Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ексклузивно: Президентът РАДЕВ ВЗРИВИ Престъпния Тандем Борисов – Цветанов! Виж Тук:

На 9 октомври президентът Румен Радев прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на борбата с корупцията по висшите етажи на властта.

Съвещанието трябваше да постигне консенсус по антикорупционния проектозакон. Но на него висши гербери и министри от правителството на Борисов или не присъстваха, или напуснаха заседанието преди да завършат дебатите.

Само че президентът не остави на мира тандема хитреци Борисов – Цветанов, като насрочи ново заседание за КСНС на 17 октомври, на което двамата ръководни гербаджии дадоха честна пионерска, че ще присъстват и ще стоят до края.

На това второ съвещание президентът Радев като военен човек, направо хвана бика за рогата и заяви, че: „Българският парламент трябва да подходи към противодействието на корупцията осъзнавайки МАЩАБА на ПРОБЛЕМА и надмогвайки ЛИЧНИТЕ и ПАРТИЙНИ интереси в името на България.“

Какво означава това? Ето какво: Зад тези дипломатични думи се крие горчивата истина, че корупцията по висшите етажи на властта се е превърнала в огромна многоглава хидра, която изсмуква жизнените сокове на държавата. И лишава икономиката от всякакво развитие. А гражданите – от каквато и да е перспектива за нормален живот.

Тези думи на президента означават още, че ако правителството и парламентът искат наистина да се преборят с корупцията, те трябва да забравят най-напред личните си интереси. Защото е повече от ясно, че корупцията по високите етажи на властта не се е самозародила. Тя има своите конкретни носители в лицето на конкретни депутати и министри. И именно тези „носители“ трябва да бъдат открити и неутрализирани. Независимо, че са на високи постове. Независимо, че имат много влиятелни приятели и големи връзки. Независимо, че зад гърба им надничат мощни олигархични структури. И ако щете-  независимо, че тези министри, депутати и олигархични структури облагодетелстват и корумпират дори самите членове на КСНС.

С други думи: Президентът призова индиректно премиера Борисов и неговите герберски министри и депутати да забравят за каквито и да било облаги от съществуващите в страната корупционни механизми. Освен ако не са босове на такива механизми, разбира се. И да спрат да разпъват партийни и правителствени чадъри над корупционните структури и техните шефове.

Всеки разбира, че това е изключително трудна задача. Защото гербаджийските депутати и министри трябва да се преборят със самите себе си. И да отрежат веднъж и завинаги дългата опашка на миналото. Ето защо нашият президент постави на масата другите две изключително важни условия, за да се справим с тези огромни трудности.

Според президента, първо, на страната ни е нужен „независим разследващ орган, който да разкрива и пресича корупционни схеми.“ Румен Радев многократно подчерта, че без такъв орган, който да е независим както от правителството, така и от парламента, само ще имитираме някакво противодействие на корупцията, но истинска борба с нея няма да има. Защото как може да накараш корумпираният депутат или министър да се бори сам със себе си?

А най-важното е, че такъв истински независим разследващ орган може да бъде създаден само към президентството. Защото то е най-представителната власт в България. И защото именно президентът е избран пряко от народа, а не е назначаван от някого в някакви сумрачни кабинети.

И второ: В борбата с многоглавата хидра на корупцията, според президента, са нужни ВСЕОБХВАТНИ мерки. Най-напред трябва да се създаде адекватна нормативна база, която да способства за пресичането на корупцията още на етап „превенция“. После е необходимо учредяването на ефективни превенционни структури, които да пресичат корупцията по високите етажи на властта още в зародиш. Както и институции с капацитет да разследват и разкриват корупционни практики и престъпления.  Нужно е да бъдат приети още много изменения в Наказателния кодекс, които да засягат корупцията не само в публичния, но и в ЧАСТНИЯ сектор, защото повечето измами се преливат в тези два сектора, които в последно време са започнали да действат като скачени съдове.

Това са напълно логичните и изключително нужни за България постановки на президента, които ще доведат до наистина ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

Но познайте! Тандемът Борисов – Цветанов е отхвърлил отново създаването на независим антикорупционен орган към президентството. Герберите му не били съгласни и с тезата, че назначаването и контролът на такава антикорупционна дирекция не трябва да става нито от правителството, нито от парламента.

И тук е мястото ние от екипа на Skandalno.net да запитаме Борисов и Цветанов: Кой друг, освен Президента има такова високо обществено доверие в страната? На кого друг народът би възложил задачата да се пребори с корупцията?

И самият отказ от създаване на независим антикорупционен орган не издава ли огромния страх, който е обхванал всички гербери? Защото от 9 години те се разпореждат като пълновластни господари в страната.

Страх ги е, че ако се създаде независима разследваща дирекция, тя ще вкара в затвора поне две трети от ръководството, депутатите и партийния апарат на ГЕРБ. Необходимо ли е да припомняме за аферите от последните седмици на герберските депутати Живко Мартинов –Суджука и Делян Добрев – Кумеца. А последният беше и ключов министър.

Това е ГЕРБ. Суджуци, кумци и брат*чеди. Е, как да приемат закон против корупцията?

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

7 кометара за Ексклузивно: Президентът РАДЕВ ВЗРИВИ Престъпния Тандем Борисов – Цветанов! Виж Тук:

 1. МечКа Отговор

  18.10.2017 в 21:44

  Корупция и назначения на близки лица е имало при всяка власт от началото на „прехода“. Съмнявам се само за времето на Жан Виденов. Антикорупционни органи също са създавани и са светели като свещ, определено време, без никакъв успех. За съжаление в подобен тип органи всеки управник вижда възможност за прилагане на екстра власт. Това е сплашващата и притискаща точно избрани политици и бизнесмени, палка на управляващите, за създаване на послушание. За какво им е послушание? За по-стабилна и широкопоточна корупция. Властта трансформира всяко добро начинание, идея или предложение в метод за печалба и лични облаги. Това никой независим орган не може да го реши, освен ако не е трибунал. Всичко останало е само добри намерения, ако вярваме на хората, които ги предлагат. Аз вярвам само на господин Румен Радев.

 2. Анонимен Отговор

  18.10.2017 в 23:41

  ЗА ИЗБОРА НА ОРГАН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЯРВАМЕ САМО НА НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ САМО С РЕФЕРЕНДУМ ГЛАС НАРОДЕН ЩЕ ДОКАЖЕМ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОРУПЦИЯ КОЙ КРАДЕ НАШИТЕ НАРОДНИ ПАРИ ПОВЕЧЕ ОТ 50% И ЗАЩО СМЕ НАЙ БЕДНАТА СТРАНА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАФИЯ ГЕРБ РЕФЕРЕНДУМ ИСКАМЕ ПРЕЗИДЕНТА ДА ОПРЕДЕЛИ ОРГАНА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ГЕРБ ГИ Е СТРАХ ЗАЩОТО ТЕ СА НАЙ КОРУМПИРАНИ И НИЕ НАРОДА ЗНАЕМ ЧЕ ТЕ КРАДЪТ НАЙ МНОГО

 3. Анонимен 1 Отговор

  19.10.2017 в 1:47

  За корупцията и кражбите извършвани от властващите първопричината е системата и законите. „Комунистите“ смениха системата точно с тази цел, да могат свободно да грабят и крадат. Крадеше се и преди промените, но тези кражби бяха минимални, а крадците се страхуваха дори от самите себе си. Системата просто не позволяваше такива извращения. Дали новият президент ще може да върне миналото? Едва ли. Това обаче което може и трябва да се направи е да се променят законите и правилата. Най-добре би било, ако България се съюзи отново с Русия. Естествено, комунизмът няма да се върне, но поне макар и малко ще се подобри положението на народа. Дано новият президент успее в това отношение.

 4. Боряна Китова Отговор

  19.10.2017 в 6:35

  Вярвам единствено на Президента и го подкрепям във всяко едно негово действие!

 5. Анонимен Отговор

  19.10.2017 в 7:45

  УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ ГЕРБ Е БОСА НА КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ИЗБИРА РАЗСЛЕДВАЩИЯ ОРГАН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е БЕЗСМИСЛЕНО ВСЕ ЕДНО ВЪЛЦИ ДА ПАЗЯТ СТАДОТО НЕ ИМ ВЯРВАМЕ НАЦИОНАЛНОТО ДОВЕРИЕ Е САМО В ПРЕЗИДЕНТА ЦЯЛ НАРОД СМЕ С ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ САМО В НЕГО ВЯРВАМЕ С ОТКАЗА СИ ВИЕ ГЕРБ ЗАСТАВАТЕ СРЕЩУ НАРОДНАТА ВОЛЯ И НИЕ МОЖЕМ ДА ГО ДОКАЖЕМ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕТЕ НИЕ НАРОДА ИМАМЕ ДУМАТА САМО ПРЕЗИДЕНТА И НИКОЙ ДРУГ ИСКАМЕ ДА ИЗБЕРЕ ОРГАНА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

 6. Анонимен Отговор

  19.10.2017 в 8:01

  ЩЕ ОСТАВИМ ЛИ СЪДБАТА НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НИ В РЪЦЕТЕ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОРУПЦИЯ ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ ОТ НИЩЕТА ПО 200 ЧОВЕКА ПРОКУДИХА СРЕДНАТА КЛАСА УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА НАЙ БЕДНАТА СТРАНА СМЕ ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДАТ ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ САМО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО ИСКАМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ВЯРВАМЕ И ЗАСТАВАМЕ ДО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ДА ЖИВЕЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И БРАТСКА РУСИЯ

 7. Сафо Отговор

  20.10.2017 в 15:45

  Всички постаджии не сте българи,а поставени руски ченгета. Такива са и Йончева и Корни и Станишев,но последните двама са малко по образовани и ще останат в Европа,защото знаят как живеят в Русия,а вие останалите заминавайте еднопосочно за там и не се връщайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *