Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Денис Пушилин: Окончателното освобождение на Мариупол е въпрос на дни, а на Донбас – до 2 седмици!

Интервю с Денис Пушилин – ръководител на ДНР, за обстановката в републиката и конкретно в Мариупол.

Всеки ден получаваме информация за престъпления – убийства, изнасилвания, изтезания на украинските националисти над цивилни граждани в окупираните от Украйна територии на Донбас. В Краматорск и Славянск националистите вече са минирали язовири и критична инфраструктура. Призоваваме жителите на градовете, които все още не са освободени, да напуснат, преди там да са пристигнали заградителните нацистки отряди“, заяви Денис Пушилин, ръководител на ДНР. Колко скоро, според лидера на Донецката народна република, съпротивата на врага ще бъде сломена?

В четвъртък ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин разпореди създаването на нови структури на властта в Мариупол – градска и областна администрация. Военното ръководство на републиката смята, че скоро ще бъде сложен край на операцията по освобождаването на столицата на Азовския регион и морските порти на Донбас. Остатъците от гарнизона на въоръжените сили на Украйна и бойците от “Азов” се опитват да провалят евакуацията на цивилни по хуманитарните коридори, но командирите на националните батальони няма да могат да избягат от обкръжението.

Армията на ДНР се готви за съвместно настъпление със съюзниците си Русия и ЛНР в няколко направления едновременно. Пушилин обяви това в сряда, като подчерта, че сега операцията за пълното освобождаване на Донбас от киевската окупация ще върви много по-бързо. В същото време ръководителят на републиката сподели политическите си планове – след освобождаването му на дневен ред ще е въпросът за присъединяването на ДНР към Русия.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин говори за състоянието по фронтовете, за перспективите за възстановяване от руините и за това чий опит републиката може да използва за своето възраждане.

Денис Владимирович, как оценявате хода на операцията по освобождаването на Мариупол? С какви сили разполага все още врагът? Държи ли още позициите си извън индустриалната зона на Азовстал? Колко трудно ще бъде щурмуването на Азовстал от военна гледна точка? Кога според вас ще бъде напълно неутрализирана вражеската групировка?

Денис Пушилин: Операцията по освобождаването на Мариупол е близо до своя завършек. Войските на ДНР, с подкрепата на частите на Руската федерация, систематично разчистват нацистите квартал по квартал. Под наш контрол са лявата част на града, летището, железопътната гара… на практика 95 % от жилищните квартали в града.

Ресурсите и силите на противника вече са на изчерпване. В града, по-специално в северозападната му част, където в момента се провежда освободителната операция, националистите практически не оказват съпротива, а се укриват и се извършва прочистване на разнородни групи. Останалите, все още боеспособни сили на националистите са съсредоточени в индустриалните зони на металургичните заводи “Илич”, “Азовстал” и “Азовмаш”. Трудно е да се каже какъв е броят им, тъй като местата им на концентрация бяха унищожени още преди седмица с дистанционни оръжия.

Руските специални оръжейни системи са изравнили всичко на повърхността. Но под земята в тия заводи има до 6 етажа с всевъзможни лабиринти и сега врагът ги използва – там се крият.

Предвид тези характеристики, унищожението на противника е доста трудно. Но други възможности просто не съществуват, това го разбират и националистите, които се опитват да излязат от града дегизирани като цивилни, често натъкмени в дамски одежди.

Няколко дни подред украинският Генерален щаб се опитва да евакуира лидера на “Азов” заедно с най-главните нацисти от батальона от Мариупол, като изпраща хеликоптери. Два такива бяха свалени от нас.

Окончателното освобождаване на Мариупол е въпрос на няколко дни.

Каква роля играят в зачистването на врага в Мариупол и освобождаването на града частите на руската армия, както и частите на “Росгвардия” от Чеченската република? Изчистени ли са проблемите, които Александър Ходаковски наскоро спомена в интервюто си за КП?

Д.П.: Частите на “Росгвардия оказват неоценима подкрепа за освобождението не само на Мариупол, но и на цялата територия на ДНР. Русия осигурява необходимата огнева подкрепа.

Бойците от Чеченската република се бият рамо до рамо с нашите защитници. Онзи ден близо до Мариупол се срещнах с Рамзан Кадиров, който дойде да оцени хода на операцията и да подкрепи бойците си.

Що се отнася до личното мнение на Ходаковски, животът показва, че често нещата в действителност не са такива, както изглеждат в нашите страхове. И ходът на операцията за освобождаване на Мариупол, която е към своя край, е най-доброто потвърждение за това.

Каква помощ се предоставя на бежанците, евакуирани от Мариупол по хуманитарните коридори? Украинският „министър на временно окупираните територии“ Ирина Верещук съобщи, че в ДНР „украинското население бива насилствено депортирано и вкарвано във филтрационни лагери“. Къде и как всъщност се настаняват бежанците?

Д.П.: Евакуираните жители на Мариупол се намират в центрове за временно настаняване на територията на Донецката република, където им се осигурява пълна подкрепа. Осигурени са хранителни, медицински, хуманитарни и хигиенни комплекти.

Във връзка с увеличаването на броя на бежанците са оборудвани центрове за временно настаняване, включително и в училищни сгради, където жителите на ДНР не спират да ходят, готови да окажат всякаква подкрепа както с вещи и продукти, така и с услуги – да си вземат домашни животни, да си перат дрехите и много други предложения. Вчера евакуирано от Мариупол момиче роди дете и реши да остане с него на територията на републиката, да живее в Макеевка. (Пушилин говори за влогърката от Мариупол Мариана Вишегирска, чиято снимка беше използвана от украинската пропаганда във фейк новината за бомбардиран от руската авиация родилен дом. Снимката на бременната Мариана с окървавено лице обиколи света, но се оказа че е пълен фалшификат. По-късно самата тя отрече болницата да е била бомбардирана и обвини украинската армия и националистите, че са взривили един етаж от нея със заложени вътре експлозии)

Що се отнася до изявлението на Верещук, това е поредната „история на ужасите“ на украинските власти за сплашване на цивилните. Да, регистрация съществува, проверяват се и бежанците, защото сред тях вече заловихме една дузина националисти, преоблечени като цивилни. Разбира се, за никакви филтрационни лагери не става дума. Това твърдение е продукт на нечия болна фантазия.

Колко голяма е заплахата от обстрел от Въоръжените сили на Украйна за жителите на Донецк, Горловка, Ясиновата и други градове по фронтовата зона? Врагът използва ли фосфорни боеприпаси и други оръжия, забранени от международните конвенции?

Д.П.: Обстрелите на градове и региони на републиката не спират. Врагът агонизира и в отчаянието си използва всички видове оръжия. Застрашени са не само фронтовите селища, но и тиловите. Освен това ударите не се нанасят по военни цели, а по гъсто населени жилищни райони. Наскоро ВСУ изстреляха „Ураган“ в жилищен район в квартал “Кировски” в Донецк, изстрелвайки два снаряда, в резултат на удара на един от тях, горните етажи на многоетажна сграда се срутиха, вторият снаряд избухна близо до сграда на училище.

На 14 март центърът на Донецк беше ударен от ракета “Точка-У”, пълна с касетъчни боеприпаси, забранени от международните конвенции. Украйна извършва военни престъпления всеки ден и всички те ще бъдат неминуемо и щателно разследвани.

В момента настъпателната операция се забързва, включително и с цел час по-скоро да отхвърли заплахата от жителите на Горловка, Донецк, Ясиновата.

Как като цяло оценявате ситуацията по фронтовете, с изключение на Мариупол? По-конкретно, колко сериозна е вражеската групировка, съсредоточена в окупираните Славянск, Краматорск и други градове?

Д.П.: Врагът представлява голяма опасност преди всичко за цивилните. Имаме си работа с нацисти, които проявяват нечовешка жестокост – такава, която не е за описване и в такъв мащаб, който трудно можем да си представим.

Всеки ден получаваме информация за нови престъпления на украинските нацисти срещу цивилното население. Когато цивилни, които се опитват да се евакуират, са разстрелвани. Когато укритията са затворени за криещите се от обстрел и не им се позволява да излизат дори за вода. Когато бойците от националните батальони влизат в къщи и убиват жителите, само за да използват дрехите им. А ги убиват, за да не ги издадат по-късно с какво са облечени.

Не искаме този списък да се пълни с истории от Краматорск, Славянск, където националистите вече са минирали язовири и критична инфраструктура.

Затова призоваваме жителите на тези и останалите градовете, които все още не сме освободили, да ги напуснат, преди в тях да се разположат заградителни нацистки отряди.

Вероятността за котли за украинската групировка в Донбас в североизточна посока е голяма. Разбира се, ние отчитаме факта, че тези около 50 хиляди войници те ще продължат да използват цивилните като жив щит.

Властите и военното ръководство на републиката имат ли информация (чрез радиоприхващания, от пленници ) за настроенията в противниковата група на ВСУ? До каква степен врагът е готов за продължителна съпротива?

Д.П.: Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна са дезориентирани, масовата им капитулация е възпрепятствана от бойците от националните батальони, които действат като заградителни отряди.

Въоръжените сили на Украйна нямат нито сили, нито ресурси за дългосрочна съпротива. Успехът на освободителната операция на частите на ДНР и Руската федерация е очевиден не само за нас, но и за ръководството на Украйна. Западът не им позволява да признаят това официално. На него му е изгодно унищожаването на доказателствата за дългогодишната му престъпна дейност: както обекти като биолаборатории, така и свидетели – обучени и подготвени нацисти.

Ето защо доставките на оръжие за Украйна продължават и истинската ситуация е укривана. Победните речи на украинските власти в медиите са насочени към цивилните, които не контролират напълно ситуацията и се поддават на измама

Стават ли известни нови случаи за военни престъпления на Въоръжените сили на Украйна и националните батальони, когато се освобождават населените места на републиката? Ако е така, кои случаи смятате за най-неприятни?

Д.П.: Списъкът на престъпленията на националистическите батальони и частите на ВСУ се актуализира ежедневно с нови случаи. Хиляди хора бяха подложени на ужасни мъчения – натъкнахме се вече на няколко тайни затвори, където хората са били държани във фризери, в мазетата на сгради намерихме стаи, оборудвани за изтезания. Мога да нарека всеки един от разкритите факти потресаващ.

В мазето на едно от мариуполските училища, където бяха базирани нацистите, след като ги прогониха от там, нашите бойци откриха изтезавано до смърт момиче: с откъсната ръка и свастика, изрязана върху корема. Това е само един от многобройните примери, които свидетелстват за случилото се тези дни, когато хората останаха заложници на националните батальони. А за последните години в Донецка област има над 200 случая на безследно изчезнали млади момичета. Местната украинска полиция въобще не си е правила труда да разследва, защото е ясно кои са извършителите, а те са силно въоръжени.

Какви мерки се предприемат за възстановяване на освободените райони? Съобщава се за планове за изграждане на нов микрорайон във Волноваха. Имайки предвид разходите за отбрана, има ли републиката достатъчно средства за реконструкция на разрушената инфраструктура и изграждане на най-необходимите социални съоръжения?

Д.П.: В момента в освободените райони на първо място се извършва разминиране, след това се възстановяват инфраструктурни съоръжения, осигуряващи газ, вода и електричество, ремонтират се взривените мостове, монтират се базови станции за осигуряване на комуникациите, социалните съоръжения се възстановяват.

Що се отнася до жилищния фонд, се извършва оценка на щетите, въз основа на които се разработват планове за реконструкция на съществуващи или изграждане на нови квартали. Отломките се разчистват.

Разбира се, Руската федерация изрази своята готовност да помогне за възстановяването на републиката и ние сме много благодарни за това.

Предполага ли се национализация на Азовстал и други предприятия, собственост на украински олигарси?

Д.П.: Първо трябва да оценим степента на унищожаване на предприятията на Мариупол. Отстъпвайки, бойците обикновено взривяват всичко, което могат.

Ако говорим за оцелелите предприятия, тогава основната ни задача е да ги поддържаме да работят и да се разширяват. В съответствие с Конституцията на ДНР правото на частна собственост е защитено от закона. Ако собствениците на тези предприятия са готови да работят в правното поле на републиката и да продължат да функционират, ние ще окажем цялата възможна помощ. Естествено, само ако не са военни престъпници или техни съучастници.

Разбира се, няма да позволим да бъдат изоставени фабрики и предприятия, както се случи, след като Украйна наложи икономическа блокада на металургичните, коксохимически и други промишлени съоръжения на републиката. На служителите не са изплащани заплати, производството беше спряно, продуктите не бяха изпращани или продавани. Тези и други фактори ни принудиха да вземем тези предприятия под външно управление. Инвеститори бяха намерени и сега те успешно работят и разширяват производството. Същото ще направим и в предприятията в освободените територии.

След срещата си с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в Мариупол казахте, че ДНР планира да използва опита на Чечения при възстановяването на градовете. От ваша гледна точка какво точно може да се заимства от чеченския опит на първо място?

Д.П.: След войната чеченският народ беше обединен от обща цел – възстановяването на своята република и всеки допринесе за това.

Интересуваме се от технологиите на сглобяемите жилища, от административния опит за управление на този процес, така че прекомерната бюрокрация да не забави скоростта на възраждането на населените места.

Благодарни сме за помощта на Чеченската република и след настъпването на мира ще трябва да определим конкретни аспекти на по-нататъшното сътрудничество.

Споменахте възможността за разглеждане на възможността ДНР да се присъедини към Руската федерация след освобождението на цялата територия на републиката. Този въпрос ще бъде ли поставен за обсъждане веднага след като войските достигнат границите на ДНР? Как виждате процеса на присъединяване към Русия – чрез референдум по модела на Кримската 2014 г. ли?

Д.П.: Сега сме заети с наболели проблеми, свързани с освобождението на Донбас.

Желанието ни да бъдем възможно най-близо до Русия във връзка с признаването и последвалите събития започна да се осъществява. Сигурен съм, че останалото е въпрос на време. Как, това е вторият въпрос, основното е, че се възстановява историческата справедливост.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Денис Пушилин: Окончателното освобождение на Мариупол е въпрос на дни, а на Донбас – до 2 седмици!

 1. стар комунист Отговор

  03.04.2022 в 9:54

  Браво,момчета! Имате всичката братска обича българите,които никой не може да отдели и настрои срещу братска славянска Русия! Бъдете живи и здрави и дерзайте, и давайте смело напред до пълното унищожение на фашизма в държавата ви!

 2. Анонимен Отговор

  03.04.2022 в 11:26

  СЛАВА БРАТСКИ РУСКИ ДОНБАС РАДВАМЕ СЕ ЗА ВАС БЛИЗО ДО ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ТЯ Е ОПОРА СИГУРНОСТ ЗАЩИТА ДЕРЗАЙТЕ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ ИМАТЕ ОБИЧТА НА ПОРОБЕНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ОТ НАТО ЕС САЩ СОРОС И ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЛОЖЕНО ОТ САЩ

 3. Анонимен Отговор

  03.04.2022 в 17:03

  БЪЛГАРСКИЯ КОРАБ КОЙТО УКРАЙНА ДЪРЖИ КАТО ЖИВ ЩИТ ЦЯЛ МЕСЕЦ МОЖЕ И ДА ГО ПОТОПЯТ С ЕКИПАЖА КИРО ПРОСТОТО ШИКАЛКАВИ ЦЯЛ МЕСЕЦ НАЙ ДОБРЕ Е ДА СЕ ПИТА БРАТСКА РУСИЯ МОЖЕ ЛИ ДА СЪДЕЙСТВА ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО НА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ ТАКА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА РУСИЯ НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ БРАТУШКИТЕ ЩЕ ПОМОГНАТ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ

 4. Анонимен Отговор

  03.04.2022 в 17:11

  НАРОДЕ ТЕЗИ УКРАИНЦИ СЪС СКЪПИТЕ КОЛИ НА КОИТО ИМ СЕ ПЛАЩА ПО 40 ЛВ С ПРЕВИЛЕГИИ ЗА ПАРКОМЕСТА И ВИНЕТКИ СА УКРАИНСКИ ПРОПАГАНДАТОРИ ФАШИСТИ ГЛАВОРЕЗИ ТЕ НЕ ЗАЩИТАВАТ РОДИНАТА СИ ТУК СА ЗА МАЙДАН ПЛАЩА ИМ НАТО ОТДЕЛНО САЩ И ЕС ЗА ШПИОНАЖА ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ КОГАТО СТАНЕ КЪСНО ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ПРОТЕСТИ ЗАПЛАХИ МАЛТРЕТИРАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЯДЪТ ПАРИТЕ НА ГЛАДНИЯ БЕДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *