Заради Украйна САЩ остават без Оръжия!

6

На САЩ им привършват парите и оръжията, за подкрепа на Украйна. За да разреши въпроса за финансирането на режима в Киев, Байдън поиска 40 милиарда долара. Е, отпечатването на няколко нови тона рязана зелена хартия може пак да свърши работа на американците, въпреки че за разлика от друг път това упражнение ще нагнети инфлация в самата Америка. Пари ще напечатат, но няма да им се получи с оръжията.

Американските запаси от стратегически оръжия, подготвени в случай на война със сериозен враг, се изчерпват и няма да се попълнят бързо. „Войната в Украйна изтощава американския арсенал. Западните съюзници са изправени пред нелек избор: да изпратят още оръжия в Киев или да си оставят запаси за собствена защита“, каза Хал Брандс, професор в университета „Джон Хопкинс“ в САЩ.

Една трета от всички запаси на САЩ от противотанкови ракети “Джавелин” вече са изчерпани. При това без въпросните ракети да повлияят съществено на оперативно-тактическата обстановка в театъра на военните действия в Украйна.

САЩ не могат повече да доставят на Украйна противотанкови ракети, „без да оставят собствените си арсенали сериозно изчерпани. А в същото време може да отнеме месеци или дори години, за да увеличат значително тяхното производство“, твърди “Блумбърг”.

През последните 20 години американската противовъздушна отбрана буквално рухна. Производството на “Джавелин” в Америка се срина от 10 000 на 2 000 броя годишно. Ще са необходими години, за да се възстанови производството им в стария мащаб. Докато Америка се фокусира върху доставките си на оръжия в Украйна, военните анализатори „изучават уязвимата и остаряла ракетна база на Америка, като обсъждат предизвикателствата на подготовката на стари производствени мощности за посрещане на неочаквани нужди от военновремево производство“. Малко хора знаят, че противотанковите ракети “Джавелин” и зенитните ракети “Стингър” се поддържат от остаряла и ненадеждна производствена база и инфраструктура, пълни с потенциални уязвимости и проблеми с доставките.

Така например фабриката, в която се произвеждат бойните глави за “Стингър” и “Джавелин” в град Мидълтън в щата Айова е построена през архаичната 1941 г. и оттогава никога не е била модернизирана и не е получила нито цент инвестиция. Компанията широко използва ръчен труд заради спецификата на произвежданите изделия. След поредица от аварии и експлозии фабриката започна да се реконструира, но тази работа няма да приключи скоро.

Още по-лошо е положението със самите “Стингър”. Корпорация “Рейтеън”, която ги произвежда, съобщава, че през последните 18 години Пентагонът не е купил нито един “Стингър” от тях. Много компоненти за тези ракети вече не се предлагат на пазара, така че дори физическата възможност за замяна на почти две хиляди “Стингър”, изпратени в Украйна, в момента не е възможна. Главният изпълнителен директор на технологичния отдел на “Рейтеън” Грег Хейс казва, че компанията трябва да преработи електрониката и главата за самонасочване на ракетата и не очаква Пентагонът да направи поръчки за попълване на доставките на “Стингър” тази година.

Хелън Лорд, висш служител на Министерството на отбраната на САЩ, смята, че ситуацията със “Стингър” е дори по-лоша, отколкото я рисува шефът на “Рейтеън”. Една четвърт от всички запаси от тези комплекси вече са изпратени в Украйна. „Това е сериозна заплаха за нашата сигурност“, казва тя. Според нея Пентагонът няма да може да попълни запасите от ракети „през следващите няколко години“. Хелън Лорд смята, че Америка ще се нуждае от поне пет години, за да възстанови запасите от противотанкови ракети “Джавелин”. Главният изпълнителен директор на Съвета за професионални услуги Дейвид Берто се съгласява, като отбеляза, че Пентагонът не е подписал нито един договор през последните два месеца за попълване на запасите от оръжия и военно оборудване, които са станали оскъдни поради подкрепата за Украйна.

Отбранителното лоби на САЩ сега сълзливо моли Държавния департамент за спешни мерки за стимулиране на военно-промишления комплекс. Сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, призова администрацията на Байдън да наложи Закона за военното производство, като казва, че запасите от оръжия са свършили: „Изгубихме много време. Шкафът е празен.“ „Пригответе се за ракетен глад в случай на битка с голяма сила“, предупреждава проф. Хал Брандс американското правителство. Той признава, че администрацията на Байдън не е била подготвена Украйна да харчи американски оръжия с такава скорост: „Президентът Джо Байдън никога не е планирал война като тази – с огромен разход на боеприпаси и интензивно изчерпване на ключови военни запаси“, смята професорът. Според “Блумбърг” ВСУ губят всеки ден седмични доставки на оръжия и боеприпаси. Тоест, според изчисленията на стратезите на Пентагона количеството оръжия, което би трябвало да е достатъчно за успешна отбрана за една седмица, се изстрелва (или унищожава от руската армия) за един ден. И инициативата все още е на страната на руската армия.

Анализаторите на “Блумбърг” са принудени да признаят, че по-голямата част от американските оръжия се унищожават от прецизно насочвани ракетни удари на руските сили. Това поставя страните от НАТО пред труден избор: да увеличат доставките за Украйна или да ги ограничат, така че на самите тях да им остане поне нещо за собствена защита, при евентуален пряк военен конфликт с Русия или Китай. Освен това, предвид хода на боевете в Украйна, САЩ няма да издържат подобен конфликт, заключва списание “Нешънъл Интерест”.

В крайна сметка: два месеца локален конфликт в Украйна изсмукаха запасите от оръжие на колективния Запад. Страните от НАТО вече единодушно отказват да изпращат модерни оръжия в Украйна, като за да се отчетят все пак, изкупуват запаси от стари съветски оръжия по целия свят. Здравият разум на администрацията на Байдън е под въпрос, след като харчи астрономически суми и продължава да отпуска от оскъдните си запаси от оръжия и боеприпаси за Украйна, когато икономиката на САЩ вече навлиза в страховита рецесия. Освен това всички тези разходи нямат ни най-малък смисъл и по друга причина – всички оръжия, доставени на Киев, са методично унищожавани от високоточните руски оръжейни системи, а руската армия продължава да държи стратегическата инициатива.

Владимир Прохватилов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

6 КОМЕНТАРИ

  1. Щатите няма от какво да се страхуват, такива противотанкови оръжия на тяхна територия не им трябват. Не им трябва и на Европа, Русия няма да гони никого по тяхната територия.Важното за нас е, че Щатите са потънали в огромна енергетична криза, каквато не са виждали от половин век.“Très grave crise énergétique aux États-Unis“ И да чакаме газ и петрол от там е абсолютна заблуда. У нас съвсем скоро може не само да има непознати цени на бензина, може въобще да липсва по бензиностанците и тогава като абсолютни дебили отново ще търсим някой да ни спасява, щото освен бензин, ще липсват и храни и всичко останало.Така че да зареждаме домовете си с евроатлантически ценности и газ поне за газовите лампи, щото и тока ще започне да липсва. Ами не искаме нито руски газ, нито петрол, нито ток с техния уран, просто да се откъснем от Русия за винаги, щото това проповядва и нашия Иванчо Костов.

  2. Един жесток пример, не друг а един от най-големите ненаказани престъпници-Иван Костов се афишира като ортодоксален натовец,инпрегниран с толкова омраза към Русия, колкото ще съберем в целия ДБ състав.
    Иван Костов: „Русия е агресор, не го ли разбираме? Какъв полубатальон ще правим – несериозно е“ „Иван Костов: Русия няма как да победи, тя просто трябва да напусне Украйна, но това може да отнеме години““ Иван Костов предупреди за лавина от избори, ако няма колективен отговор срещу Русия“ Този, който продаде Лукоил на Русия, този, който сложи началото на разпродажбата на националните активи. Резултатът от неговия труд, сега БГ е потънала в милиардни дългове. И този абсолютен ИЗРОД ни наставлява,не затвор, а нещо повече заслужава.Делото на Юда бледнее пред неговото. Юда е предал своя учител, този изрод продаде целия си народ.

  3. Глупости
    САЩ си изчистват складовете и заводите от стари оръжия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *