Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Д-р Стойчо Кацаров: Извънредното положение не е заради Епидемията! Ще го потвърди всеки честен лекар!

Вчера правителството взе решение да удължи блокадата на страната с още един месец – до 13 май. При липсата на каквито и да е данни за оценка на кризата и по признанието на кабинета, че не можел да направи прогноза, единственият аргумент за удължаване на срока на извънредното положение, посочен в прессъобщението им бе „с цел да се намали натискът върху здравната система”. В момента в страната ни има малко над 500 заразени, от които малко над 100 са настанени в болница. Здравната система на България в момента не само, че не е под натиск, ами в резултат на забраната за планови операции, профилактични прегледи, както и вследствие на страха на хората от заразяване, тя бездейства. Както може да се види от направения анализ и прости изчисления и при развитие на най-лошия възможен сценарий, близък до Италиянския, нашите болнични и извънболнични структури имат капацитет в огромен излишък, за да приемат и лекуват болните с COVID-19.

Д-р Стойчо Кацаров

Нашата здравна система с всичките и недостатъци, за които много сме говорили, все пак има капацитет да се справи с епидемия от корнавирус.
Според данните на НЦОЗА, страната ни разполага с 53 хиляди болнични легла, от които 40 хиляди са легла за активно лечение. Имаме и 2000 интензивни легла и толкова респиратора.

За миналата година са извършени 2 милиона и 300 хиляди хоспитализации при използваемост на леглата от 62%. Имаме близо 30 хиляди лекари и 50 хиляди сестри, акушерки лаборанти, рехабилитатори и фелдшери. Имаме разгърната мрежа от спешни центрове и филиали, имаме над 4500 лични лекари и още толкова специалисти в извънболничната помощ и зъболекари.

Това е огромен ресурс, голяма част от който в момента стои неизползван. Болничните легла са много повече, отколкото биха ни трябвали дори и при най-лош сценарий.

Да вземем за пример Италия, която е образец за лошо управление на кризата с COVID-19. Общият брой на потвърдените заразени с коронавирус за 2 месеца(февруари и март) е 115 хиляди души.

Сега да видим какво би се получило, ако в България се развие Италианския сценарий.

Населението на Италия е 60 милиона души или тя е девет пъти по-голяма от България. Ако екстраполираме данните при италиански сценарий, броят на регистрираните случаи, заразени с коронавирус в България за април и май биха достигнали 12 хиляди души. Дори всичките да бъдат хоспитализирани едновременно за два месеца, ще ни останат „свободни” още 41 000 болнични легла.

Според епидемиологичните данни, събрани от различни страни, 10% от всички заразени се нуждаят от хоспитализация. Тъй като броят на заразените е по-голям от броя на регистрираните случаи (Италия както и България тества предимно хора със симптоми), нека удвоим този показател, като допуснем, че 20% от заразените ще постъпят в болница.

Според публикуваните данни, 4053 пациенти или 3.6% от случаите в Италия са имали нужда от интензивни грижи.

Да видим какво се получава при такова допускане:

При развитие на Италианския сценарий в България, за период от 2 месеца ще се наложи 2683 пациенти да бъда настанени за болнично лечение. Ако приемем, че средният им престой е 15 дни, то ние бихме имали нужда от 670 легла за тяхното лечение. Тъй като заразяването няма да става равномерно, нека направим допускане, че в пика на епидемията ще имаме нужда от два пъти повече легла от средното – 1340.

Както беше посочено по-горе, здравната ни система разполага с 53 хиляди легла, от които 40 хиляди за активно лечение. Максималният брой легла, които биха ни били необходими за лечението на болни с COVID-19 се равнява на 3% от разкритите легла за активно лечение (2,5% от всички легла).

Възможно ли е леглата да не стигнат защото са заети от хора с други заболявания? Според данните на НЦОЗА, използваемостта на леглата в болниците през миналата година е била 66.2%, тоест 1/3 от леглата за активно лечение или 13300 легла са били свободни така или иначе, което е 10 пъти повече от необходимите в пика на епидемията 1340 легла.

Да видим как биха изглеждали нещата от гледна точка на възможностите за интензивно лечение и обдишване на най-тежките случаи. Със Заповед № РД-01-159/27.03.2020 на здравния министър за нуждите на интензивното лечение на болни с COVID-19 са определени 1324 легла.

При развитие на Италианският сценарий, общият брой на болните, нуждаещи те се от интензивно лечение за период от 2 месеца е 473 или почти три пъти по-малък от всички, определени със заповедта на министъра, интензивни легла.

Пикът на броя заразени за един ден в Италия през последните два месеца беше 4200 души. Спрямо нашето население, би следвало пикът на новорегистрираните случаи да е 490 души (20 пъти повече от съобщаваните до този момент).

Средногодишно в страната се извършват над 20 милиона прегледа или по над 55000 на ден. Прегледаните пациенти с коронавирус биха били 0,9% от всички прегледи, извършвани в страната. Тоест, ако средно един лекар извършва по 100 прегледа на седмица, то в разгара на пандемията ще прави по 101.

Сега да допуснем, че 20% от тези 490 новооткрити заразени с коронавирус пациенти трябва да се хоспитализират. Това прави общо 98 хоспитализации на ден. През 2018 година по данни на НЦОЗА, броят на хоспитализациите страната е бил 2 милиона и 207 хиляди, което е средно 6046 хоспитализации на ден. 98 хоспитализирани в пика на епидемията от коронавирус ще са точно 1.6% от обичайния брой хоспитализирани дневно в страната. Това дори е по-малко от разрешеното от НЗОК отклонение в размер на 3% в месечния брой хоспитализации, отчитани от болниците.

Можем да направим още съпоставки и екстраполация на данни, но тези са напълно достатъчни за да докажат, че капацитетът на здравната ни система е достатъчно голям за да обслужи без проблем епидемия от COVID-19 с мащабите на Италианската и дори два, три пъти по-голяма.

Числата не лъжат. Капацитетът на здравната ни система е много по-голям от нуждата, която би възникнала и при най-лош сценарий.

Правителството взе решение да удължи блокадата на страната с още един месец. При липсата на каквито и да е данни за оценка на кризата и по признанието на кабинета, че не може да направи прогноза, единственият аргумент за удължаване на срока на извънредното положение, посочен в прессъобщението бе „да бъде намален натискът върху здравната система”.

В момента в страната ни има малко над 400 заразени, от които малко над 100 настанени в болница. Здравната система в момента не само, че не е под натиск, а в резултат на забраната за планови операции, профилактични прегледи и страха на хората от заразяване, тя бездейства.

Както може да се види от направения анализ и прости изчисления и при развитие на най-лошия възможен сценарий, нашите болнични и извънболнични структури имат капацитет в излишък, за да приемат и лекуват болните с COVID-19.

Тези изводи неизменно водят до основния въпрос:
Какви са истинските причини за въвеждането въобще и за удължаването на извънредното положение в страната? Дали това решение е в резултат на вопиюща некомпетентност при управлението на кризата или има други, икономически и много нечисти мотиви? Май е второто. Skandalno.net

Д-р Стойчо Кацаров, Skandalno.net

Д-р Стойчо Кацаров

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

17 кометара за Д-р Стойчо Кацаров: Извънредното положение не е заради Епидемията! Ще го потвърди всеки честен лекар!

 1. Мария Илиева Отговор

  04.04.2020 в 18:48

  Лъжите на Бойко са известни, Чисти мотиви за определени дела също няма. Те винаги са нечисти познат още от СИК.
  Ще се разбере А има и нещо друго гладен народ лесно се манипулира.Трагедията няма да бъде толкова голяма по време на пандемията а след това. Народа все още не го усеща. Той от сега се застрахова , че да не станело така и пенсиите да не можело да се плати. Той просто не може да си представи какво ще става в България след пандемията.

  • Анонимен Отговор

   05.04.2020 в 3:27

   Хора,изглежда,че генерал Радев е под прицел и най-вероятно баща му е убит,а не е починал,не знам какво да мисля,но това не е добре за страната,трябва да си защитим президента!

 2. Анонимен Отговор

  04.04.2020 в 20:05

  ИКОНОМИЧЕСКИ. И. ДРУГИ. МНОГО. НЕЧИСТИ. МОТИВИ. СА. ПРИЧИНА. ЗА. УДЪЛЖАВАНЕ. НА. ВЪЗБРАНАТА. ДО. 13. АПРИЛ. ГРАБВАЙ. НАРОДЕ. СОПИТЕ. И. ДА. ИЗЛИЗАМЕ. ПО. ПЛОЩАДИТЕ. В. ЦЯЛАТА. СТРАНА.

 3. Анонимен Отговор

  04.04.2020 в 20:11

  БОЙКО. БЪЛГАРОУБИЕЦА. С. ХУНТАТА. ГЕРБ. ОКРАДЕ. ДЪРЖАВНИЯ. РЕЗЕРВ. ЩЕ. ОТКРАДНЕ. И. НОВИЯ. ЗАЕМ. ОТ. МИЛИАРДИ. ЗАТОВА. УДЪЛЖАВА. ИЗВЪНРЕДНОТО. ПОЛОЖЕНИЕ. ЗА. ДА. КРАДЕ. С. МАФИЯ. ГЕРБ

 4. Анонимен Отговор

  04.04.2020 в 20:20

  ХЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ. НАРОДЕ. 7. МИЛИОНА. ЩЕ. БЪДЕМ. РОБИ. НА. БОЙКОВАТА. КУРВА. И. КОПЕЛЕТО. И. В. БАРСЕЛОНА. ЛИ

 5. стнислав Отговор

  04.04.2020 в 21:03

  Така е.Прав си и очаквай скоро да те арестуват.Пиши ки къде си ще ти нося каквото мога

 6. Безпартиен Отговор

  04.04.2020 в 22:35

  Да, извънредното положение съвсем не е заради коронавируса. Факт, че повечето лекари се разхождат из улиците без маски и се усмихват, когато се заговори за „епидемията“. Сега не е страшно, страшното ще стане, след като вдигнат извънредното положение, Наистина масите е трудно да си представят какво ще се случи после. Мислете с тия глави!

  • Мимоходом Отговор

   04.04.2020 в 23:56

   Прав сте, в момента се случват други неща по света. Вирус има, но кога ли не е имало вируси, нали така! Той само е добро оправдание.

  • Иван Отговор

   05.04.2020 в 0:37

   Добър ден!

  • Петя Отговор

   05.04.2020 в 10:52

   Най-големият проблем е,за пореден път народа показа колко лесно е манипулиреум и за съжаление не иска да разбере истината . От страх не може да мисли реално . Как да се промени нещо тогава ?

 7. ИВАН ИАНОВ Отговор

  05.04.2020 в 10:31

  АБЕ,ХОРА ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ПЬРВО ТОВА НЕ Е САМО В БЬЛГАРИЯ НЕ ГЛЕДАТЕ И НЕ СЛУШАТЕ КАКВО СТАВА ПО СВЕТА И ОКОЛО НАС ПАДНАЛО СЕ Е ТОВА СЕГА И КОЕТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО Е ДЛЬЖНО ДА ВЗЕМЕ СПЕШНИ МЕРКИ СЕГА Е БОИКО ,А АКО БЕШЕ КОРНЕЛИЯ НЯМАШЕ ЛИ ДА СТОРИ СЬЩОТО И МИСЛИТЕ ЛИ 4Е ТЯ ИЛИ КОИ ДА Е ДРУГ ,ЩЕ СЕ СПРАВЯТ ПО ДОБРЕ ,РАБОТАТА НЕ Е ЛЕСНА КОИТО И ДА Е ИСКАТЕ ДА ИЗЛИЗАТЕ НА БУНТ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПАДНЕ И КАКВО СЛЕДВА ПОСЛЕ МИСЛЯ 4Е СЕ СЕЩАТЕ ПРОЦЕДУРИТЕ И КАВО ЩЕ СТАНЕ С ДЬРЖАВАТА ПАДАМЕ НА ДЬНОТО И ЗАГИВАМЕ ТА ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ КАКВО ПИШЕТЕ ДАМИ И ГОСПОДА НЕ СЕ ПОДАВАИТЕ НА ИНТРИГИ ОТ ХОРА КОИТО МНОГО НЕЩА НЕ СА ИМ ЯСНИ ПИ СЬЗДАЛАТА СЕ ОБСТАНОВКА ТОВА Е ВРЕМЕНЕН МОМЕНТ КОИТО ЩЕ ОТМИНЕ ГОСПОДА И ОТНОВО ЩЕ ИЗГРЕ СЛЬНЦЕТО ПРИ НАС ,НЕКА ВСИ4КИ ЗАЕДНО ДА СИ ПОМОГНЕМ ДА СПАСИМ ДЬРЖАВАТА И НАРОДА ???

  • Петя Отговор

   05.04.2020 в 10:53

   Ето . Точно за това говоря . Пълна кретенщина .

  • Колето Отговор

   05.04.2020 в 11:42

   Иване добре те чувам и разбирам и при нормални условия с истинска епидемия и с истинско правитеслтво ти би бил напълно прав, обаче не си. Първо прочете ли статията? Ако си я прочел не би писал това което пишеш, или може би не си я прочел, както и да е. Второ много хора като тебе говорят как целият свят прави това или онова и ние трябва да следваме какво правили другите. Един древен мъдрец е казал следното: „Когато всички мислят едно и също, никой не мисли“ или по простичко казано, ако всички започнат да скачат от балконите и ти ли ще скочиш? Трето, ако знаеш кой и как управлява светът и човечеството пак не би писал това което пишеш. Има много книги написани по тази тема, ако се интересуваш може много да научиш а дори има и наука за това, казва се „теология“. Четвърто и последно, не пиши с главни букви, това не те прави по убедителен. Живи и здрави!

 8. Помнещ анализатор Отговор

  05.04.2020 в 14:33

  Крайната цел на корумпирания „Ало, Ваньо“ от поне 7-8 години е да установи и закрепи фашистко-комунистическа диктатура в страната. Фюрерът на ГЕРБ познава и следва старата сентенция „Целта оправдава средствата!“. Спомнете си неговото управленско поведение да разпродава интересите на държавата в услуга на американците без да му се държи сметка за нанасяните загуби на родината ни. Спомнете си дълго преди тази епидемия как налагаше властта си над медии и заставяше фирмите да го слушат, корумпираните избори в стил на изборите на БУШ с манипулация на бюлетини и т.н. и т.н.

 9. Помнещ анализатор Отговор

  05.04.2020 в 14:34

  Крайната цел на корумпирания „Ало, Ваньо“ от поне 7-8 години е да установи и закрепи фашистко-комунистическа диктатура в страната. Фюрерът на ГЕРБ познава и следва старата сентенция „Целта оправдава средствата!“. Спомнете си неговото управленско поведение да разпродава интересите на държавата в услуга на американците без да му се държи сметка за нанасяните загуби на родината ни. Спомнете си дълго преди тази епидемия как налагаше властта си над медии и заставяше фирмите да го слушат, корумпираните избори в стил на изборите на БУШ с манипулация на бюлетини и т.н. и т.н.

 10. Юлияна Дончева Отговор

  07.04.2020 в 15:36

  Ако имаме капацитет за поемане на повече болни, трябва ли непременно да го използваме? Ако всеки честен лекар потвърди, че имаме този капацитет, означава ли, че всеки с удоволствие ще сложи памперсите, очилата, маските, костюмите, и ще влезе в интензивните отделения, без да може часове наред да пие вода, да се храни, да ходи до тоалетна? Оопитайте се да наблюдавате колко дейности извършвате в рамките на 6-8 часа и се опитайте да не ги правите. Тогава може да бъдете на друго мнение. Лекарската дейност само статистика ли е – легла, маски, лекарства? А стресът за всички болни, за семействата им, а стресът за самите лекари и за техните семейства? Животът не е само статистика и икономика. Каквито и да са управляващите в България, сега действат правилно и в любимата на мнозина статистика сме в дъното на таблицата по брой заболели и жертви. Тези, които не могат да овладеят параноята си, да се обърнат към личните си лекари. Желая им успех!

 11. udjs Отговор

  10.04.2020 в 11:19

  Понеже управляващите видяха,че овцете се поддават много лесно на манипулации-веднага надянаха парцалите на устата си,захвърлиха старите си родители на произвола,затвориха в затвора на дома,децата си ,затова управляващите/външните/ решиха да изпълнят докрай целите си ,а затова им трябва удължаване на ИП.Целите им според мен/основните/ са две-да предизвикат световен глад и да ни чипират.За глада е ясно,че работи всяко удължаване на ИП-унищожава с всеки изминал ден малкият и среден бизнес,а с него си отиват и работните места и това ще предизвика гладни бунтове.За чипирането може би още мислят с ваксинациите за короната ли да го направят или със ТЕСТВАНЕТО-но май ще е с тестването,защото ваксинациите са дискредитирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *