Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Експерт: Вдигат цената на тока, за да могат да крадат!

токБившият член на ДКЕВР Еленко Божков, който беше изгонен от комисията, за да бъдат назначени удобни хора заяви, че  всичко, което се прави в момента и заплашителното увеличение на цената на тока е, за да могат да се узаконят и увеличат кражбите.

Според него искането на дружествата за 18 процентно  поскъпване на електричеството  се основаваа на няколко причини.  Особено хлъзгава и удобна за разтягане е  и формирането на „технологичните разходи“. Тъй като досега  няма методика за тяхното точно изчисление, и никой няма изгода да се състави такава,  дружествата пресмятат автоматично разликата между цената на НЕК и това, което те са продали. Така в сумата веднага  влизат  кражбите по трасето  и неплатените сметки от някои наши известни групи съграждани.

Съответно на ЕРП-тата не им пука, че в някоя махала не си плащат тока, защото могат да си изкарат сумата от 18-процентното увеличение. Тоест всички съвестни платци ще плащат и заради крадците, а от дружествата няма да си мърдат и пръста да издирват кой си е платил сметката и кой не и ще бъдат добрички към циганите.

Вторият капан, в който системата ни е попаднала е, че при първоначалното подписване на договорите България се е съгласила да им даде 15% за технологични разходи, въпреки че  в останалите страни  от ЕС те са 7-8%. В преговорите тогава участвала и сегашната шефка на ДКЕВР.

Ние с много труд и преговори  успяхме да намалим този процент на 8, но сега дружествата пак настояват той да стане  10%.  И възниква въпросът  дали новите назначения в ДКЕВР не са направени точно  в изгода на тези ЕРП-тата  и ще бъде ли удовлетворено искането им, твърди Божков.

Ние открихме много нарушения и  съставихме  над 400 акта, а глобите са  за  20 млн. лв. Сега обаче не е ясно какво ще стане с тези актове и дали няма да бъдат покрити, заяви Божков.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *