Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Елена Йончева: Борисов пак излъга! Нито Европейският парламент, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са манипулирани и фалшиви

ГЕРБ и ЕНП забъркват в скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

В сряда, 13 юли, Томаш Здеховски, европейски депутат от ЕНП, част от която е и ГЕРБ съобщи, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов. Те са манипулирани, заяви той.

Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, Елена Йончева разполага с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г.

Не сме го коментирали, защото в него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес – Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и др., каза още Елена Йончева. По отношение на изследването на снимките изрично е написано – „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“.

Като член на мониторинговата група още в четвъртък тя ще предложи да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагейт.

Господин Томаш Здеховски интерпретира информацията превратно, коментира Елена Йончева.

В тази връзка са интересни няколко факта:

– Четири от петте експертизи на файловете със снимките и видеозаписа с кюлчетата приключват със заключение, че категорични изводи не могат да се направят. Установено е, че са променени метаданните на файловете, за да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е използвано. Едно единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истинността на заснетите изображения“. В същото време няколко експертизи на елитни европейски лаборатории, поръчани от екипа на сайта „Бивол“, например, показват, че снимките не са манипулирани.

– Изявлението на Томаш Здеховски е представено от не малко български медии, както и от представителите на ГЕРБ, като „Брюксел установи“. Това е напълно погрешно – писмото, на което той се позовава, е от прокуратурата на България.

– Заявлението на Томаш Здеховски беше направено в началото на заседание на Комисията по бюджет на Европейския парламент без темата да е предмет на обсъждане в дневния ред. Писмото от България е получено в отговор на въпроси, поставени по време на мисия от европейски депутати в София през април. Томаш Здеховски беше начело на мисията. В същото писмо има информация и по случая Барселонагейт, но тя не беше съобщена, нито и прогнозата на главния прокурор, че е възможно работата по делото да спре заради закриването на специализираното правосъдие.

– Особена ирония е, че писмото от прокуратурата стана публично известно в деня, в който Европейската комисия разпространи годишния доклад за върховенството на закона. За пореден път критиките в него са насочени към ефективността на борбата с корупцията в България, липсата на окончателни присъди за представители на властта, както и използването на съдебната система за разправа с журналисти.

– Опитът за предоставяне на индулгенция на бившия премиер Бойко Борисов идва в момент, в който България се намира в политическа криза, коментира Елена Йончева. За анализаторите е очевидно, че е изключително трудно да се сформира мнозинство в Народното събрание като в същото време ГЕРБ и ДПС останат в изолация. „Изпирането“ на образа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за широката публика би направило малко по-приемливо участието му под някаква форма във властта, каза тя.

Такова развитие ще върне страната години назад, там, откъдето тръгнахме през 2020 г. Не трябва да го допускаме, призова европейският депутат.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Елена Йончева: Борисов пак излъга! Нито Европейският парламент, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са манипулирани и фалшиви

 1. Анонимен Отговор

  14.07.2022 в 7:44

  БОЙКО Е БОКЛУК КРАДЕЦ НЕГРАМОТНИК ЛЪЖЕЦ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ БЪЛГАРОУБИЕЦ ВРЕЗЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

 2. VII или Ви,Ай,Ай?!? Отговор

  14.07.2022 в 13:44

  ВИЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВИ ИДИОТИ СА НАШИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ ФАЩ?!

  Сенаторът Хоули и экспертът Бриджс се сбиха в конгреса зарад и правата на бременните мъже
  По време на изслушването в Конгреса на САЩ по въпроса за отмяната на правата на абортите възникна спор между сенатора – републиканец Джош Хоули и професора по право в Калифорнийския университет в Бъркли Хиара Бриджис заради за възможността мъжете да забременеят.
  РИА Новости
  Бриджис обясни, че има „много жени, цис-жени, транс-мъже, както и небинарни хора, които са способни на бременност“.
  Газета.RuНа 24 юни Върховният съд на САЩ отмени решението на съда по делото Роу срещу Уейд от 1973 г., което утвърди избора на аборт като конституционно право.
  Газета.Ru
  Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците, които не са съгласни с присъдата на Върховния съд за отмяна на федералните гаранции за правата на абортите, да продължат протестите, подчертавайки, че е изключително важно да се защити тяхната гледна точка.
  News.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *