Ескалация, Сблъсъци между Косовските Сърби и силите на КФОР (НАТО) – Стреля се на Месо, Хвърлят се Гранати

8

Лавров: Голяма експлозия се очертава в сърцето на Европа

Напрежението между протестиращите косовски сърби и силите на КФОР нараства през последните часове.

Водените от НАТО мироопазващи сили КФОР се опитаха да разпръснат протестиращите сърби в гр. Звечан, Северно Косово с шокови гранати и сълзотворен газ, а придружаващата ги косовска полиция откри огън с бойни пистолети и рани тежко двама от протестиращите сърби. Ситуацията ескалира и прерасна в истинска война.

Протестиращите отговориха със залп от камъни, бутилки и коктейли „Молотов“ по войниците, но бързо бяха отблъснати на няколкостотин метра от сградата на община Звечан, предаде АФП.

Съобщава се за ранени и от двете страни, а протестиращите обявиха, че ще се събират всеки ден, докато служителите на реда от косовската полиция и администрация не напуснат населените изцяло със сърби общини в Северно Косово. 40 войници от силите на КФОР и над 100 сърби са ранени, някои от тях тежко.

Силите на КФОР и косоварската полиция разпръснаха протестиращите сърби в Северно Косово с действия, близки до военните. СНИМКИ:

Два журналистически екипа от Прищина съобщиха, че протестиращите са нарязали гумите на автомобилите им и са ги напръскали със спрей.

Миналата седмица седмица в няколко общини в Северно Косово избухнаха сблъсъци заради действията на властите в Прищина, които буквално окупираха Северно Косово, премахвайки сръбската администрация и заменяйки местните сръбски полицаи с албански. Причината бе отказът на етническите сърби да участват в местните избори през април и да признаят резултатите от тях. Косовската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне сръбските протестиращи в селищата из цялата област.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовското правителство да тушира ситуацията. Което означава само едно – подкана към Прищина да се саморазправи с косовските сърби. В отговор президентът на Сърбия Александър Вучич приведе армията на страната в пълна бойна готовност и нареди на нейните части да се придвижат до границата с Косово. Той заяви, че Прищина се стреми да изсели сърбите от Северно Косово, заплашвайки ги с геноцид.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Кения, също взе отношение по темата, като заяви, че „сърбите в Северно Косово се борят за правата си“.

„Голяма експлозия се очертава в сърцето на Европа, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия“, каза Лавров, визирайки интервенцията на НАТО срещу Белград през 1999 г., която заложи бомба със закъснител между сърбите и албанците. 40 войници, участващи в ръководената от НАТО мироопазваща мисия КФОР в Косово и 5-ма албански полицаи са били ранени при сблъсъците със сръбските протестиращи днес, които настояват за отстраняването на наскоро назначените за кметове на техните общини етнически албанци.

„Докато противодействаха на най-активните крайни части на тълпата, няколко войници от италианския и румънския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани нападения и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния вследствие на експлозията на запалителни устройства“, се казва в изявление на КФОР.

НАТО категорично осъди „непредизвиканите нападения“ срещу войниците на КФОР и добави, че „подобни нападения са напълно неприемливи“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

8 КОМЕНТАРИ

 1. НАТЮ е частната армия на Чифутската мафия.
  Еврейските свине няма да ни оставят на мира докато не ни ликвидират.
  ***
  ***
  В книгата си: „Вие, гоите“, евреинът Морис Самюил заявява:
  „Ние евреите, ние сме разрушители и ще останем разрушители. Нищо, което можете да направите, няма да отговори на нашите изисквания и нужди. Завинаги ще унищожаваме, защото искаме наш собствен (еврейски) свят“.
  ***
  ***
  “We Jews, we are the destroyers and will remain the destroyers. Nothing you can do will meet our demands and needs. We will forever destroy because we want a (Jewish) world of our own” — You Gentiles by Maurice Samuel.

 2. Съгласно резолюция 1244 на ООН, ако не се лъжа, събската армия може да влезне в Косово напълно законно и да потуши безредиците. Казвам го накратко. Дългата формулировка не я помня. Това обаче би означавало сблъсък с така нарешените миротворци – КФОР, които до един са от армиите на НАТО. Следователно избухване на война срещу НАТО. Е, все пак Сърбия няма възможностите на Русия, затова и Вучич плаши гаргите и не смее. Вучич пробва номерата на Тито да суче от две цици мляко, ама в днешно време не се получава, както по времето на СФРЮ. Друг е върпосът, че Сърбия не е получила никакви гаранции от Русия, че тя ще се намеси на страната на сърбите. Уж Сърбия е верен съюзник на Русия, ама руснаците не си защитават така агресивно интересите по света, както отвъдокеанските дегенерати. Средното поколение и по-възрастните помним много добре през 1999г. какво направи НАТО с Югославия и нашата страна каква позиция зае начело с Костов, Стоянов и Михайлова. Помним и бездействието на Русия. Маршът на руските миротворци от Босна за една нощ до Прищина смая тогава европендахулите, но руският политически елит не се възползва от тази ситуация, а с лека ръка затри подвига на своите войници.

 3. Жорко, много е лесно да се критикува кой да е от тези страни, които са мачкани последователно от САЩ. По време на събитията в Косово, Русия беше с вързани ръце,а такива като нас се подложиха като улични проститутки. Огромната американска военна база Бондстиил подържа единствено своя диктат с т.н. КФОР, където има за цвят и войници от европейски страни.Там можеше да има и българи.

 4. ЧИФУТИТЕ ПОДГОТВЯТ И ОЩЕ ЕДНА БРАТОУБИЙСТВЕНА Т.Е. МЕЖДУ БЪЛГАРИ СРЕЩУ БЪЛГАРИ.ВАЖНОТО Е ДА СЕ УНИЩОЖИ ХРИСТИЯНСТВОТО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *