Директор на болница обяви 1.5 млн. лв. годишна заплата

2

„Пандемичната“ 2020 г. накара НЗОК да гарантира на болниците минимум бюджет дори при липсваща дейност. Тази „кризисна“ година обаче е повлияла благотворно на заплатите по върховете на болниците които работят по договор с касата. И въпреки че през голяма част от годината плановите операции бяха забранени (заради мнимия Ковид) доходите на болничните директори се увеличават вероломно. Тези доходи явно са в обратна зависимост с натовареността покрай COVID-кризата – шефовете на няколко малки болници изпреварват по заплати дори шефовете на големи международни банки. Това показват имотните декларации за 2020 г. на управителите на болнични заведения, които работят по договор с касата, публикувани от КПКОНПИ.

Директорът на русенската болница „Медика Кор“ Кирил Панайотов декларира доходи от заплата от 1.5 млн. лв. за 2020 г.

ТОП 5

За поредна година на върха по заплата не е директор на голяма столична болница, нито шеф на печелившо проицводствено предприятие, а управителят на частната кардиологична болница „Медика Кор“ в Русе Кирил Панайотов. Той е декларирал годишна данъчна основа от трудовия си доход като директор на здравното заведение от 1 515 032 млн. лв. Това означава, че Панайтов получава над 126 000 лв. месечно, при това след приспадане на данъци и осигуровки. Болницата му има договор с НЗОК за 61 легла, показва справка в информационната система на касата. От тях рядко са заети повече от половината. Възнаграждението на русенския болничен шеф е във възход въпреки, че повече от половин година малката болница почти не е имала пациенти. Въпреки това заплатата му през 2020 г. е била с почти 400 000 лв. по-висока, отколкото бе през 2019 г.

На второ място по заплата е шефът на столичната частна болница МБАЛ „Сердика“ Методи Янков. Той е обявил годишна данъчна основа от трудови доходи от 725 000 лв. „Сердика“ има 184 легла за активно лечение, за които получава финансиране от НЗОК. Нито тя, нито „Медика Кор“ са поемали COVID пациенти, т.е. през голяма част от годината и двете лечебни заведения би следвало да са работили на минимум.

Друга частна болница в Русе заема третото място по доходи на управителя си. Шефът на УМБАЛ „Медика“ Ивелин Йоцов е декларирал 388 305 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. „Медика“ получава финансиране от НЗОК за 91 легла, от които в разгара на зимната вълна през ноември са били заети само 9.

Четвърти по заплата е шефът на болница „Вита“ в София Тихомир Савчев. Той е обявил доходи от заплата за 2020 г в размер на 375 015 лв. Болница „Вита“ е работила със 139 легла за активно лечение по договор с касата миналата година.

Управителят на СОБАЛ „Д-р Тасков“ в Търговище Димитър Тасков е обявил 369 751 лв. годишна данъчна основа от заплата. Тасков има верига очни клиники в страната. Освен солидните трудови доходи, той е обявил 1.75 млн. лв. доход от дивиденти. За сравнение управителят на областната МБАЛ „Търговище“, която поне на хартия през почти цялата минала година се е пукала по шефовете от COVID пациенти, е обявил годишна заплата от едва 52 917 лв. За разлика от колегата си д-р Тасков, шефът на търговищката болница Иван Светулков управлява 338 легла.

ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ

Разликата между д-р Тасков и д-р Светулков е голяма – единият управлява частни лечебни заведения, а другият – бедна общинска болница. Но и сред болниците с държавно и общинско участие има добре платени директори. Управителката на фалиралата болница МБАЛ-Кубрат Павлина Мичева например получава годишна заплата в размер на 125 862 лв., а шефът на друга една фалирала болница „Александровска“ в София е обявил 107 339 лв.

Александровска болница

ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ

В лечебните заведения с държавно и общинско участие формирането на заплатите се подчинява на правила, но те често не важат. Според наредбата за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения, управителите могат да получават възнаграждение в размер от 280 до 400 на сто от отчетната средна месечна брутна работна заплата в заведението, но не повече от дванадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.

Правилата означават, че заплатите в държавните и общинските болници не трябва да надхвърлят 7800 лв. или 93 600 лв. годишно. Това определено не е случаят с дупнишката болница МБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е 100% собственост на община Дупница. Нейният шеф Ени Лефтеров е обявил 337 039 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Висока е цената на страха и червеите трябва да го знаят. Смъртта не е скъпа, смъртта е миг, в който отваряш врата и минаваш през нея, може даже някой да ти е спестил усилието. Не е така със страха от нея. Той е ужасно скъп и хората дават всичките си средства, здравето си, имуществото си, само и само да отдалечат този момент. Тези гарвани живеят от вашият страх. Късат, лапат, поглъщат и са доволни. Кой е виновен, те ли? Не! Те се хранят от вашите страхове, от вашата слабост и когато тези страхове са масови, това се получава, наплюскани и затлъстели гарвани.

  2. ФАШИСТИ УБИЙЦИ ПОЛАГАЛИ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ИЗМАМНИЦИ КРЪВОПИЙЦИ А НЕ ДОКТОРИ НАРОДЕ ПАЗИ СЕ ОТ ДОКТОРИТЕ ТЕ СА КРАДЦИ И УБИЙЦИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *