„Дойче банк“: Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

1

Вълна от неплатежоспособност на дългови задължения от страна на компаниите в САЩ и Европа е неизбежна, отчасти поради най-бързия цикъл на затягане на паричната политика от 15 години насам, твърди „Дойче банк“ в годишното си проучване за неизпълнението, публикувано в сряда.

Експертите на банката очакват процентът на неизпълнение да достигне своя връх през четвъртото тримесечие на следващата година. Те прогнозират, че пиковите нива на неизпълнение ще достигнат 9% за високодоходния дълг на САЩ, 11,3% за американските заеми, 4,4% за европейските високодоходни облигации и 7,3% за европейските заеми.

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от страна на големите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, повиши рисковете от глобална рецесия. Най-голямата европейска икономика, Германия, изпадна в рецесия.

Оценката за върхово ниво на неизпълнение на задълженията по заемите в САЩ от 11,3% би била почти рекордна, в сравнение с върховото ниво от 12% по време на световната финансова криза от 2007-2008 г. и 7,7% по време на технологичния балон в САЩ в края на 90-те години на миналия век, отбелязва „Дойче банк“.

Рисковете от неизпълнение на задълженията за европейските фирми изглеждат по-ниски от тези за американските им колеги, като се има предвид по-високият процент на облигациите с по-добър рейтинг, както и по-голямата европейска фискална подкрепа и по-малкият размер на дълга в бързоразвиващите се сектори, като например технологиите.

В рамките на европейския пазар на високодоходни облигации недвижимите имоти са секторът, който е подложен на най-голям натиск и на който се пада над половината от целия европейски високодоходен дълг с проблеми, заявяват от „Дойче банк“.

Експертите отбелязат, че приносът на нов капитал от частните собственици на компаниите, фискалните стимули в Европа и намаляването на лихвените проценти на централните банки могат да помогнат за смекчаване на някои рискове и за избягване на най-лошия сценарий.

Все пак това не би предотвратило базовия сценарий на нарастващи нива на неплатежоспособност, заключват от „Дойче банк“.

Източник: reuters.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Естествено, че вълната от фалити е неизбежна, тъй като е контролирана. Ще остане само централната банка, нали? Все пак народеца, трябва да се зароби тотално с електронните валути.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *