Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Започна ли войната? Бежанци и полиция се сбиха на унгарската граница

бежанци биткаБежанци и полиция се сбиха на сръбско-унгарската граница.

Унгария затвори граничния си пункт със Сърбия и издигна висока ограда, като отказа да допусне и един емигрант. Събралата се тълпа атакува с камъни, шишета с вода и димки. Полицията и военните насочиха водни струи и сълзотворен газ. Мъжете изтикваха пред себе си като щит жените и децата, а след това ги посочиха като жертви на насилие.

Унгария обаче е втвърдила позицията си и не иска да пусне никого. В стълкновението са ранени над 20 унгарски гранични полицаи и им е оказана медицинска помощ. Сърбия също изпрати подкрепления и успя да изтика тълпата в зона, която е до самата граница и да осигури храна и вода на хората, които напират да влязат в ЕС и да отидат в Белгия или Германия, като по пътя се бунтуват срещу унгарците.

Близо 5000 души снощи пък стояха в Одрин и са опитваха да атакуват граничната бразда с България. Там също бе засилено полицейското присъствие. Емигрантите нямат визи, нямат редовни документи и по закон не могат да влязат в която и да било страна. Когато не ги пуснат обаче, те стават агресивни и налитат на бой. .

Напрегната е ситуацията и в Хърватия. Бежанският поток се насочи натам,  след като Унгария безкомпромисно и твърдо затвори границата.

В Хърватия също избухнаха сблъсъци между полицията и имигрантите.  Унгарските власти пък са задържали 29 души по време на сблъсъците. Оказало се, че единият от тях  е издирван като съучастник  в терористична дейност.
Сърбия пък призова  призова ЕС да реагира, защото унгарците пуснали сълзотворен газ, а това било нехуманно отношение и е в в пълен  разрез с европейските ценности.
ЕК се събира спешно днес да реши какво да прави по въпроса с бежанците, тъй като ситуацията бавно започва да излиза извън контрол.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *