Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Джефри Сакс: Вашингтон провокира войната в Украйна

Известният американски икономист, бивш съветник на правителството на САЩ и на редица страни от Източна Европа, професорът от Колумбийския университет Джефри Сакс, в своя лекция в Белград в Центъра за международни отношения и устойчиво развитие (CIRSD), каза, че войната в Украйна е война на САЩ срещу Русия и не е започнал на 24 февруари 2022 г., каквато е основната теза, която се лансира на Запад. Основите на днешния украински конфликт бяха заложени преди тридесет години, когато НАТО започна разширяването си на изток. Беше ясно, че НАТО ще стигне до руските граници и ще стъпи върху руския свят. И беше още по-ясно, че при това положение Русия ще реагира военно. Затова ми е стрранно, че когато започна руската операция, имаше учудени.

Антируските санкции на Запада не сломиха руската икономика, но пък предизвикаха ефекта на бумеранга. Те имаха негативен ефект в глобално измерение, но не спряха Русия да изнася стоките си. Мисля, че през последната година износът й даже се е повишил. Санкциите навредиха на Европа, която загуби достъп до евтина енергия за своята промишленост. И съм в недоумение как мисли при това положение Стария континент да продължи своето развитие. Без евтина производствена енергия европейските стоки няма как да са конкурентноспособни на световния пазар.“, подчерта професорът, като уточни, че санкциите срещу Русия са подкрепени от страни, в които живее едва 20% от населението на света.

Коментирайки политиката на Вашингтон, Сакс отбеляза: „Противно на американската пропаганда, която говори за лудия Владимир Путин, който е отприщил безпричинно войната през февруари 2022 г., искам да кажа, че войната всъщност започна през февруари 2014 г. Причината бе намерението на САЩ да включат Украйна и Грузия в НАТО – тоест, двете страни да минат изцяло под контрола на Вашингтон.

В главите на американците не съществува такова понятие „неутралитет“. Те са на принципа „или си с нас, или си против нас“. Изграждането на укрепления в Източна Украйна продължи осем години с американски пари, с американски оръжия, с американски технологии и под зоркия поглед на американски инструктори. Същите тези укрепления, които в момента руската армия с кански усилия бавно и методично разбива в Донбас. Това са укрепления дълбоко ешелонирани в 100-километрова дълбочина. 8 години се готвиха за тази война, така че САЩ да не се правят на изненадани от това, че Русия нападна.

Припомняме, че преди седмица унгарският премиер Виктор Орбан и хърватският президент Зоран Миланович също заявиха, че войната в Украйна е била провокирана от Запада.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Джефри Сакс: Вашингтон провокира войната в Украйна

  1. Анонимен Отговор

    09.02.2023 в 7:59

    ДА ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е ПРОВОКИРАНА ОТ САЩ И ЗАПАДА ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ГОСПОДИ ДАЙ СИЛИ НА СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ДА ПОБЕДИ !

  2. Огито Отговор

    09.02.2023 в 16:31

    Но нашите лоялни и предани евроГЕЙСКИ атланици ще отрекат това. Даже има вероятност да обвинят Д.Сакс за агент на Кремъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *