Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

За Латинска Америка Русия е по-желан партньор от САЩ

Среща на американските министри на отбраната завърши със скандал. Трите водещи страни на континента – Бразилия, Аржентина и Мексико – отказаха призива на САЩ да осъдят Русия. Домакинът на срещата, бразилският лидер Жаир Болсонаро, по-рано прогнозира победа за Москва в украинския конфликт. Това означава ли, че Москва има солидни съюзници в съседство на САЩ отвъд океана?

Аржентина, Бразилия и Мексико отказаха да се присъединят към позицията на другите страни от континента, които осъдиха руската специална операция в Украйна. Това следва от декларацията, приета в четвъртък в края на 15-ата Конференция на министрите на отбраната на Америка (КМОА), проведена на 25-29 юли в бразилската столица. Вместо да критикуват Русия, Аржентина и Бразилия дадоха да се разбере, че само ООН е „платформа, която има правомощия за разрешаване на конфликта в Украйна“. Мексико от своя страна се присъединява към мнението на Аржентина и Бразилия за ролята на ООН, като добавя, че ситуацията в Украйна изобщо не е от компетенциите на КМОА.

Други американски държави обаче си позволиха да обвинят Русия само в доста мека форма. „Конфликтите по света, като нахлуването в Украйна и актовете на насилие, извършени от въоръжени групи, които тероризират населението на Хаити, не са законни средства за разрешаване на спорове“, гласи декларация, гласувана от 13 представители. В същото време всички те изразиха надежда „за скорошно мирно решение“.

И само осем министри на отбраната настояха да се включи бележка под линия, в която те „категорично осъждат“ действията на Русия. Това са Хаити, Гватемала, Доминиканската република, Канада, Колумбия, Парагвай, Еквадор и накрая самите САЩ.

КМОА се събира на всеки две години. Първата такава среща се състои през 1995 г. в САЩ. Общо представители на 34 държави участват в работата.

„Това не е първият път, когато Латинска Америка отказва да се присъедини към антируските санкции. Между другото, опитът на Вашингтон да въвлече тези държави в санкции, както и бягството от Афганистан миналата година, в много отношения отвориха очите на управляващите елити на Латинска Америка за това, което се случва в самите САЩ”, коментира заместник-директора на Института за страните от Латинска Америка Виктор Сударев.

Настоящият президент на Аржентина Алберто Фернандес по същество следва курса, който неговият предшественик генерал Хуан Доминго Перон заложи още в средата на ХХ век, смята експертът. „Основните цели на перонизма са развитие в рамките на икономическа автаркия, политическа независимост от САЩ и отхвърляне на западния неолиберализъм. Това е третият път между западния капитализъм и съветския социализъм. Фернандес, подобно на мексиканския президент Андреас Мануел Лопес Обрадор, са глави на държави, които са се превърнали в регионални сили. Те влязоха в Г-20. Тяхното влияние избухна отвъд западното полукълбо. Мексико си сътрудничи активно с Русия в рамките на АТИС. Въпросът за присъединяването на Аржентина към БРИКС вече е решен тази година “, посочва специалистът.

„През февруари, в навечерието на специалната операция, бразилският президент Жаир Болсонаро пътува до Москва. Резултатът от посещението беше, че Бразилия остава основният партньор на Русия в Латинска Америка с търговски оборот от 7 милиарда щатски долара. След това Болсонаро помоли Владимир Путин да помогне за изграждането на ядрена подводница, до голяма степен защото тя беше отказвана на Бразилия във Вашингтон от десетилетия. Жаир Болсонаро иска да бъде преизбран на президентските избори, насрочени за есента. Следователно той печели политически точки, колкото може, разширявайки фронта на своите поддръжници “, обобщава Сударев.

В скорошно интервю за Си-Ен-Ен Болсонаро даде да се разбере, че в конфронтацията с Русия Украйна е обречена на поражение. Президентът направи аналогия между настоящите събития и въоръжения конфликт за Фолклендските острови през 1982 г., като намекна, че Украйна влиза в ролята на Аржентина, която след това отстъпи островите на Великобритания: „Това предстои. Съжаляваме, има неща в живота, които причиняват болка и вреда, но това трябва да се разбере”, заяви той.

Но не се заблуждавайте от илюзията, че Аржентина, Бразилия и Мексико пряко подкрепят Русия, по-правилно би било да се каже, че те се опитват да поддържат известен баланс, казва Виктор Хейфец, професор в катедрата по теория и история на международните отношения в Университета в Санкт Петербург.

„Всички тези три държави през март подкрепиха резолюция на ООН, осъждаща действията на Русия. Същата Аржентина гласува за спиране на членството на страната ни в Съвета по правата на човека. Но в същото време и трите страни смятат за неправилно налагането на едностранни санкции. И трите претендират за статут на независими играчи. Ето защо техните министри на отбраната не започнаха да говорят сега с нови упреци срещу Русия “, обясни експертът.

„Що се отнася до отношенията на трите страни с Русия, досега те са чисто икономически и се развиват доста равномерно. Като цяло Бразилия е най-големият ни партньор в Латинска Америка. Аржентина е в челната петица и също обяви желанието си да се присъедини към БРИКС“, добави Хейфец.

„Всяка от тези страни има свои собствени интереси по въпроса за сътрудничеството с Москва. И те не искат да загубят тези възможности “, обясни Николай Калашников, експерт по Латинска Америка. „Те няма да получат нищо за това, защото САЩ не са в състояние днес да ги ритат и да им налагат санкции. Вашингтон е заинтересован да привлече идеологически държавите от Латинска Америка към себе си в конфронтацията с Русия. Силовият натиск сега е просто невъзможен “, смята Калашников.

Събеседникът отбеляза, че всяка от трите държави преследва лични интереси. „В своята външна политика Мексико се придържа към принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави. Това се проявява както в отношенията със съседите, така и с Русия. Те не ни подкрепят във всичко, но що се отнася до вътрешните работи, не се месят. И така тълкуват провеждането на операцията в Украйна“, обясни експертът. Що се отнася до Болсонаро, той изглежда лично симпатизира на Путин, смята Калашников.

Веднага след признаването на независимостта на ДНР и ЛНР Организацията на американските държави буквално надраска декларация, осъждаща Русия. Но същите Аржентина и Бразилия, както и Боливия, Уругвай и Салвадор отказаха да подпишат резолюцията. Има мнение, че причините за този празник на непокорството трябва да се търсят в дълбините на американското минало, като се започне от Доктрината Монро. Същността ѝ е проста: „Америка за американците“. Тази доктрина превръща латиноамериканския свят в задния двор на Вашингтон. При Обама „доктрината“ беше официално премахната. Но всъщност нейните принципи са свещено пазени: двете Америки трябва да имат само един собственик, тоест е жандарм.

Неслучайно, говорейки на конференцията КМОА, шефът на Пентагона Лойд Остин този път имаше много да каже за „авторитарните сили“, които „работят за подкопаване на стабилния, отворен, основан на правила международен ред“ в Латинска Америка. Остин явно е имал предвид Китай и Русия.

Въпреки че САЩ, заедно със своите съюзници, се опитват да създадат илюзията, че целият свят е солидарен с Украйна, всъщност повечето страни отказват да помогнат на Киев. Много държави в Азия, Африка и Южна Америка поддържат отношения на доверие с Москва, като се противопоставят на призивите на Вашингтон да се присъединят към антируските санкции.

Струва си да се отбележи, че други страни от Латинска Америка организираха антиукраински демарши онзи ден. Така на 20 юли заместник-министърът на външните работи на Парагвай Раул Кано заяви, че на президента на Украйна Зеленски е отказана реч на друга конференция – на срещата на високо равнище на Търговската организация на Южна Америка МЕРКОСУР.

Терминът „проруски“ е неприложим към политиката на страните от Латинска Америка, тези страни действат в собствен интерес, подчертава Сударев. „Бразилия и другите страни в региона виждат много добре до какво води реалната политика на Вашингтон. Той искаше да присъедини Латинска Америка към наказателните мерки срещу Русия, да я присъедини като младши сателит без права, но получи груб отказ. Последната среща на министрите на отбраната показа, че военното сътрудничество между Латинска Америка и САЩ, което продължава дълги години, е обречено на избледняване“, прогнозира експертът.

Альона Задорожная

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за За Латинска Америка Русия е по-желан партньор от САЩ

  1. Колев Отговор

    31.07.2022 в 19:12

    Радвам се, че материалът е поместен и в Поглед-„Русия се оказа по-привлекателна от САЩ за Латинска Америка“ Светът не е забравил мизерната война за Фолкленските(Малвински) острови, където колониалната алчност на Ингилизите, с подкрепата на САЩ, показа зъбите си за кой ли път. Светът започна да вижда огромната разлика в поведението на най-мръсната колониална сила на 20-ия век и САЩ и Русия. И не само Латинска Америка, цяла Африка не е забравила колониалното робство наложено от все тоя Запад, който години наред се обогатяваше от ресурсите на този континент. Истината е, че и Африка прогледна, само ние сме верни на своята робска ТЪПОТА, след вече две национални катастрофи. Сега си подготвяме третата, от която може и да не излезем, щото както Щатите уважиха искането на Турция да си съсипем армията, така ще уважат и желанието и, ако рече да си върне територията, която омразната Русия им отне след пет века господство.

  2. Анонимен Отговор

    01.08.2022 в 10:40

    ГОСПОДИ БДИ И ПАЗИ БРАТСКА РУСИЯ ТЯ Е НАЙ СВЯТА НА СВЕТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *