ДНР: Националистите от „Азов“ са заловили кораба с български моряци, държат ги за заложници!

0

Украински националисти, които губят позициите си на пристанището в Мариупол, плениха два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Това съобщи заместник-началникът на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин. Все още не е известна съдбата на членовете на екипажите на тези кораби и тяхното здравословно състояние, съобщи ТАСС. Припомняме, че корабът „Царевна“ е български и на него в момента се намират 17 български моряци.

„В морското пристанище на град Мариупол отстъпващите остатъци от подразделенията на украинските националисти заловиха два чуждестранни кораба „Царевна” и „Лейди Августа”. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, азовските националисти в момента обстрелват града от палубите им с 120-мм минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие. Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, прави всичко възможно, за да спаси живота на моряците, насилствено държани от украинските националисти“, цитира изявлението на Басурин пресслужбата на Народната милиция на ДНР в канала си в „Телеграм“.

Ситуационният център към българското Министерство на външните работи отрече появилата се информация в руски медии за българския кораб „Царевна”. Оттам обясниха за NOVA, че са във връзка с моряците ни и към този час всички са добре.

ПОРТЪТ НА МАРИУПОЛ С БЪЛГАРСКИЯ КОРАБ

През изминалото денонощие украинските сили са изстреляли над 300 снаряда и мини от 122-мм реактивни системи за залпов огън БМ-21, Град, 152- и 122-мм оръдия, артилерия и 120- и 82-мм минохвъргачки. Съобщава се, че под обстрела на украинската армия са попаднали райони на 14 населени места на Донецката народна република. Ранени са 31 цивилни, включително едно дете. Пострадали са 36 жилищни сгради и осем инфраструктурни обекта на републиката.

Припомняме, че на 27 март премиерът Кирил Петков заяви, че за моряците ни в пристанището на Мариупол е по-безопасно да останат на място, защото пристанището е минирано. (без да спомене, че е минирано именно от нацистите от „Азов“).

„Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата български кораба в Украйна и техните екипажи. Те имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани“, написа премиерът Кирил Петков в профила си във Фейсбук. Преди това съпругите на блокираните български моряци изразиха опасенията си, че има риск за живота и здравето на близките им.

Българските моряци, блокирани на кораба „Царевна“ в пристанището на Мариупол, са добре и чакат зелен коридор за евакуация, съобщи на 6 април премиерът Кирил Петков на заседание на правителството. Службите докладвали на всеки три часа каква е ситуацията с кораба.

КОМЕНТАРЪТ:

Очаквайте след няколко часа в ступор, накрая българското Външно министерство все пак да признае ситуацията, но придружено от благодарствена нота до украинското посолство че страната им е пратила “доблестните” момчета от “Азов” да защитят нашите моряци от руската агресия. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *