Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Д-р Стoйчo Кaцaрoв: Има нeщо мнoгo Гнило в тази Коронавирусна Пандeмия!

Драконовските мерки, въведени от правителството за ограничаване на заразата от коронавирус, не отговарят на данните за разпространението на заболяването у нас. Към момента имаме 400 болни и 8 смъртни случая, като доказано поне в 3 от тях коронавирусът не е основната причина за смъртта. Това пише епидемиологът д-р Стойчо Кацаров в своя статия-доклад.

Д-р Стойчо Кацаров

При нормални обстоятелства тези данни не биха направили впечатление никому и дори не биха попаднали в медийното пространство. Да не говорим, че дори не може да става въпрос за епидемия по медицинските канони, камоли да имаме условия за обявяване на извънредно положение в държавата. За да се обяви епидемия, трябва да има поне 200 болни на 10 000 души. В момента данните сочат, че в България случаите са 700 пъти по- малко. Т.е., изобщо нямаме ситуация на епидемия.

Правителството оправдава действията си с обяснението, че целта е да се предотврати разпространението на болестта. Това щеше да е вярно, ако си имахме работа със зараза, която се разпространява изключително бързо и би довела до висока смъртност сред населението. В исторически план такива са били чумата, холерата, едрата шарка, а през последните години еболата и ХИВ.

Коронавирусът обаче нито е с висока вирулентност (Ковид-19 е с доказано ниска скорост на предаване на болестта) нито предизвиква висока смъртност. Рубеолата и морбили са в пъти по- заразни. А както се вижда от приложената графика ТУК долу, коронавирусът се разпространява по същия начин като сезонния грип.

Най- заразната болест, предавана по въздушно- капков път у нас към момента е варицелата – този март имаме 3 155 случая, като 818 от тях са регистрирани само през изминалата седмица. Варицелата е много по- заразна от коронавируса – болният пациент може да предаде болестта на 9 от 10 души, с които е бил в контакт. А при коронавируса заразеният може да предаде болестта на 1,3 до 3.2- ма души. Да не забравяме също, че варицелата е особено опасна за възрастните хора и може да доведе от тежки усложнения до смърт.

По отношение на смъртността, данните за коронавируса са съпоставими с тези на сезонния грип. В момента в световен мащаб имаме 450 000 болни и 20 000 починали. На прима виста сметката показва 4,5% смъртност. Но…

Но тук се получава изкривяване на статистиката. Много зависи на каква база се прави тя. За изчисляването трябва да се има предвид броя на всички заразени, а не само на тези, които са доказани от лабораторно изследване. На практика в една държава може да има 10, 20 или 100 пъти повече заразени. А като прибавим и че според СЗО 95 % от заразените преболедуват без никакви симптоми и така и не разбират, че са били заразени… Съответно не посещават медицински заведения и не си правят тестове… Тези заразени с Ковид-19 са извън статистиката. Ако ги извадим от сметката, излиза че смъртността от коронавирус е 20 пъти по-ниска от тази, която ни представят медиите. В Италия и България практиката е да не се правят масови изследвания, а само лабораторни, на вече болни пациенти в болници. В Германия и Южна Корея обаче се правят масови тестове. Затова и техните данни за смъртността от коронавируса са много по-ниски и близки до реалните – смъртността в Германия например е 0,3 %.

Проф. Джон Йоанидис, епидемиолог в Университета Станфорд в САЩ, е стигнал до извода, че смъртността при коронавируса е между 0,04 % и 0,9%. Ако се окаже, че е по- близо до 0,04%, това значи, че е по- ниска и от сезонния грип.

Драстични мерки срещу коронавируса бяха взети в половината свят. Но дали можем да говорим за пандемия? Истината е, че няма точни, написани и научнообосновани фактори, които да определят какво е пандемия. Това определение зависи изцяло от субективната преценка на Световната здравна организация.

Нека разгледаме още една интересна статистика – на Центъра за превенция и контрол на заразните болести на САЩ. Според тези данни, годишно от сезонен грип починалите в световен мащаб са 646 000. Т.е., 30 пъти по- малко от починалите от коронавирус до момента.

За сезон 2018- 2019 в САЩ от сезонен грип са починали 34 000 души, при заболели… 35, 5 млн. души. Прилагаме статистиката за САЩ (Таблицата горе) за да може всеки сам да си направи изводите. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Д-р Стoйчo Кaцaрoв: Има нeщо мнoгo Гнило в тази Коронавирусна Пандeмия!

 1. Бойко Отговор

  01.04.2020 в 17:13

  до Анонимния излизай на балкона и викай червената армия да идва

 2. Анонимен Отговор

  01.04.2020 в 17:23

  ИДИОТИ. ОТ. ТИРАНИЯТА. БЕДНОСТА. ГЛАДЪ. И. МИЗЕРИЯТА. ОТ. УПРАВЛЕНИЕТО. НА. БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ. МАФИЯ. ГЕРБ. МОЖЕ. ДА. НИ. СПАСИ. САМО. БРАТСКА. РУСИЯ

  • Петко Отговор

   01.04.2020 в 17:25

   Прав си. Така е.

 3. Безпартиен Отговор

  01.04.2020 в 19:26

  Гладът ще си каже думата! Най-после ще се случи това, което най-малко искаме!

 4. мед сестра Отговор

  02.04.2020 в 13:51

  Е,докторе,питам се дали ще има смели хора в държавата ,които да кажат, че „царят е гол“? И, че зад целия този цирк и истерия на управляващите се крие началото на края им?

  • Мимоходом Отговор

   02.04.2020 в 15:20

   Ще го извикат гладните. И това не е началото на края. Това е вече средата на края. А самият край не е далече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *