Д-р Тренчев: Един ден в България ще останат само пенсионери, цигани и юристи

10

Не съм оптимист за бъдещето на България. Заради хората. Страшни егоисти и индивидуалисти. Не можем да се обединяваме, мразим успелия. Това заяви в предаването „Тази събота и неделя“ бТВ д-р Константин Тренчев, бивш лидер на КТ „Подкрепа“.

Няма много основания за оптимизъм. Медиците, които тия дни се разбунтуваха, са благородни и много измъчени хора. Познавам страшно добре социалните проблеми. Те са големи и стават още по-големи, а все не се намират решения. Ние сме безкрайни индивидуалисти – до разрушителност. Силата на обединението винаги надделява, но не я владеем. Спасителят е казал: двама са по-добре от един. Ако единия не успее, другият ще помогне. Ние като нация не можем да се обединяваме. Невероятна омраза към всеки нещо е успял, който умее нещо. Искаш да го смъкнеш, да го стъпчеш, а не да направиш и ти нещо. Ние сме невярващи хора. Ние сме недокръстени езичници. Как да успеем?

По-младите се поослушат и хайде навън. Шимон Перес казва, че евреи са тези, чиито деца и внуци ще живеят в Израел. Това важи и за българите, но тези дето се раждат навън дори вече не знаят български. Не вярвам да се върнат…

Плаши ме, че ние нямаме ясна идея, какво искаме да направим. Всеки е недоволен, но нямаме идея, която да обедини повечето българи. Няма визия за общност. Силите ни се разпиляват, резултатът е никакъв. Чуват се гласове, че тук ще стане фашизъм, или комунизъм. Няма да стане, защото нямаме нито фашисти, нито комунисти… Няма идеология и идеи, за които някога хора са умирали, дори да не са правилни.

Все имитираме чужди модели. Много българи са обожавали турския модел. Добре им е било, кротвали са. Те са били недоволни, че сме се освободили. Когато са намерили труповете на Панайот Волов и Икономов в Янтра, намерил ги един овчар. Извлачил ги, пребъркал ги, взел знамето, което било на единия на кръста и с други завлекли труповете на мегдана в селото, да ги подритват и заплюват, да ги псуват, че са нарушили рахатя на Мехмед бей. Представяте ли си?! Тия същите една година по-късно танцували на руския император. Моми и други танцували, има снимки.

Затова съм настроен песимистично.

После избираме съветския революционен модел. Сега пък англо-саксонския модел. Без да си даваме сметка, че тези модели са в други страни, при други обстоятелства, при други религии дори. Сега ще ставаме американци, но без да имаме парите на американците… Все на някого да целуваме ръка, да наподобяваме нещо…

Не, не са ме опустошили политиците. Но натиска им… Над 95% от политиците са изпечени мошеници. Целта им е само пари и нищо друго не ги интересува. Сърдят се, ако им се наложи нещо да свършат. Познавам ги. Дори не ги е срам, защото срам изпитват почтените хора.

Големите ми надежди свършиха при Симеон. Имаше мечта у населението да се обърне системата, както беше в началото на 90-те… Не стана. Много бързо усетиха някои, че в политиката могат да се правят пари.

Познавам Борисов отдавна. Не виждам никакъв смисъл да го коментирам. Не че ме е страх – неми пука за нищо. Но Бойко Борисов е човек, за когото отношение трябва да вземат българите. Защото последиците от него са за техните глави.

Сега се занимавам с т.нар. „студент ток“. Това  е безопасния ток, който не те удря дори във водна среда. Искам да си изживея колкото ми е дадено смислено и в хигиена.

Причината да се оттегля от активна дейност не са толкова политиците, а хората. Беше 2014 г. Трябваше да се съкращават над 1200 души в БДЖ. Събрали се там и ме викат. Отивам при тях. Говорят, вълнуват се. Накрая викат да отивам при Борисов и да решаваме работата. Казах им че има и други начини. Вместо да се съкратят, да се назначат нови 1200 души. Трябва само да спрем влаковете за три дни и да легнем на релсите. Казах им, че съм готов да легна, да легнат и те до мен. От 120 души, които се бяха събрали, не помръдна нито един! Това е. Лекари, сестри, други отрасли… Могат да разтърсят тая държава из основи. Но всеки се примирява с нещо свое си, нещо лично.

Без елементарна солидарност не става. Един по един – до един… Както каза един познат: Ще останат пенсионери, цигани и юристи… Много юристи, много нещо… 54 факултета, половината селски. Къде го оптимизма?… Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

10 КОМЕНТАРИ

 1. АМИ НЕ ГЛАСУВАИТЕ ЗА ГЕРБ НА ИСТИНА ИНАЧЕ ЩЕ НИ ВКАРАТ В ГРОБ А ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВО НА ИЗБОР ЗА ТОВО СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ

 2. На 100 % сте прав, г-н Тренчев. България е в невиждан упадък без надежда за възстановяване.

 3. Смущаваме, че човек като Тренчев,познаващ до най-малкия детайл особеностите на процесите у нас, не е наясно, или се прави на разсеян, че властта у нас не се печели с честни избори , ас фалшификацията и манипулацията им ! Е, донякъде е вярно,че има голяма маса паплач,която мре да я управляват мутри и престъпници !?Но не тя е решаващата !?

 4. Когато се качваше по стълбичката към властта, друга песен пееше, Костадине!
  Като ти я бутнаха и падна много те заболя,нали!
  Не се ли усетихте с Босия, че се продадахте за една шепа дренки;

 5. Тренчев НЕ разбира едно много важно нещо. Хората се обединяват около нещо, нациите около национална идея. Лидер е този, който саумее да я формулира и достъпно да я представи. Хората НЕ следват някого, който НЕ знае посоката. Могът да тръгнат след него, но това ще е за кратко. Примери през изминалите 30 години, много …

 6. Просто не мога да повярвам че точно този субект,който докара царя и димитър манолов /като шеф на подкрепа/ говори за единство.
  Този субект е едно мъртвило за българския народ.
  КАКВО ПРАВИ ПОДКРЕПА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ,ЗА СТРАДАЩИТЕ РОДИТЕЛИ НА БОЛНИ ДЕЦА ??????
  Ами онзи идиот димитър манолов си смърка белото и крещи обидни думи на протестиращите майки.
  подкрепа– подкрепя корумпираното правителство.
  Къде е националната им дълг на хората ,който вярваха че имат Синдикат ,който ги защитава КЪДЕ Е ???????
  Вярвахме че имаме синдикат ,като СОЛИДАРНОСТ да ама НЕ.Тренчев заедно с Доган си разделиха баницата а този ибрикчия манолов си гледа кефа и го боли к…ра за българите.
  На кого децата вече 30 год. са в щатите нашите или на тренчев.
  Крокодилски сълзи…….
  Ай сиктир с тези изявления…..

 7. Абе, ей, Тренчев… харчи си 160-те откраднати от народа милиона и не се обаждай, мръснико. Тръгнал да обвинява народа, наш Тренчо. Същия народ, който той лъга, мами и ограбва 20 години. Пфу, нещастник.

 8. Тренчев, дърт крадлив агент на ЦРУ, кво ти става, та си се загрижил за народа сега бе, национален предател нещастен. Точно ти, който срещу милионно заплащане от Америка разсипа синдикализма и солидарността в България… ти ли ще ми говориш сега. Да, прав си, че политиците са крадливи боклуци. Пропусна обаче да споменеш, че ти, Тренчев, си по-голям боклук и от тях, крадец мръсен, да ти еба майката. Да пукнеш дано, гнидо крадлива нещастна.

 9. Тренчев, ти си бил голям лицемер: – присвоил профсъюзите, подпалил Партийния дом, а сега се пишеш едва ли не борец за справедливост. Гнусна гнида.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *