Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна и в Света!

Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й запаси. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Изявлението на президента на САЩ Джо Байдън от 10 май за необходимостта от намиране на възможности за износ на 20 милиона тона зърно от Украйна съвпадна с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще плаща за западните оръжия с пшеница. Всъщност самите американци провокират продоволствена криза в Украйна, като я лишават от зърнените й резерви“, каза дипломатът, коментирайки ситуацията с продоволствената сигурност в контекста на изявления на официални представители на западни държави за предполагаемото „блокиране“ на Черно море“.

Тя подчерта, че САЩ и ЕС говорят за намеренията си да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в рамките на 2,5 месеца, уж за транспортирането им до африканските и близкоизточните страни, за да се предотврати продоволствена криза. „В действителност обаче зърното се транспортира до складове в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни маршрути за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва и Румъния“, допълни представителят на МВнР.

Ситуацията на хранителния пазар

Руската страна отбелязва, че в момента на световния пазар на храни се развива „тревожна ситуация“ поради проблеми с доставките на селскостопански продукти, заяви Захарова. „Ние, като най-големият доставчик на пшеница на международните пазари, сме изключително притеснени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специалната военна операция и да обвинява Русия, че блокира чужди кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно безпочвени“, продължи тя. „Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специалната военна операция на Русия в Украйна. Мерките за справяне с пандемията доведоха до сериозно прекъсване на веригите за доставки и значително увеличение на цената на услугите за транспортиране на храните в света.“

Според дипломата експертите на ФАО многократно са отбелязвали, че цените са достигнали рекордно високо ниво до февруари 2022 г. „Така че от 2019 г. до февруари 2022 г. индексът на цените на храните се е увеличил с почти 50%. Това се случи не по вина на Русия, а поради пандемичната парична емисия, високите цени на енергията, торовете и други селскостопански ресурси“, добави тя.

Катализатор на кризата

Както подчерта представителят на външното министерство, антируските санкции на Запада, довели до разкъсване на връзките в областта на глобалната логистика и транспортна инфраструктура, се превърнаха в „основен катализатор“ за съществуващите негативни тенденции. „САЩ и ЕС забраниха на кораби под руски флаг да използват бреговата им инфраструктура. Най-големите каргопревозвачи в света се присъединиха към санкциите срещу Русия, техните кораби не посещават руски пристанища. Морското търговско пристанище Новоросийск е включено в ЕС списък на санкциите, чрез който се доставя до 50% от руското зърно. ЕС въведе квотен режим за внос на торове“, каза тя. „Всичко това, заедно със санкциите за транспорт на стоки от Русия, трудности при заплащането на доставки, забранени транзакции и митнически проблеми, доведоха през март до намаляване на доставките на руски торове в страните от ЕС с 40%.“

В резултат на това цените на пшеницата, царевицата и ечемика, които вече бяха рекордно високи, се повишиха още повече. „Според ООН през март 2022 г. цената на хранителните продукти надвишава миналогодишната цифра с 24%, а в страните от ЕС цената на пшеницата скочи със 70% за този период“, припомни Захарова.

Неоснователни обвинения

Дипломатът коментира и изявленията, направени предния ден от официални представители на чужди държави за предполагаемото „блокиране“ на чужди кораби от руски военни във водите на Черно и Азовско море. Тя подчерта, че съответните изявления „не отговарят на действителността“.

„Пристанището в Мариупол поднови работа, след като военните на Русия и Донецката народна република получиха контрол над него, фарватерът беше деблокиран, бяха създадени условия за напускане на корабите“, отбеляза тя. Руските въоръжени сили ежедневно от 8.00 до 19.00 часа откриват два морски хуманитарни коридора. В черно море има изход от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южен в югозападно направление от териториалното море на Украйна, като е открит коридор с дължина 80 мили и широчина 3 мили.  От 25 май функционира и коридор в Азовско море. Дължината му е 115 морски мили, ширина за движение – 2 мили“.

В същото време властите в Киев, според Захарова, отказват да си сътрудничат с представители на чужди държави и корабособственици, за да осигурят безопасното излизане на блокираните кораби, всъщност „вземайки тях и техните екипажи за заложници“.

Съвестен партньор

На фона на настоящата ситуация Русия, както отбеляза дипломатът, продължава да бъде „отговорен участник в световния пазар на храни“. „Възнамеряваме да продължим да изпълняваме добросъвестно задълженията по международни договори по отношение на експортните доставки на селскостопанска продукция, торове, енергийни носители и други критични продукти. Ние добре осъзнаваме важността на подобни доставки за осигуряване на социално-икономическата стабилност на различните региони на света“, в заключение казва Захарова.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *