентен сблъсък?

– Истинският лидер е Южна Корея, 80% от чиято територия вече e покрита от новата 5G мрежа. Следва я Китай, който е технологично готов и с подкрепата на държавата строи 5G и я продава зад граница. Именно китайска фирма ще прави 5G мрежата на Германия. САЩ се опитват да спрат експанзията на китайците с политически инструменти, защото самите янки още не са напълно готови да се сблъскат с тяхната конкуренция. 5G технологията на американците е много по-несъвършена в сравнение с китайската. Европа изостава. На Стария континент все още няма ясна воля за този технологичен скок, нито достатъчен инвеститорски интерес. Китай агресивно атакува европейския пазар и печели все нови и нови територии от него. Нещо, което много дразни американците.

– Не се ли получава парадокс – новите технологии свързват света по-тясно, а политиците и отделните страни са все по-разделени?

– Точни са тези ви наблюдения. Технологиите се развиват стремително. В политиката забелязваме връщане към протекционизма, консерватизма и суверенизма, след като много развити държави, включително САЩ, усетиха бумеранговия ефект от глобализацията, която сами налагаха доскоро. Днес неолиберализма и глобализацията подриват развития свят, защото се оказа, че бизнесът мигрира там, където има евтина работна ръка. Технологиите свързват, но не обединяват света. Обединението изисква надмогване на егоизма: за да има семейство или приятелство, например, всеки отстъпва от егото си, а за да има съюз на държави, всеки делегира част от суверенитета си. Стихийната глобализация обаче достигна граници, отвъд които държавите не могат да отстъпят, защото има риск да се самоубият.

САЩ на Тръмп, Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин утвърждават държавността си и отхвърлят доскорошната стихийна глобализация като сектантство. Правят го и по-малки държави. Това е обяснима, логична и правилна реакция, но може да е и опасна, защото при изостряне води до конфликти и може да предизвика глобален Армагедон. Свързаният свят изисква глобални регулации, но те пък предполагат надмогване на националното его, за което човешкият род не е готов и няма как да се случи през следващите 50 или 100 години. Така че към момента държавата си остава единствената работеща и надеждна рамка на развитие както за отделния човек, така и за цялото общество. Виждаме, че дори опасностите за климата не могат да ни обединят, а е въпрос на оцеляване за цялата планета. Трябва да започнем от глобален консенсус за климата.

– След срещата в Белия дом премиерът Борисов и президентът Тръмп излязоха със съвместно изявление. Там се казва следното: „Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.“ Вие как тълкувате тези думи?

– „В САЩ Борисов подписа акт на безусловната капитулация на България от националния й интерес. Без да се пазари, българският премиер хариза всичко българско на Америка, в името на своето оцеляване. Тази среща беше част от големият шлем на Тръмп и големият срам на Борисов. Америка ще ни продава скъп газ, ще строи АЕЦ „Белене“ (ако прецени, че иска), ще доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, ще се сдобие с военноморска база във Варна и директно заявява, че ще продължи и занапред да продава на българската армия от скъпите си и нерентабилни оръжия“

България, разбира се, може да си сътрудничи и да развива отношения със САЩ както с всяка друга страна по света. Но превъоръжаването трябва да става след реален конкурс, вносът на газ – в условия на ценова конкуренция. Що се отнася до смяната на горивото на „Козлодуй“, тя крие реален технологичен риск, казват експертите, защото АЕЦ-ът ни е руски, а американското ядрено гориво не отговаря на руския стандарт.

Заявката, че Вашингтон ще ни помага в борбата с корупцията, не се връзва със самия факт, че престъпник като Борисов бе приет в Белия дом, макар и само за да подпише, каквото му наредят. За съжаление, отношението на Запада към България е като към брашнен чувал за изтупване. Политическите елити от Брюксел до Вашингтон предпочитат да си имат работа със зависими лидери. Затова и точно Бойко Борисов ни управлява вече 10 години. В това отношение за Запада той е незаменим.

Вчера Путин се изказа неласкаво за Борисов. Директно го обвини, че умишлено бави строежа на „Турски поток“. Русия правеше реверанси към Борисов в името на „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“, а сега разбира, че след аферата с „Южен поток“, сега той пак я е излъгал. Така ще е, докато не си върнем държавния суверенитет и не излезем от блатото на корупцията. Докато не се превърнем в реално функционираща демокрация, за да си възвърнем авторитета на надежден контрагент на всеки външен партньор. Само така ще намерим своето равновесно положение.

– Споменаването на срещата в Белия дом веднага ми дава повод за следващия въпрос: новият американски посланик в София Херо Мустафа заяви, че спрямо корупцията в България Вашингтон е готов да приложи „зъби“, като имаше предвид строги закони, отказ от издаване на визи. Какви мерки е готов да приложи Брюксел спрямо държави с масова и ненаказана корупция?

– Засега не знам Брюксел да е заявил някакви намерения в тази посока. Комисията Юнкер покровителстваше българската корупция с щадящите оценки по мониторинга. Да се надяваме, че Фон дер Лайен ще е принципна, но предстои да видим.

– Около Истанбулската конвенция тези дни отново се разгоряха бурни спорове, отключени и от резолюцията на Европейския парламент с призив документа да бъде ратифициран. Как си обяснявате този натиск? Не се ли разбират аргументите на България? Имат ли право отделните страни на собствени съображения, на свобода на избора? Не генерира ли подобен натиск допълнителен евроскептицизъм?

– Гласувах против резолюцията на ЕП Истанбулската конвенция да стане документ на ЕС. Това е силов подход, при положение, че конвенцията не е приета в няколко държави. Да оставим настрана, че в останалите не дава резултат. Прочит на конвенцията ще убеди всеки, че тя създава бизнес за НПО. Толерантността и отказът от насилие се възпитават в семейството и с хуманистичното образование (духът му въобще е напуснал училищата), а не с нов поглед върху пола. Що се отнася до практичните мерки за защита от насилие, като защитените центрове например, те могат да се изградят и без да се възприема конвенцията, стига да има воля.

– Границите са отворени, тухлените стени ги няма вече 30 години. Българите обаче сякаш живеем в затворен свят, където особеностите на българския политически живот стигат до нас от чуждите медии. Защо България изглежда различна отвън? Разпознават ли се българските проблеми на ниво Европейски парламент?

– Родните медии отдавна абдикираха от мисията си, продадоха се. Така се стигна до скорошния абсурд да  превърнат капитулацията на Борисов пред Тръмп в триумф. Нашите медии отразиха тази среща с коментари за химията между двамата лидери, за физиката, зъ биологията помежду им и анализираха езика на тялото. И никой и дума не обели и дума, че на срещата в Белия дом Борисов продаде България и хвърли националния й сивурунитет на боклука. При това положение, нормално е да научаваме новините за себе си отвън. За съжаление, българските проблеми се задушават от институциите и медиите още в България. Помните, че Фон дер Лайен дори не успя да чуе въпросите на българските журналисти, които бяха лишени от микрофони. Европа е зле информирана, но все пак е наясно, че имаме проблеми със законността и корупцията.

– Вие говорите за „морално оздравяване“. В последния си политически анализ за ноември ИСА прави извод, че има нужда от „морална революция“. Очевидно мислим в една посока. Но коя е според Вас първата стъпка за моралното възраждане, за връщането на етиката в политиката и управлението?

– Никой не може да свърши работата на българския гражданин. Той трябва да осмисли отговорностите си, да протестира, да гласува, да надмогне сеирджийството и да се превърне в актьор на собствения си политически живот. Всеки на своето ниво. Един като избирател, друг като активист, трети като политик. В национален план е необходимо неотложно оздравяване на избирателната система, прочистване на изборните списъци от фантоми, въвеждане на машинното гласуване и международен мониторинг на следващите избори, защото ние вече не избираме своите управници. Огромен брой бюлетини се унищожават, манипулациите са поголовни, както показа местният вот. След оздравяването на избирателната система трябва да мислим за нова конституция. Това е личното ми убеждение.

– Президентът Радев подписа указа за главния прокурор. Очаквано за Вас?

– Конституцията го задължава да го стори. Затова и считам, че ни трябва нова конституция. Сегашната вече прояви всичките си слабости и не може да бъде санирана.

– Краят на годината наближава. Ако трябва да отправите положително послание, какво ще е то?

– Има други, които са завеждащи по възторга. Предпочитам да се придържам към истината и фактите. Време е да спрем да чакаме неволята. Да заложим на волята. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Иво Христов: В САЩ Борисов подписа акта на безусловната капитулация на България

 1. Анонименп Отговор

  07.12.2019 в 1:35

  ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМОЖНО САМО ЕДИНСТВЕНО ОТ ОТ БРАТСКА РУСИЯ НАТО И ЕС СА УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ

 2. Иван Отговор

  07.12.2019 в 1:49

  С много от тезите на г-н Христов съм съгласен, но никога няма да застана до него, заради пробутването му за депутат в ЕП. Този човек загуби уважението ми за винаги.

 3. Владимир Отговор

  07.12.2019 в 14:13

  Поредният охранен празнодумец

 4. Анонименп Отговор

  08.12.2019 в 0:02

  СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В РАЗСТРЕЛА НА БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И МАЛОУМНИЯ ЦВЕТАНОВ

 5. АННА Отговор

  08.12.2019 в 23:09

  КОГАТО 90 % ОТ НАРОДА МИЗЕРУВА И ГЛАДУВА, ДАЛИ ЩЕ МУ БЪДЕ ДО 5G..трябва по някакъв начи да се разбере каква е истината в България..без хвалби, реалното положение …изключвайки и разобличавайки глупостите и хвалбите на Борисов !! Той унищожава България !!! Г-Н ХРИСТОВ, ДА НАМАЛИ ДИПЛОМАТИЧНИЯТ „ТОН“ И ДА УВЕЛИЧИ И ГОВОРИ ЗА ….ИСТИНАТА !!!

  • хгф Отговор

   09.12.2019 в 20:37

   Анно,5G е технология,която убива хора посредством микровълнова война или може да причини болести каквито собсвениците поискат,много държави вече са забранили 5G,kакво ще ядеш,след като те убият?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *