Донбас, където започна всичко: разказът на френската журналистка Ан-Лор Бонел

4

Ан-Лор Бонел, специален пратеник на “Фигаро” в Донбас

Навсякъде около нас в този район, чийто жители, не са избягали в Русия, смятани от осем години за “терористи” от правителството в Киев, следват един след друг артилерийски изстрели. В Горловка, както и през 2015 г., в началото на войната в Донбас, населението живее в мазета, опитвайки се да избяга от бомбардировките. Градът с 300 хил. жители, люлка на проруските сепаратисти в ДНР заедно с Донецк, разкрива отчайващ спектакъл: купища развалини, изтърбушени къщи, сгради с изпочупени стъкла, пронизани от снарядите. Недалеч полетата на Николаевка изобилстват от мини.

Убежище в предградието на Донецк Снимка: АФП

Прекосяваме този злокобен пейзаж, без да срещнем жива душа. Понякога отстрани на пътя се очертава силует: бродещи души. Магазините са затворени. Най-младите са избягали или са на фронта, останали са само възрастните. Всеки ден отброява своя дял от ранени или мъртви.

След бомбардировка в Горловка Снимка: Ан-Лор Бонел

“Страхът никога не изчезва”

“Тук почина една възрастна жена в дома си, това беше всичко, което имаше”, шепне в Амросвека бивша работничка около шейсетте, седнала на земята. От няколко дни тя прекарва нощите си в заслоните, където са намерили убежище жени и деца. Пие вода, за да утоли глада. Апартаментът ѝ е разрушен, казва тя. “Щом чуеш някъде шум, на стара желязария или духането на вятъра, си мислиш, че бомбардировките отново започват. Този страх никога не изчезва”, разказва 9-годишният Андрей, ръкомахайки с ръце. Тревожният му поглед снове между небето, земята и нас.

Обратно в Горловка и нейната трагична реалност. Всичко е повредено, унищожено или сринато със земята: училищата, парковете, къщите. Вода и електричество няма. Снаряди от минохвъргачки падат редовно, сякаш за да доразрушат вече разрушеното или нищожните остатъци от живот. Показват ни телата на две учителки, погребани под развалините.

През последните дни ранените се стичат в болницата, където средствата са нищожни. Повечето лекари отпреди 2014 г. обаче са останали и са се научили да се справят с наличните средства. Един от тях въздиша: “Когато семействата идват тук с член на семейството, те нямат средства нито за жилище, нито за храна”.

Хаос навсякъде

В предградието на Донецк хаосът е същият. В понеделник, 28 февруари, градът претърпя поредната бомбардировка на украинските въоръжени сили. Ударена е сграда. Улиците са пусти, евакуирани още преди няколко дни. Населението се е укрило и е замлъкнало в изтощение. Мъжете са мобилизирани, разпалени от партриотизма и гнева. Когато попиташ млад войник защо се е записал, избухва отговорът: “За да защитя жителите от нацистите”. Войната срещу “украинския агресор” тук е единодушна. Яростно заклеймяват “все по-нарастващото влияние на американската империя” в Европа, НАТО, Зеленски. Войниците позират гордо с оръжията си.

Войници от милицията на Народна Република Луганск Снимка: ТАСС

Служител в нашия хотел се оплаква, че в Европа знаят кой е шампион по футбол, къде са най-хубавите плажове за почивка, най-добрите ски курорти, “но Донбас не ви говори нищо!”. И мъжът ни дава урок по история и геополитика, напомняйки ни, че Западна Украйна е съставена до голяма степен от бивши полски теротирии, всички католически, докато Източна Украйна, главно руска и православна, е част от Киевска Рус, древното сърце на Русия. “Западът изглежда не иска да вземе предвид тези факти”, казва той.

Оставяме го, за да се присъединим към някое от убежищата, където отиват много често от началото на “тази мръсна гражданска война” жителите на града. Там срещаме деца, напуснали развалините на домовете си, които им служат за детска площадка. Бледи лица, повехнала кожа, пристъпи на кашлица. Следите на психологическото страдание са навсякъде. Усмивките са рядкост. Сякаш всички се страхуват, че най-лошото тепърва предстои.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/zAusGl5R0uk

Превод от френски: Галя Дачкова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

 1. НЕ СПИРАЙ ПУТИН НАШ ВЕЛИК БРАТ СВЕТА НЕ ИСКА ДА ЧУЕ ЦЕЛТА МУ Е ДА УНИЩОЖИ ВЕЛИКА РУСИЯ НИ КРАЧКА НАЗАД НАРОДИТЕ ПО СВЕТА СМЕ С ТЕБ ВЪРНИ ЖИВОТА НА ЕВРОПА ОТ ПРЕДИ 1989

 2. СКЪПИ БРАТЯ УКРАИНЦИ СЛЕД КАТО СЕ НАСПИТЕ СЛЕД ПРИСТИГАНЕТО СИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ ТОЧНО СЕ НАМИРАТЕ РАЗХОДЕТЕ СЕ В РАДИУС ОТ 10 КМ РАЗРУХАТА КОЯТО ЩЕ ВИДИТЕ НЕ Я Е НАПРАВИЛ ПУТИН РАЗРУХАТА БЕДНОСТА ГЕНОЦИДА И ЕМИГРАЦИЯТА НИ ГИ ДОНЕСЕ НАТО ЕС САЩ И СОРОС НАТАМ СТЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ И ВИЕ С ПРЕСТОЯ СИ В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ЯДЕТЕ ХЛЯБА НА ГЛАДНИЯ БЕДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД ЕС И САЩ КРАДЪТ РЕСУРСИТЕ НИ И ВНАСЯТ БОКЛУЦИ КОИТО СЕ ГОРЯТ В БЪЛГАРИЯ ЗЛАТО ЗА БОКЛУЦИ ВЪРНЕТЕ СЕ В УКРАЙНА И МОЛЕТЕ ВЛАДИМИР ПУТИН НАЙ ВЕЛИКИЯ ЧЕСТЕН И СВЯТ ЛИДЕР НАШИЯТ РОДЕН БРАТ ЗА ПРОШКА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МОЛИМ ГОСПОД ПУТИН ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ АДА НАТО ЕС САЩ СОРОС АМИН

 3. Управниците Лакеи ни набутаха във войната !
  . . . .
  Пет ТИРа с надпис „Взривоопасно“ са напуснали България през Дунав мост – Русе посока Украйна .
  . . . .
  Заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров :
  – ‘БСП е неотменима част от това управление ‘ .

  И си носи последствията а негативите са много – срещу един кокал !

  КУР-нелУ, КУР-нелУ, много ти е сладък кокала !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *