Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Доклад на НАТО: Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. Страната на Путин е Агресивна и Непредсказуема Сила (С ВИДЕО)

Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. И на прицела на войските на Москва е Европа, пише в последния официален доклад на НАТО, публикуван от немското издание Die Welt. До такива изводи е достигнал в официалния си документ Изследователският институт за национална отбрана към НАТО. „Русия на Владимир Путин отново се превърна в агресивна, непредсказуема сила, която иска да завладее съседите си или поне да ги контролира“, отбелязва Хайнрих Брауз, който до 2018 г. беше помощник генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране в централата на Алианса в Брюксел.

Руското ръководство вече не се колебае „да използва военна сила за да постигне своите политически цели в случаите когато е сигурно, че може да се справи с рисковете, както се случи в Украйна и Сирия“, убеден е Браус, който освен старши съветник в НАТО е и пенсиониран генерал, сега старши сътрудник на Германското дружество за външна политика. Но какво стои зад силата на Русия?, продължава Браус…

Възможност от масивни атаки срещу Европа в близко бъдеще, отговаря той.

Според натовския доклад Русия значително е увеличила разходите си за отбрана, както и броя на военните учения, които провежда. От 2008 г. насам бойната й мощ се е увеличила неколкократно. Въоръжените сили на Москва са в състояние едновременно да водят десетки регионални войни и в същото време да присъстват стабилно и в Сирия, и в Украйна.

„Загрижени сме за нарастващото регионално превъзходство на Русия във военна техника на източната граница на НАТО – огромен ресурс, който е подкрепен и от ядрени оръжия“, казва Браус.

Руското въоръжение там включва нови ракети със среден обсег 9M729, насочени срещу Европа. Експерт по сигурността говори в доклада на Браус за „възможността за радикална промяна в ситуацията чрез бърза регионална атака, подготвена и придружена от кибератаки и дезинформационни кампании, преди НАТО да може да реагира ефективно“.

Във въпросния доклад Ян Техау, експерт по външна политика в неправителствената организация „Германски фонд Маршал“ в Берлин, добавя:

„Русия е разработила сценарии за първи ядрен удар и технически има възможността да атакува не само балтийските държави, но и градове като Стокхолм и Берлин в рамките на няколко минути, използвайки ракетните комплекси „Искандер“, разположени в Калининград.

„Искендер“ могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави, което означава, че Русия има огромен потенциал да заплаши Европа.

„Европа трябва да е нащрек, за да не бъде подложена на военни и ядрени изнудвания“.

Европа е в центъра на вниманието

За Москва основният враг е НАТО.

„До 2029 г. военният потенциал на Русия вероятно ще стане 4 пъти по-голям, отколкото е в момента. И цялата тази мощ ще е концентрирана основно срещу Европа“, се казва в проучването.

Това не е изненадващо, според натовските изследователи. Най-добрите дестинации за провеждане на регионален конфликт от гледна точка на Русия са на запад и на юг. Там има инфраструктура, мрежа от пътища, железопътни линии и корабни линии, която е удобна за придвиждане на военната и друга техника.

„Европейският регион емного удобен на руснаците за извършване на военни операции“, казват военните експерти в доклада си.

Разширение на сферата на влияние

Изследването също така казва, че „вероятно руските въоръжени сили ще предприемат по-нататъшни стъпки за разширяване на своя капацитет и изграждане на мрежа от военни бази по света, проектирайки разполагането на сили в стратегически важни региони в международен план“.

Руските военни бази в Средиземноморския регион (в Сирия и Кипър) е краснолречив пример – военноморските формирования и военните бази на руснаците в тия две страни служат за системно разширяване на военното влияние на Москва в Близкия Изток и Северна Африка, казват военните експерти на НАТО.

Нови високотехнологични оръжия

Проучването анализира „постепенното нарастване на военния потенциал на Русия, особено във връзка с така нареченото интензивно провеждане на военни операции срещу добре въоръжени противници“.

„Наскоро президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви разработването на нови разузнавателни и офанзивни дронове, лазерни и хиперзвукови системи, както и роботи. Но Путин не само мечтае за ново оръжие-чудо, той вече има едно такова: хиперзвуковата ракета „Авангард“ с възможност за ядрено оборудване, която според информацията не може да бъде прихваната от нито една западна система за противовъздушна отбрана. Скоростта на „Авангард“ е до 33 хил. км/ч, обхватът на полета й е от 4 хил. до 6 хил. км, а ракетата е и невероятно маневрена. НАТО не разполага с подобно оръжие“, заключава се в доклада.

Действащ подводен флот

Във фокусът на изследването попадат и подводниците на Русия от клас „Борей“, които също са окачествени от натовските експерти като „извънредно маневрени“. От доклада научаваме още, че тези нови подводници трябва да влязат на въоръжение в руския флот до около 5 години. Те са оборудвани с междуконтинентални ракети, които носят ядрени бойни глави с обсег на поразяване от 8 000 км.

Освен това се очаква в скоро време Москва да разполага и с безпилотната подводница „Посейдон“, още позната като „Статус-6“. Сега тя е в етап на тестване, но ще може да нанесе големи щети на Алианса, защото е малка, бърза и трудна за засичане. Въпреки че „частичното й засичане не е невъзможно“, пише в доклада.

Освен това Москва разполага с около 35 до 40 торпедни подводници, включитено „загадъчната за разузнаването на НАТО „Лошарик“. Според наличната информация, тя е способна да се потапя на дълбочина до 6000 м, оборудвана е с камери и манипулатори. Задачите й включват шпионаж и (в случай на заплаха) повреда на комуникационни кабели на дъното на морето, за да се прекъсне трансатлантическата комуникация.

Умишлени провокации

Москва редовно нарушава границите на въздушното и морското пространство в Балтийско море. Тези провокации имат за цел да изпробват Западната система за сигурност, за да разберат руснаците доколко висока е решителността и единството на военния съюз НАТО.

„Може би цел на тези провокации е и да проверят дали НАТО е готова да се справи с нетрадиционни заплахи, тоест в кибер сферата или хибридните конфликти, и дали разглежда тези действия като военно нападение“, завършват натовските експерти. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

7 кометара за Доклад на НАТО: Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. Страната на Путин е Агресивна и Непредсказуема Сила (С ВИДЕО)

 1. Рьлица апостолова Отговор

  02.02.2020 в 21:47

  БРАВО РУСИЯ

 2. Това не е вярно че Русия проявява агресия към Европа….това е панически страх че военната мощ на РУСИЯ е неколкократно по голяма и модерна от НАТО….!!!

 3. Иван Отговор

  02.02.2020 в 23:18

  Докато се блещят в посока Русия, курсовете по китайски ще станат недостижим лукс. Вирусът може малко да забави това, но може и да го ускори. Скоро китайците ще са като ритнат кошер.

 4. Анонимен Отговор

  03.02.2020 в 6:59

  Пълни глупости,Русия никога не е била агресивна страна и не е нападала никой,ако не ги предизвикат,те ако бяха агресивни,нямаше да им отнемат толкова територии от СССР,дори и Украйна и украинците,които са си руснаци по произход.

 5. Анонимен Отговор

  03.02.2020 в 7:03

  Когато чуете за военни статии или военни конфликти, знайте,че лобито на производителите на оръжия ги създават,а не Русия.
  НАТО не пази ЕС,а контролира ЕС,полза имат само продавачите на оръжия.

 6. Безпартиен Отговор

  03.02.2020 в 9:28

  Ехеее, не очаквам краварите да признаят, че Русия е мирна, горда държава, която отлично знае как да ги сдържа. Нека си плякат, Русия не се плаши.

 7. Анонимен Отговор

  04.02.2020 в 5:36

  РУСИЯ НИКОГА НЕ ПАДА НА КОЛЕНЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *