Елена Йончева: При честни избори ГЕРБ ЩЕ ЗАГУБЯТ КАТАСТРОФАЛНО!

7

„ГЕРБ нямат шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално“, заяви пред БНР говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото „ГЕРБ не е политически субект, а шайка – организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс всъщност е най-малкият им грях.“

Елена Йончева заяви, че ГЕРБ са погазили Изборният кодекс и демократичните права на българските граждани: „Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава народът щеше да влезе в парламента. Ситуацията е взривоопасна!“.

Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г., но вече 5 години ГЕРБ отказват да го въведат.

Машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите, категорична е журналистката. Тя обясни, че през 2017 г. 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели. Манипулацията е елементарна- някой от комисията удължава чертичка от кръстчето, която да излезе от квадратчето и така бюлетината става невалидна.

„Докато с машинно гласуване това няма как да се случи. Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Но там е работата, че интерес от машинното гласуване имат само партиите, които няма да участват в изборните машинации“, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“.

Тя коментира и че избирателните списъци трябва да се изчистят: 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и в България – затова има опасност с техните регистрации да се злоупотреби.

Йончева акцентира и върху следното: В Изборния Кодекс ясно е написано, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората да могат да видят дали „случайно“ някой не е гласувал от тяхно име. Вече 10 години обаче ГЕРБ отказват да направят този списък, за да могат да използват тази възможност за манипулации“, заяви тя.

Левицата настоява и взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство от 2/3. „Това правило обаче пречи на ГЕРБ да манипулира изборите, затова те избраха решенията да се взимат с мнозинство от 50+1 %. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично и е още едно доказателство, че тези хора се опитват да спечелят изборите чрез измама“, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“.

Йончева допълни, че с промените от онзи ден ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. „Стъпка по стъпка Борисов и шайката му орязват правата на гражданите и създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да получат още по-големи възможности за манипулации? Няма друга логика и българските граждани го виждат“, каза тя.

„Всяка година от България изтичат 11 милиарда евро заради корупция. Това не е извод на БСП, а е направен от групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия“, посочи Йончева.

Тя изтъкна, че въпреки влизането на България в Европейския съюз преди 10 години, от тогава насам чуждестранните инвестиции са спаднали 11 пъти, а само през 2018 г. са спаднали с 40% спрямо предходната 2017 г. Въпреки помощта на Брюксел, за 10 години България се срина на дъното по всички европейски показатели. И то не само в ЕС, а в цяла Европа, обобщи тя.

Йончева отбеляза, че причините за отдръпването на чуждестранните инвестиции, според доклад на Световната банка, са три – корупцията, липсата на предвидимост и лошата съдебна система.

„Само през януари 4 фабрики затвориха и отидоха в Румъния, където средната заплата е вече двойно по-висока от нашенската“, каза още Йончева.

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

  1. Това вече и олигофрените го разбраха само че кво от това и какво може да се направи като всички и всичко е тяхно.., а другите вече не ги интересува нищо сякаш си чакат доброволно края…

  2. МОЖЕ ДА СЕ СТРЕЛЯ ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПАСЕНИЕ ОТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ МАФИЯ ГЕРБ ЗА ВСИЧКО ДРУГО ВЕЧЕ Е КЪСНО А ПРЕЗ МАРТ БЕЗВЪЗВРАТНО ЗАГУБЕНО ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ОТ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ

  3. Моля, дайте мнения правилно ли е решението ми аз и моите близки и познати да не гласуваме?

    • Аз досега не съм гласувала(отчитам го като голяма грешка)! Но сега специално ще се върна в България да гласувам! Така че,гласувайте! Гласувайте, ако не за Вас, за по-добро бъдеще на деца и внуци!

  4. Със сигурност е по-добре да се гласува на Евроизборите. Много от хората, които агитират да не се гласува на тези избори в момента, всъщност пропагандират в полза на ГЕРБ. Целта е да откажат хората от наказателен вот. Това изцяло обслужва шайката на Борисов и Цветанов, защото те си имат едно доволно количество сигурни гласоподаватели – платени, зависими и облагодетелствани от властта им гласуващи. А агитацията да не се гласува наказателно всъщност ще обезсили протестният вот. Наблюденията ми са, че в момента основна опорна точка на троловете на ГЕРБ е: „Да не се гласува на изборите“. Това е част от стратегията на ГЕРБ за служебна победа.

  5. Благодаря ти, Петьо, за желязната логика. Да, така е, приемам съвета, макар, че само от думата „евро…“ ми се повръща.

  6. Честно казано – и на мен. Зная за една фейсбук група. Казва се „Без партии и политици“. Администраторът й е виден гербаджия. Доскоро се размазваше да агитира за Борисов. Това само като пример за гореизложената моя теза го давам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *