Доклад на ЕС: Бедността в България расте застрашително! Социалните плащания намаляват! Здравеопазването е в много лошо състояние!

1

България изостава от останалите страни в ЕС, констатира Европейската комисия в годишната си оценка за икономическото и социалното положение в страните от Съюза, публикувана днес.

“Въпреки положителния си икономически растеж България е твърде бавна в догонването на останалия ЕС. През 2017 г. БВП е 50% от източноевропейския, а от 2011 г. насам се увеличава само малко по-бързо от средния за ЕС”, се казва в 80-страничен анализ на икономическите и социални политики на правителството, които са част от годишния цикъл за координиране на икономическите политики в ЕС, известен още като Европейски семестър.

Според Европейската комисия тъй като растежът в ЕС се дължи главно на производителността в промишлеността, а не на капитала и труда, българската икономика остава зависима от изтичането на работна ръка.

Брюксел предупреждава, че планираното увеличаване на заплатите в държавната администрация и недостигът на работници ще доведе до изпреварване на заплатите над производителността на труда, което допълнително ще намали конкурентноспособността на икономиката.

Броят на българите, живеещи в бедност, е твърде висок, а неравенството в доходите расте и се задълбочава, отбелязва докладът. В същото време социалните плащания на правителството към гражданите са недостатъчни за преодоляване на бедността. Комисията смята, че бедността в България се увеличава.

Образованието не дава нужните умения, дигиталните умения са много слаби, а ромите и хората с увреждания изпитват “значителни трудности в намирането на работа”.

Докладът препоръчва на управляващите от ГЕРБ да насочат политики към рисковите групи и да въведат система за индексиране на минималните заплати и пенсии, така че те да следват поскъпването на живота и да не изостават от увеличаващите се вследствие на инфлацията цени. Разходите на правителството ни за социални политики и здравеопазване ЕК оценява като твърде ниски и недаващи възможност за решаване на проблемите.

Еврокомисията коментира като бъдещо предизвикателство пред българското правителство борбата с корупцията, където все още се чакат резултати. И напомня, че последните промени в европейското законодателство за борбата с прането на пари още не са влезли в българското законодателство, заради което Брюксел започна наказателна процедура срещу правителството на ГЕРБ и респективно- срещу България.

Според Комисията страната ни се нуждае от структурни реформи особено в обучението на кадри, иновациите и инфраструктурата, от които зависел икономическия ни растеж. Недостатъчните инвестиции в тези области бавят модернизацията на икономиката, казва докладът.

Голям проблем пред страната ни е и лошото здравеопазване, сочи още Евродокладът. Нужно е да се премахнат доплащанията на пациентите за здраве. И препоръчва да се въведе прозрачна схема за ревизия на минималния доход. Като недостатъчно се оценява направеното за намаляване на парниковите газове, потреблението на енергия, заетостта и борбата срещу ранното напускане на училище.

Известни успехи се отчитат в събираемостта на данъците, оценка на активите на банките, подобряване на уменията, получавани в училище, с изключение на включването на ромите.

Пет месеца преди очакваната покана за влизане в чакалнята на Еврозоната Комисията смята, че банковият ни сектор е укрепнал, но някои слабости остават и работата трябва да продължи по укрепването на банките при кризи, както по реформиране на небанковия финансов сектор. Отбелязва се, че задлъжнялостта на частния сектор остава висока.

Заради икономическите си дисбаланси през ноември 2018 г. България, заедно с още 12 страни беше поставена на задълбочен анализ. Днес Еврокомисията смята, че проблемите ни не са отстранени, а в голямата си част са се задълбочили. И по тази причина страната ни ще продължи да бъде наблюдавана по отношение на даваните й препоръки.

Комисията ще прати чиновници и комисари в София да обсъдят заключенията на доклада и дадените препоръки. През април се очаква правителството на Бойко Борисов да даде програма за отстраняване на проблемите.

А ето и как потребителите в социалните мрежи посрещнаха новината:

Д.М.:

„Нека ЕК изпратят копие от този доклад до немските фондации „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“, които създадоха и към днешна дата продължават да спонсорират ГЕРБ. Да видят хубаво какви ги върши изчадието им Борисов и що за мошеник спонсорират.“

Димитър:

„Важното е, че има стабилност и сме първи във всички черни класации ! На първо място – по смъртност и корупция, а на последно по доходи, раждаемост, здравеопазване, свобода на словото, върховенство на закона, достъп до правосъдие…! И в тази мизерия ГЕРБ си разпределиха 2 млрд. лева излишък, откраднат от нас, и си ги делнаха помежду си! Гласувайте за ГЕРБ , за да има стабилност!“

Четник:

„Чета и слушам коментарите на българите по въпроса. Засега не виждам и 1% одобрение за ГЕРБ. Интересно от кой лъжлив ръкав ще си изкарат бюлетини, че да се пишат пак победители на предстоящите избори. Аз нямам нито един познат, приятел или съсед, който да не мрази ГЕРБ. Имах двама, но и те се разочароваха. Ако Борисов спечели и тези избори, със сигурност ще е чрез измама.“

СМЕХХХ:

Важниото е, че сме „стабилни“. Стабилно сме се пльоснали на дъното на всички класации, с изключение на няколкото първи места в негативните класации. Ама на кой му пука – важното е, че все още има какво да се яде и с*ре! Но и този лукс ще е до време.“ Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Този ЕС е морално мъртъв, конкретно етническите българи изгубихме много ама много,те не знам да са дали или поне не съм чул и един лев за обикновен етнически българин,за ядене или дрехи или за здраве , само пътища и глупости…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *